Čajové vajcia

giggles - fotkagiggles, 1. apríla 2013
Čajové vajcia
Foto: giggles

Recept pre milovníkov čínskej kuchyne a všetkých, ktorí obľubujú netradičné chute a vône :)

20 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

ľubovoľne
na 10 vajec  asi 1 liter
3  PL alebo 5-6 sáčikov
5-6 PL
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Vajcia starostlivo poumývame a uvaríme na hniličku. Je potrebné, aby stuhol bielok. Potom ich ochladíme studenou vodou a každému naklepeme lyžicou škrupinku. Má popukať, ale musí zostať v celku.

  2. 2

    Do hrnca si nalejeme vodu (radšej menej a v prípade potreby dolejeme). Pridáme všetky suroviny na nálev a poukladáme vajcia tak, aby boli celé ponorené. Koreniny možno použiť v celku alebo mleté. Taktiež čaj, sypaný alebo porciovaný. Nesoliť, slanosť dodá sójová omáčka.

  3. 3

    Necháme zovrieť, potom utlmíme plameň a varíme pol hodinu. Odstavíme a necháme vajíčka v náleve vychladnúť. Olúpeme, opláchneme a môžeme podávať. Sú krásne mramorované. Ak pri naklepávaní škrupiny pukne bielok a nálev sa dstane k žĺtku, sú ešte výraznejšie. Dobrú chuť!

  4. 4

    Najlepšie sú keď sa pripravia vopred večer a lúhujú sa celú noc. Ak ostanú, v náleve vydržia v chladničke niekoľko dní, samozrejme neošúpané.

Diskusia k receptu

giggles
@mijaita nie nie, tieto majú vďaka koreninám aj výraznú chuť, nie len mramorový dizajn ;)
používa sa tam čínske korenie piatich vôní, no radšej som ho rozpísala po častiach ...
mijaita
@giggles to mas pravdu, ty dva jsou jen v caji. Ja k nim psala do diskuze, co vsechno tam jeste patri. Narozdil od tebe davam hvezdicky badyanu a misto kminu hrebicek. Naklepane vajicko nekolikrat protahnu tenkou jehlici pletaci, pronikne to dobre a mramor i dovnitr. Nakonec ctvrtky nebo platky vajicek jemne pokropim tou cernou vodou, jen kapicky, moc dobry !
evanaaa
Už som tu niečo podobné aj videla, myslím, že som tam spomínala ako sa zo škrupinky môže dostať do vajca salmonelová nákaza, neviem, či nehrozí aj v tomto prípade niečo podobné, lebo ani umývanie škrupín vajec pred varením nie je bezpečné, ako som sa dozvedela, špina sa pritom dostane cez póry dnu. Ale odhliadnuc od toho, je toto zvláštny recept, najmä ak chuť tých rôznych prímesí vnikne do vajíčka.
evanaaa
Tak potom je dobre, keď to ide, a varom sa to ničí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia