Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi fotorecept

egreska - fotkaegreska, 2. októbra 2010
Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

Marináda na mäso:
1/2 šalky, silná uvarená
3/4 š
1/3 š
1/2 š
1 nasekaná
3  - strúčiky
 podla chuti
1 PL
1 PL
1 čl
Pave zemiaky:
1/2 š
 na ozdobu
  velké nové
Balsamico šampiňóny:
 na minutky




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme marinadu:do hrnca dame uvarenú silnú kávu

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame všetky ostatne ingrediencie a varíme na miernom ohni 15 minut.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Marinada sa zredukuje a ponorným mixerom ju zmixujeme do hladka.Možete si ju pripravit skor a držat v chladničke,vydrží asi 2 tyždne.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäsko naklepeme,posolíme ,okoreníme a naložíme do marinady.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na prípravu týchto zemiakov sú vhodnejšie velké kusy.Nastruhame ich po dlžke na tenkom struhadle ,zalejeme smotanou,pridame sol,bylinky a premiešame.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrebujeme nejaku vyššiu a menšiu zapekaciu formu.Vystrihneme do nej papier na pečenie tak aby prečnieval.Aby sa dali zemiaky po upečení lahko vybrat.Na dno dame kusok masla a zmiaky pekne navrstvíme (bez smotany).V polke zemiakov dame zase kusok masla a pokračujeme.Na vrch tiež.Zalejeme troškou smotany a prikryjeme alobalom.Pečieme na 200 st asi hodinku.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cibulu nakrajame na hrubšie kolieska,orestujeme na oleji,pridame huby a restujeme dalej.Ked sa voda z hub vyparí ,posolíme ,pokoreníme a zalejeme balsamicom -hojne.Počkame kym sa všetko zredukuje a odparí,na koniec primiešame kusok masla.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäsko rýchlo opečieme na grile.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zemiaky vyberieme z formy a nakrájame na úhľadné obdlžniky alebo kocky.

    Mäsko marinované v káve, pave zemiaky s balsamico šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

monzet
Fajnovo-egreskovské :-) Mňam.Urobím,a asi hneď zajtra.
babav
@egreska , to je zvlastna kombinacia chuti,ale musi to byt fajnove jedlo.Aky ma povod ? Iste nie slovensky;-)
egreska
dakujem.manželovi som radšej dopredu nehovorila, že je v tom kava ,až ked začal pri stole mňamkať ,tak som sa priznala :-)))) @babav zemiačky su pôvodne francúzke , marinada a hubky su asi anglické..nie som si istá..kombinacia je to zvlaštna ale dobre sa to dopĺňa :-)))
jezibabka1
v živote som mäsko nemarinovala v káve, ale keď je recept od Teba @egre ška, tak je to určite mňamkové:) určite vyskúšam, dík:)
jezibabka1
no zas neviem napísať všetko naraz:)))) prosím Ťa, čo je to vinegar?
egreska
@jezibabka mne môžeš dôverovať : -)) ujo google ti neporadil? je to ocot ale nie ten klasický silny ale jemnejší,bud balsamico alebo jablčný,je ich viac druhov...ak by si dala obyčajny ,tak len kvapku...
egreska
@janger , v samotnej marinade je trošku cítit,ale len preto ,že o nej vieš :-)) ale už na upečenom mäsku som tú chut necítila...
jezibabka1
@egreska ja sa radšej spoľahnem na informácie z prvej ruky, lebo ujo google ma už sklamal:))))) dík za info:)
klaura
to musí byť výbornéééé ... uložím si :) a čo najskôr naložím ... :)
zdezda
Fííííííha, to musí byť dobré:-)prosím, neviem koľko treba marinovať a či š=šálka? ďakujem
egreska
@zdezda ,ja som marinovala cele doobeda,ale možeš si to pripravit aj den vopred.. ano š je šalka,zhruba 2,5 dcl..
egreska
@alexdidi ,dočítala som sa že "pavé" z francužtiny znamena niečo ako vydlaždený chodník..tento výraz sa používa na takto vrstvené zemiaky..a doležitý je aj štvorcový alebo obdlžníkovy tvar :-)) aká som ja múdra :-)))
jody
@egreska , no klobuk dole. A vdaka tebe som nabrala odvahu na experiment, o den, dva zverejnim. :-)
julokk
Ukladám tento receptík a určite vyskúšam ešte tento týždeň.
marienka44
Nie je mi jasne, ako nakrajat tie zemiaky. Na platky a po dlzke alebo na sliziky?
egreska
@marienka marinady je za taku menšiu mištičku a kolko mäsa ,to zaleží na každom,kolko ma doma jedakov...a zemiaky na tenke platky a po dlžke,spravne si to pochopila..
angela64
vyzerá to úžasne, ukladám do kk už tam mám aj sviečkovú naloženú v káve....rada skúšam..ďakujem