Slivčanka

marek135 - fotkamarek135, 14. januára 2014
Slivčanka
Foto: marek135

tradičná vianočná slivková polievka, niektorí ju jedia s popučenými varenými zemiakmi, my ju podávame s domácimi alebo kúpnymi rezancami (na obrázku s kúpenou širšou Zobraziť celý popistradičná vianočná slivková polievka, niektorí ju jedia s popučenými varenými zemiakmi, my ju podávame s domácimi alebo kúpnymi rezancami (na obrázku s kúpenou širšou cestovinou)

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
podľa potreby
 štipka
500 g




Postup

  1. 1

    Sušené slivky dáme variť do primeraného množstva vody. Slivky by sa mali vo vode mierne rozvariť. Počas varenia pridáme cukor podľa chuti, možno pridať aj štipku soli. Medzitým si urobíme rezancové cesto z múky a vody, vody dáme tak aby bolo cesto polotuhé. Cesto rozvaľkáme, a narežeme z neho rezance, ktoré necháme chvíľu postáť. Rezance varíme vo vriacej osolenej vode.

  2. 2

    Pred dovarením slivčanky do nej pridáme za lyžicu hladkej múky rozmiešanej vo vlažnej vode. Nakoľko to bolo pôstne jedlo, nepridávalo sa ani mlieko, a do rezancov ani vajíčko. Po zahustení a krátkom povarení polievky môžeme podávať s rezancami alebo ak chcete s popučenými zemiakmi na strede taniera :) Dobrú chuť

Diskusia k receptu

danila
zaujímavá polievka,ešte som o takej nepočula,ja by som tam pridala aj štipku škorice- ukladám, vyskúšam v menšom množstve, keďže slivkové môžem vždy.Z ktorého regiónu Slovenska pochádza túto polievka?
izabella929
domyslela som si hneď, že slivčanka od slivky...takže toto je veľmi zaujímavé a vhodné vyskúšania....)
marek135
tak ja bývam na zamagurí, severnom spiši, ale nemyslím si, že túto polievku varili len u nás. s takto uvarenou slivčankou sa napríklad aj polievajú bobaľky alebo po slovensky opekance, ak je polievka veľmi hustá tak sa dolieva cukrová voda - sirup.
annabiel
aj u nás sa varí na Vianoce slivková polievka, ale nedávajú sa do nej rezance , ale varí sa so suchým hrachom, zahustená je zápražkou a voláme ju " vilija"
radost
...nepoznám..
my sme mali-aj občas máme-zvyk-dávať sušené slivky do kyslej fazuľovej..to má rád aj muž..
hombrero
slivcanka.....som sa vratil do detstva, ked nam to robila babka....jedli sme to s o zemiakovou kasou.....
marianne
My do nej davame kyslu smotanu a namiesto cestovin vareny zemiak,ale aj tato moze byt vyborna