Moravské koláčiky (bez kysnutia)

amazonka29 - fotkaamazonka29, 13. októbra 2010

Tento recept som objavila na jednej internetovej stránke a nesmierne som si ho obľúbila z dôvodu,že sa priveľmi nekamarátim s kysnutým cestom a toto Zobraziť celý popisTento recept som objavila na jednej internetovej stránke a nesmierne som si ho obľúbila z dôvodu,že sa priveľmi nekamarátim s kysnutým cestom a toto cesto má v sebe tú zázračnú vlastnosť,že sa nenecháva kysnúť,no spracúva sa ihned po vymiesení-skrátka je rýchle,jednoduché a ešte k tomu skvele chutí.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

500g
250ml
( 1 kocka )
5 polievkových lyžíc
125ml
5 polievkových lyžíc
2 kusy
štipka
1 vanička
čučoriedkový




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, cukor a všetky ingrediencie (dávame len pozor, aby mlieko nebolo studené, vajíčka tiež,jednoducho aby mali izbovú teplotu), nakoniec rozdrobíme na celú zmes droždie. Kvások nerobíme!!!! Zamiešame vareškou, potom si navlhčíme ruky vlažnou vodou a trošku propracujeme, minútku. Cesto si vyklopíme na dosku,ktorú sme si vysypali polohrubou múkou a necháme ležat, než si pripravíme tvarohovú a lekvárovú náplň. Nedávame cesto nikde kysnúť, spracovaváme HNEĎ!!!

  2. 2

    Rozvaľkáme placku (nebojíme sa podsypávať polohrubou múkou, dokiaľ sa cesto nelepí na valček) a vykrajujeme pohárikom (alebo čímkoľvek s čím sme zvyknutý) koláčky (môžeme spraviť malé,či veľké koláče, je to len na nás). Okraje potrieme žltkom.

  3. 3

    Navrstvíme plnku - tvaroh ( si zmiešame s 1 žltkom a cukrom,podľa vlastnej chuti) a lekvár (nám najviac chutí čučoriedkový-ale samozrejme fantázii sa medze nekladú)

  4. 4

    Po 20 minutách, kedy koláče pečieme na 180 stupňov, máme takmer hotovo. Ešte môžme hotové koláče pokvapkať rozpusteným maslom s praškovým cukrom, alebo len tak posypať cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

mariadra
Tak toto musím vyskúšať, ja sa tiež s kysnutým cestom neviem spriateliť. Moja mamička vedela upiecť najlepšie kysnuté koláčiky "na celom svete", mne sa to tak nedarí, nemám trpezlivosť čakať až to vykysne. Takže tento recept mi veľmi prišiel vhod.
Bez kysnutia sú aj Žerbó rezy, tie tiež zbožňujem, tak ich uvádzam v receptoch.
garanco
Recept vyzerá dobrý, prekvapila ma majolka v surovinách. Ja ju vôbec nepoužívam, neviem, akú má chuť a či sa hodí do kysnutého cesta?
alexdidi
Moravské koláčiky bez kysnutia robím podľa receptu, ktorý je na Vareche od Tankaa a je naozaj výborný...je podobný Tvojmu, takže aj tieto sú iste fajn...
tifanny
Také môžem, vypadá veľmi dobré, odskúšam aj ja. Ukladám.
zabiatko66
Tie koláčiky sú senzačné. To som ešte nepiekla. Ukladám si do svojej kuchárky.
amazonka29
..priznávam aj mňa tá majolka zaskočila :o) a dávala som ju tam so zmiešanými pocitmi,ale v konečnom dôsledku-ked sme sa koláčmi napchávali-ani len nás nenapadlo,že som tam niečo také dávala ;-)))
mariadra vitaj v klube-očividne sme s kysnutým cestom na tom rovnako-nech sa snažím vždy ako koľvek,výsledný efekt ma skor naštve ako poteší a práve preto som si tieto koláče veeľmi obľúbila-ako povedal moj syn: Mami zázrak,oni nielenže skvele chutia ale aj dobre vyzerajú :o) No netrafily by ste ho niecim?? :-)
rybarik2
Výborný recept, ďakujem. S majolkou sú výborné aj šišky.
cinkla
Majolka - to je ako majoneza ? Alebo mozno by ju mohla nahradit pochutkova kysla smotana ?
amazonka29
Majolka,majonéza..jedno z toho,čo máš zrovna doma alebo čo Ti v obchode cvrnkne do nosa :o) S poch. kyslou smotanou som to ešte neskúšala.
amazonka29
svetluskkaa
..ked vyskúšaš,daj vedieť ako to dopadlo - či sa zrodilo nové cestové kamaráctvo ;o)