Citrón, dobrá rada gazdinkám

tatranka - fotkatatranka, 25. októbra 2010
Citrón, dobrá rada gazdinkám
Foto: tatranka

Rada by som ponúkla uskladnenie a úpravu citrónovej kôry aj šťavy,aby ste ju mali kedy-koľvek po ruke.Nič moc,ale poteší.Vidím v tom veľkú výhodu pri Zobraziť celý popisRada by som ponúkla uskladnenie a úpravu citrónovej kôry aj šťavy,aby ste ju mali kedy-koľvek po ruke.Nič moc,ale poteší.Vidím v tom veľkú výhodu pri varení aj pečení. Takže som si myslela,že určite hoci nie varené,ale gazdinkám príde rada vhod.

60 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ďalšie pomôcky: vrecká na mrazenie vody, tenký rukávnik na tlačienku , špáradlá. Umyté,vydrhnuté citróny poutierať do sucha. /Nakupujem väčšie množstvo,keď sú lacnejšie./Slúžia mi potom prísady až do leta.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 1
  2. 2

    Kožu z citróna nastrúham na drobnom strúhadle.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 2
  3. 3

    Tá vôňa v kuchyni po nastrúhaní je ohromná.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 3
  4. 4

    Príde na rad úzky mikroténový sáček,ktorý dostať v papiernictve,na tlačienky.Ja ho používam aj na plnky.A začínam ho plniť.Dávam vždy po dve lyžice.No to je podľa vlastného uváženia.Táto dávka sa mi osvedčila.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch lyžiciach sáček uzavriem špáradlom.No urobím si medzierku ďaľším špáradlom,aby som pri odstrihnutí potrebného sáčku mala ďaľší uzavretý.Takto pokračujem do naplnenia.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 5
  6. 6

    Naplnený sáček.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 6
  7. 7

    Dávam ho zamraziť a pri potrebe,si vždy sáček odstrihnem.Je to spratné,prehľadné,čerstvé a vždy po ruke.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 7
  8. 8

    Po nastrúhaní kôry prichádza na rad citrónová šťava.Odšťavím ju na lise pre citrusy.Takto spracuvávam aj iné citrusové plody.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 8
  9. 9

    Odšťavené.Tej šťavy je viac,len pri fotení som z odšťavovača druhú dávku nevliala do odmerky,ostala v odšťavovacej miske. /Ale je ju tam vidieť./

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 9
  10. 10

    Potom šťavu ešte precedím.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 10
  11. 11

    Takto pripravenú šťavu nalejem do sáčkov na ľad.Zamrazím.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 11
  12. 12

    Je to vítaný artikel v mojej mrazničke.

    Citrón, dobrá rada gazdinkám - obrázok 12

Diskusia k receptu

dorisa
Tak, toto musela byť riadne prplavá robota, obdivujem ťa. Ale v zime, ako keby si našla. Ja vám obrovskú chladničku s mrazničkou, mala by som si to aj ja pripraviť. Ďakujem za skvelý nápad.
anina43
nápad za 100 bodov, dám to robiť domácemu pomocníkovi, môjmu manželovi, on rád strúha, tlačí, balí a čo ja viem čo ešte, ja nemám trpezlivosť, som vďačná za tento super recept
anina43
mrkla som, komu vďačím za tento skvelý nápad a vidím jednu zo svojich obľúbených, Tatranku. práve dnes pečiem tvoje zemiakovo-syrové pagáčiky, cesto vyzerá veľmi dobre, dúfam, že sa mi podaria ako Tebe milá Tatranka. srdečne zdravím
samanka
že nič moc??? No @Tatranka práveže veľa. Mňa by to teda vôbec nenapadlo, je síce pravda, že citróny a limetky sú súčasťou mojej kuchyne, ale veď to všetci poznajú.....občas v pamäti výpadok a utekaj do obchodu pre 1 citrón!!!! Vééľmi dobre si to vymyslela..
micci
Aj moja mamina si takto zmrazuje šťavu z citrónikov. Je to dobré aj v zime do čajíkov a ten je potom hneď aj vhodný na pitie :) Aj ja si občas kocku čmajznem :))
janazjarku
No tak toto je super nápad ja si to určite urobím aj na horúce dni !! A ozi nezmrazia sa vitamíny ? A tá kôrka to by sa mi ani neprisnilo !! :-) Ešte niečo s podobných nápadov uverejni prosím pekne !!
tatranka
@anina 43 teším sa,že si sa pustila do syrových pagáčikov.Určite sa ti vydaria.Budeš spokojná.
A k tomu nápadu pre @januzjarku.Tu majú isť varené recepty.Už ma určite vyhrešia,že som nedisciplinovaná.No ja zase niečo po čase sem prepašujem,čo sa vám bude určite páčiť a aj sa zíde.
@jezibabka1 tebe vďaka.Cítim sa tu veľmi dobre.
evusik
waw tak to je super nápad.... na toto by mala byť zvláštna kategória ktorá by sa mohla volať "Nápady do kuchyne" alebo tak dajako. Aby sa to potom ľahko hľadalo. Ja si podobne mrazím posekané bylinky, dávam ich do misiek na ľad, ale to robí skoro každý.... @tatranka na to "nič moc" zabudni !!! aj s tými špáradlami si to perfektne vymyslela.... ak máš ešte takéto "nič moc" nápady rýchlo ich popridávaj :-)
torticka
Tatranka, Ty si zlatá. Toto by ma vôbec nenapadlo. Aj ja to spravím. Citróny sú veľmi drahé, tak si toto spravím. Dosť často ich používam. Ďakujem Ti veľmi pekne.(Ozaj, mládež, ako sme sa dohodli na tykaní? Lebo ja som teraz Tatranke tykala.)
redakcia
@tatranka - kde je napísané, že u nás sú len varené recepty? Šaláty sa varia? :-) Máme dokonca aj studenú kuchyňu ako jeden z tagov. Dobrým nápadom predsa nebudeme hádzať polená pod nohy, o akom hrešení je tu reč?
tatranka
@torti čka pamätáj,že na nete si každý s každým tiká.Ver mi,keď už aj veľa pamätám,ale cítim sa dušou mladá.Tak mi len kľudne tikaj.Vôbec by mi to na tejto stránke nevadí.Všetky vás postupne spoznávam a mám vás rada.
tatranka
@redakcia ,vďaka za tú ohromnú podporu,pretože som mala pocit,že sa previňujem.Tak potom hurá aj za ostatnými nápadmi.Ako sa vraví,"dobrá rada drahá"!
emica
dobry napad ja si uchovavam citr koru nastruhanu zasypanu kryst cukrom dobre premiesat a dat do sklenenneho pohara s vickom a neskazi sa lebo ho cukor konzervuje
dorisa
Bola diskusia na vareche o vykaní, dohodli sme sa,že si budeme tykať,ale ak to vadí,možem Vám vykať.
bambitka
Ja si takto tiez zamrazujem citrony uz dlhy cas a tiez si tak zamrazujem kuraci vyvar.Mam potom na podlievanie maska ked varim.Inak ten napad s tou korou je supeeeer,vdaka Tatranka:))))
gittka
@tatranka ,ty si môj velký vzor a vždy niečim skvelím inšpiruješ.vdaka za skvelí nápad!
garanco
Ako vždy, skvelý nápad, tak , ako aj recepty od Teba!
Ja citrónovú kôru nemusím, ale tá šťava sa hodí.
marikasu
tatranka aj ja kadečo zmrazujem, ale toto by ma nenapadlo, ďakujem za super inšpiráciu :-))
evulines
Velmi dobrý nápad a hlavne pevné nervy, vyzerá to, že je to piplavá robota, ale všetka čest...
tatranka
@janazjarku ,nemyslím,že sa mrazením stratia vitamíny.Viem že teplom a varením,tiež dlhým namáčaním sa vyplavujú,škroby,ale mrazením by sa mal proces pozastaviť.Neviem,to len mudrujem.
julica
Citrónovú kôru nemrazím, úžasne voňavá a vždy poruke je v chladničke - vo fľaštičke zmiešaná s cukrom vydrží hocikoľko dlho! Skúste
julica
Pekný nápad, ale aj tak, citróny už dostať v každom období, za pomerne stabilnú cenu, takže uprednostním čerstvý, s vitamínmi, lebo mrazená šťava ich nemá, rovnako ako prirýchlo vytlačená do horúceho čaju. Ako železná rezerva je to super, ale vo veľkom mi to pripadá zbytočné.
A teraz otázka: bolo to diplomatické alebo nie?
danculka
Tak toto som ešte nerobila,všeličo iné mrazím,takym spôsobom.npr.do vreciek,ktoré sa dajú zapnúť ,dávam celé kytičky petržlenovej vňati.alebo nastrúhanú mrkvu,kôpor.Vždy toľko , aby bolo na celú zimu.Ďakujem za nápad.
evanaaa
Taztranka, prosím ťa, ako čistíš- umývaš citróny a iné citrusové plody? Stačí horúca voda? Lebo tie pppppostreky a neviem čo ešte, sú aj do hĺbky.Ale asi to zatiaľ nikomu neškodilo. A čo sa týka hlavne tej kôry, super nápad, do koláčov, ap. Práve teraz myslím majú akciu na citróny v Kauflande. A ani pomarančová šťava a kôra nie je na zahodenie.
dadmara0807
skvelí nápad určite spravím :))bude na zimu do koláčika a aj do čajíku :))
evia
Super nápad a samozrejme od Tatranky. Ja som si tiež dávala do mrazničky kožu z citronov, ale takto ma to nenapadlo a veľmi vítam a budem čakať, kedy zlacnejú citróny.
sjuz
dobrý nápad , obdivujem ťa, tatranka:), ja si radšej kupujem citróny po celýrok podľa potreby:))
A vitamíny sa síce zmrazia, ale pri rozmrazovaní sa poškodí ich štruktúra - napríklad v šťave - "popraskajú" sa ich bunkové steny a vitamín stratí svoju vlastnosť "pomáhať" .:)
m0nika
Opakujem, ale tento nápad sa aj mne veľmi páči. Zaujímalo by ma ale to isté ako evanaaa-u :-) ako tie citróny čistíš....
cechova
Takto zamrazujem šťavu z grapu,mandarínky aj pomaranča ,aj limetky,a samozrejme citronu .Je to super ,pohodlné a pri ruke ked robím miešané nápoje,limonády a pod.Koru vzhľadom na chemické postreky len bio.
tatranka
Viaceré sa pýtate ako ich čistím.No čistím ich úplne prozaicky.Odrhnem ich kefkou pod tečúcou teplou vodou.Vyutieram a potom sa už tou myšlienkou či je to dostatočne očistené nezaoberám.
A o citrónovej kôre v cukre.Nie takto to nespájam.Nie do všetkého sa mi hodí s cukrom.Najmä nie na mäso.No ale aj toto je dobré riešene.
cuckasiska
tatranka, som tu par dni, ale isto sa stavas mojou oblubenou prispievatelkou !!! pagaciky mame uspesne za sebou a to hned dvojitu davku a tie citrony ?!? no napad za milion ! sice prplava robota, ale potom sa to lahko vytahuje z mraznicky a ta estetika za 1* ! dakujeme , ze tu si !
valeri
tatranka, hovorí sa, že dobrá rada nad zlato, ale toto je nápad za milión, vlastne čítam, že to už povedali predo mnou. Fakt super
ocenko
velmi dobry napad obdivujem ta aj zmrazujem bylinky do krabiciek od masla na velu zimu kupim 10 viazanic petrzlenovej vnate pokrajam a dom do krabycy a potom s vydlickou vyberam kolko potrebujem a tak aj celerovu vnat a kopor
sherin
ahoj tatranka, ja tiez mrazim citronovu stavu, ale koru som nemrazila, kvoli chemicky osetrenej, ale vydrhnem ju tak ako si to robila, vdaka za radu :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
veľmi dobrý nápad . Citrony mám skoro vždy doma. Ale stane a stalo sa, že neboli. Taká železná rezerva je vždy dobrá. Tatranka, si nápaditá, ďakujeme.
benik
Tatranko tak toto je skvělý nápad hodný veliké pochvaly. Díky za radu už jdu na to, mám doma přebytek citronů. Přeji všem skvělým kuchařinkám v milovaném Slovensku krásný a pohodový den :)))
veronka8
1000 bodový nápad !!!!!!!!!!!!!!!!!
ďakujeme !!!!!!!!!!!!
aja1616
Veľké ďakujem.
Keďže nemám obchod nablízku, kde by som mohla citróny hocikedy kúpiť, tak tento nápad je pre mňa za milión. Ja ho využijem vždy.
duschko
Velmi dobry napad. Odkedy mame u nas supermarket, tak som sa nad tym nezamyslal. Aj tie fotografie su velmi pekne. Urcite tymto napadom sa usetri vela casu a suroviny su vzdy po ruke. Ukladam do KK
evanaaa
K tomu čisteniu - ja som kôru umývala už aj Jarou, potom vo vlažnej vode vyumývala dočista, veĎ aj riady tak umývame a z nich jeme, nemalo by to škodiť viac ako ten postrek, čo je na tom.
tatranka
Ďakujem,za veľa priaznivých pripomienok,aj za podnety,ktoré určite vo svojej kuchyni využijem.
@evanaaa asi máš pravdu,že Jarou,alebo Purom umývame riad.Tak prečo nie citróny? Nikdy ma to nenapadlo.
Viac hláv - viac vie.
Pripájam sa k nápadu @evusik ,pre rubriku dobrých nápadov.Určite máte každá aspoň nejaký,ktorý by ste vedeli ponúknuť ostatným gazdinkám.
@benik ,ďakujem za prianie pre gazdinky na Slovensku z Čiech.Páči sami,že si použila superlatív,na milovanom Slovensku.
julica
No neviem, dievcata, ci je trikrat vhodne umyvat chemicke citrony chemickym saponatom a potom to este aj jest. Je zname, ze bezne oplachovanie nezmyje zvysky saponatu, ze ked to nie je nevyhnutne, saponat netreba nepouzivat, lebo obsahuje latky skodlive napriklad muzskym spermiam... Vsade plno chemie, napokon, niet sa co divit, vsetky reklamy nas nabadzaju na "kvapku" saponatu s bohatou penou. Radsej by som ostala pri tej kefe a horucej vode, ked uz nie su biocitrony.
torticka
Dievčence a mládenci, ste veľmi zlatí. Tatranka, ďakujem Ti veľmi pekne.
mikat
Tak toto je pre mňa fakt výborná pomôcka! Vďaka, tatranka! :) Ja citróny používam veľmi málo, pretože keď už jeden rozkrojím, neminiem ho a pokazí sa mi :( Na spracovanie kôry by som sa tiež priklonila k bio citrónom. Ale to najmä kvôli 2-ročnému synovi.
orchidea
Citróny ako aj kôru a šťavu z nich v našej rodine používame veľmi často a je to ovocie, ktoré u nás nesmie chýbať. Ten nápad na uchovanie nastúhanej kôrky ako aj šťavy je úžastný. Ďakujem a určite vyskúšam.
jeka
super nápad,viacej miesta v mrazničke,ja totiž tiež to robím ,ale v krabičkách,dakujem ti za dobrý nápad.
anajka
Báječnééééé.Super nápad,veľmi chválim a ukladám si do svojej pamäti a aj do KK.Dííík
lubatko
Zdravím, dámy,
s tými vitamínmi má @sjuz pravdu, že sa mrazením naruší ich štruktúra, avšak pokiaľ používate citróny do varenia, aj tak by ste ich zničili tepelnou úpravou. Oni sa ešte "strácajú" aj na vzduchu, oxidujú, keď sa dostanú do kontaktu s kyslíkom. Napríklad taká reďkovka stratí za 5 minút po nastrúhaní asi polovicu vitamínu C.
Čo sa týka oplachovania chémie z citrusov (i iných plodov), existujú na to špeciálne prípravky. Neviem vám poradiť žiaden konkrétny, ale spomínam si, že expriateľ to kedysi doniesol domov. Namočil do vody s prípravkom ovocie a na povrchu sa vyzrážala vrstva chémie. Určite je to dostať niekde na internete, keď zistím, dám vedieť :)
tatranka
@lubatko pokiaľ to zistíš,budem rada ak nás budeš informovať. Nikdy som sa až do takej miery touto záležitosťou nezaoberala.Od mala ma rodičia učili,že každé ovocie a zeleninu treba umyť!A ja to tak robím.
tatranka
Áno je nová.Už na chladné dni.Prezliekla som svoj šat.
45katka1
Napad je super,ale kym som precitala vsetky reakcie..normalne mam v ustach pocit akoby som ten citron jedla:-)presne ako ked pozerate ze niekto je citron a hned mate usta plne slin..mne sa teraz stalo to iste...ixixix ale napad za milion :-)
jerica
@tatranka Tvoj nápad s citrónami je výborný , má to výhodu mať v mrazáku nastrúhanú citrónovú kôru tak ako aj zelený petržlen , vždy keď som mala kvalitné citróny po umytí so saponátom na riady som kôru sušila , len tá pravá vôňa nebola ako z čerstvého citróna tak som si povedala nebudem sušiť nastrúham do koláčika z čerstvého citróna , Tvoj spôsob prípravy pri najbližšej príležitosti vyskúšam , len citróny ktoré budem robiť nesmú mať žiadnu vzhľadovú chybu , musia byť sto% kvality. Použijem vrecká pre odsávanie so zvarovcím uzáverom , správne nakopnutie!!ukladám(KK)
arkoiris
Tatranka super si to vymyslela,počkám na prvé akcie na citróny a už aj zmrazujem.Ďakujem za inšpiráciu a pozdravujem všetkých vareškárov aj keď ja osobne neprispievam,mám vás všetkých rada a som tu každý deň,lebo ste mojou inšpiráciou.pá
tikadielko
Tak toto má u mna velky obdiv a stým sáčkom na tlačenku tak to nemá chybu ako ste to perfektne premysleli.Určite si to urobím ajked v Irsku take sáčky na tlačenku nemajú no ked pôjdem na Slovensko tak si ich prinesiem.samozrejme ukladám do KK
tatranka
Ďakujem všetkým Vareškárom za ohromne povzbudzujúce komentáriky.Veľmi sa z nich teším.
marcy
si veľmi pracovitá,predcízna,máš môj obdiv :o)
hubata
Iba teraz som sem nakukla: si veľmi šikovná @tatranka , vidno, že pri robote rozmýšľaš ako si ju uľahčiť, ako a kde ušetriť. Je mi to veľmi sympatické.
tatranka
Ďakujem za tvoje uznanie vážim si to.Vieš,človek sa celý život učí.Takže som celý život žiačkou.
tothka
@tatranka palec hore, máš skutočne senzačné nápady, zavádzam si do KK novú kolonku dobré nápady do kuchyne
tatranka
@mariaklara neuveriš,ale štyri kilo citrónov mám na každý spôsob,či ako šťavu,alebo kôru od jesene po celú zimu až do letných dni dosť.Robievam to na dva krát.
elysa
za toto mám rada komentáre- vyjdú nanovo dobré rady aj recepty... zvlášť to tlačenkové vrecko sa mi páči... 5*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia