Hurky a grejzupa fotorecept

strigus - fotkastrigus, 17. októbra 2010
Hurky a grejzupa (fotorecept)
Foto: strigus

Pridávam recept na (pre mňa) niečo vynikajúce a keďže nie vždy sa dajú zohnať všetky potrebné suroviny, sú pre mňa hurky a grejzupa "sviatočným Zobraziť celý popisPridávam recept na (pre mňa) niečo vynikajúce a keďže nie vždy sa dajú zohnať všetky potrebné suroviny, sú pre mňa hurky a grejzupa "sviatočným jedlom". Ak ich niekto nepoznáte pod týmito názvami, ide o krvavničky, resp. jaternice s krvou a zabíjačkovú (ovarovú a pod.) polievočku. Podobné recepty už Varecha obsahuje, no každý je v niečom iný a ten môj tiež, je rokmi overený a takto nám aj najviac chutí..

Suroviny

1 kg
1,5 kg , mäsitý resp. bravč. mäso
0,5 kg
0,7 kg
0,3 - 0,5 kg
1,5 l
1 kg
4 ks
10 strúčikov
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pľúca, bôčik (resp. mäso), sádlo, lalok a kože dáme variť do mäkka v osolenej a okorenenej vode s 5 strúčikmi prelisovaného cesnaku. Krv varíme osobitne, najlepšie v sáčku. Krúpy uvaríme v osolenej vode zmiešanej s 0,5 lit. vývaru z pľúc, sádla... Spražíme cibuľu a všetky uvarené suroviny a cibuľu (okrem krúp) zomelieme. Počas mletia pridávame suroviny do mlynčeka striedavo, aby sa jednotlivé chute už teraz spájali. Časť uvarenej krvi si odložíme na grejzupu.

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zomletú zmes zmiešame s krúpami, pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak podľa potreby. Zvykne sa dávať aj majoránka, ale my nedávame, pretože by mohli skysnúť.

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si mlynček na plnenie čriev, natiahneme si črievko...

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...črievká naplníme, ale POZOR, plníme ich voľnejšie, aby nám pri varení nepraskli, pretože črevo sa stiahne... časť hurkoviny si tiež necháme na grejzupu.

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerajú naplnené črevá - "kotúče" :)

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    "Kotúče" naporcované na hurky trocha obvaríme, stačí okolo 5 minút. Najpraktickejšie je variť ich v nejakej sieťke alebo malom vreci. Varené črevá sú "citlivé", ak by sme ich vyberali kliešťami a pod., mohli by prasknúť. Necháme ich vychladnúť a hurky sú hotové.

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vývar, ktorý nám ostal z varenia "mäsových prísad", dáme na sporák variť.

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vývaru pridáme zvyšnú krv pokrájanú na kocky, zvyšnú hurkovinu, pár strúčikov cesnaku nakrájaného na tenké plátky (množstvo podľa chuti) a prevaríme.

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polievka je hotová. Dobrú chuť

    Hurky a grejzupa (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

danculka
Nerob chute,neviem ,kde by som vzala tú krv,už som to chcela nahradiť krvou z konzervy,ale to nebolo ono,tá krv bola husacia,nemalo to tú správnu chuť.Tie konzervy majú v ČR.Ostatné naozaj dostaneš kúpiť.
jody
Toto je podla mojho gusta, krvavnicky zjem jedine s krupami, tie zemlove ani za svet. A k tomu pecene zemiacky a kysla kapusta.
garanco
Tak toto je ozajstná zabíjačková špecialita! Hurky a krúpami a krvou a k tomu ešte "grajzupa" - takto to poznám zo zabíjačiek zo Spiša a priľahlého okolia. / Tú krv môže zaobstarať jedine nejaký ochotný známy, ktorý sa pohybuje pri zabíjačkách na družstvách a zachytí ju do pripravenej fľaše, nám sa to zo dvakrát podarilo./
strigus
nám sa krv podarilo zohnať od suseda - zabíjal, ale krv chcel vyhodiť, tak sme si ju odchytili, ináč máme tiež "obrovský" problém zohnať krv @garanco , aj to je fajn spôsob, ak máš známeho
evanaaa
Tá grajzupa je pravdepodobne ovar, ovarová polievka. Hurky sme mali v sobotu, kúpené síce, ale boli dobré, k tomu varené zemiaky a čalamáda. Boli krvavničky ( my zas máme radšej žemlové) a jaterničky dokopy.
garanco
@evanaa , tá grajzupa je doslovne krúpová polievka ( die Graupe a die Suppe), na Východe sa tak hovorí ovarovej polievke a pripravuje sa presne tak, ako to píše @strigus.
evanaaa
Myslím ale, že veľký rozdiel v tom nie je, ja osobne ovar nejem, je tam vyvarené všetko možné ( pri zabíjačke), ale môj muž ho má rád, trochu si ho ochutí a je.
bozulka
My sme robievali tiež "obarovú"polievku,ale robila sa iba z kotla v ktorom sa varilo mäso a jaterničky,tie sa niektoré nechali naschvál popraskať.Ja robím už roky iba s kupovaných hotových.Mám dobrého mäsiara-2 jaterničky,2 krvavničky/so žemlou/ a kus "žebráckej"kaše,oridala sa nadrobno surová cibulka,korenie sa iba dochutilo aj soľ,lebo všetko je ochutené podľa mojej chuti.Nechám povariť15-20 minut,pridám čerstý cesnak a majorán.Ten nesmie chýbať a som v siedmom nebi.
strigus
áno @evanaaa je to vývar zo všetkého, čo sa nájde na zabíjačke :) ale my sme vyvarili len to, čo som písala v prísadách, originál zabíjačku sme už pár rokov nezažili :( a @bozulka , my si tiež dávame majoránku, ale už len na čerstvo, do huriek ju nedávame, už sa nám stalo, že od nej počas zavarenia skysli :(
dorisa
Blahoželám k výhre, riadna zabíjačka. Mňam.
strigus
Jéj, príjemné prekvapenie na ráno po ťažkom včerajšku - príprava na dnešnú skúšku, ďakujem, teším sa! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia