Šuhajdy fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 21. novembra 2010
Šuhajdy (fotorecept)
Foto: dorisa

Tieto šuhajdy robím vždy na sviatky, takže 3x do roka. Strašne nám chutia.

50
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Poleva:
250 g, - kvalitná
90 g, (Cera)
Plnka:
150 ml
150 g
100 g
100 g
1 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a pomocky na prípravu šuhájd.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V nádobre si rozpusíme stužený tuk a čokoládu- pripravíme si polevu.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko s cukrom sa zvarí na niť, pridajú sa orechy vlašské mleté, pokrmový tuk, hrozienka, vajce a rumová príchuť. Všetko miešame, aby sa vajce nezrazilo na praženicu. Necháme vychladnúť.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si na plech,alebo dosku košíčky na šuhajdy. Začíname tak, že na spodok košíčka dáme trocha čokolády.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po stuhnutí dáme do každého košíčka vychladnutú orechovú zmes.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    . Nakoniec znova doplníme čokoládovú polevu. Každý košíček ozdobíme polovicou vlašského orecha, lentilkou, alebo farebnými cukríkmi na zdobenie.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
@dorisa nemáš chybu , trafila presne milujem šuhajdy , najradšej keď ich nevesta prinesie hotové, mňamka mňamková :-))
evanaaa
Takéto šuhajdy nám robievala stará mama a posielala k Vianociam v balíku. A tiež orechové puserle, len škoda, nemám recept.
dorisa
@jerica , @evanaaa Moja vnučka ich volá "jánošíky" lebo vždy zabudne,ako sa volajú. Urobila som ich pre ňu, ako skúšku na vianočné pečenie, dievčatá, dobrú chuť, a dakujem za komentáre
klaura
vyzerajú ako moje ... :)))
ale ja robím trochu inak ...
jarunka
Suhajdy mame tiez velmi radi, ale ja ich robim bez hrozienok. Inak vypadaju ako moje.
babav
Vdaka za pripomenutie.Kedysi davno sme na ne chodili do cukrarne,teraz ich urobim k sviatkom podla tvojho receptu ;-) .
kuchticka
Vypadaju naramne dobre!!! Chcem robit, ale nemam ztuzeny pokrmovy tuk. @babav , nevies ako mam tento tuk nahradit? Ja som ich tiez robievala v Cesku.
dorisa
@kuchti čka, a keby si dala len maslo do čokolády?, to sa aj tak robieva, ale neviem, čo by so spravilo v plnke,tá by tiež mala stuhnuť.Možno menej mlieka a masa z orechov bude hustejšia. Skús. Ďakujem za komentáre.
dorisa
@marianne69 , dneska, keď som vnučke čítala vaše komentáre, tak mi poverdala, aby som neprovokovala. Zrejme zas by si dala, poviem ti boli zas výborné, a také, ako vždy. Ďakujem.
just0708
SUPÉÉÉR, milujem šuhajdy! Spravím si ich podľa teba DORISKA, snáď sa mi podaria. Pekný deň ti prajem
marienka44
Kazde sviatky ich robim, ale inak, bez vajca a z BB pudungu a s rumom. Mozno napisem recept.
andula1964
No SUPER,na takéto veci človek už aj zabudol,no aspoň máme další nápad a druh na sviatky,ĎAKUJEM!!!
elisticka
@dorisa konecne suhajdy uz som ich davno hladala ze ich urobim :-))ukladam do KK mala som vynikajuci receptik len sa mi z hlavy vyparil a papierik stratil.-)))
zsuzsu
mamina robí takééto :)) ako dieťa som ich mnammm...diki za pripomenutie,spravím ich s dcérkou :D
altyn
@dorisa nie som moc skúsený v pečení a tak neviem ako sa zvaruje mlieko s cukrom "na niť"? Vopred ďakujem za odpoveď, lebo sa mi tento recept páči a rád by som to urobil a nepokazil :-)
malyanjelik
robievam aj tieto, sú mňam, ale aj ich obmenu tak, že namiesto orechovej plnky robím salkovú a tá j ale fakt mňam:-)
sonijamt
dorisa, ste ma predbehli :-)))) robievam presne tento istý recept, sú vynikajúce:-), už sú aj suroviny k Vianociam na ne pripravené:-))
lilifa
Ja robim takéto isté len do orechov nedávam vajce,@kuchticka miesto stuženého pokrmového tuku, pridaj ceru, alebo omegu sú to pokrmové tuky
samanka
konečne aj ja budem mať dobrý recept na šohajdy.
garanco
Krásne urobené, určite sú lepšie ako moje z BB pudingu a celého stuženého tuku!
tinca
je more recp na šuhajdy a tento je jeden z tých vydarených. je to lakota :-)
etulik
Tak toto som si robila keď som mala sedemnásť, úplne som zabudla na receptík. Aj keď ja som mala trochu iný, zmiešavala som všetky suroviny priamo s čokoládou. Ukladám si a urobím teraz na sviatky...dík za pripomenutie..:-)
ajan16
Výborné na Vianoce,miesto r.es.dávam rum.
dorisa
@altyn , to ked mlieko s cukrom povaríš, tak keď potom z varešky nazad do hrnca vylievaš,tak sa to má trocha natahovat,ale ty si nerob nič z hoto, to len pekne povar tie ingrediencie, potom odstav zo sporáka a rýchlo vmiešaj vajičko rozšlahané,aby sa nezrazilo.(MALÉ KUSOČKY, AK VZNIKNÚ Z BIELKA, NEVADIA)
dorisa
Všetkým vam dakujem za komentáre, to bola sprška, velmi ma to potešilo, som naozaj aj hrdá na tieto moje šuhajdy, lebo doma sa po nich hneď zapráši. Táto kombinácia chutí mi najviac vyhovuje,a to som jedla veľa druhov.
tatranka
Dobrú šuhajdu,nikdy neodmietnem.Obsahuje samé dobroty.Aj tie tvoje sú lákavé.
gabaone
Super receptík, ja dávam namiesto vlašských orechov nesolené arašídy a tiež je to super. Iste ich budem robiť na sviatky.
sairaam
Ďakujem za pripomenutie, skoro som už na ne zabudla...A netreba ich piecť!:-)))
dorisa
@sonijamt , šuhajdy som piekla asi pred 4 dňami, len som mala veľa receptov, tak som si to rozdelila aj na tento týždeň a potom ma napadlo, že by ma mohol aj niekto"predbehnuť," haha, ale nie, nič by sa nestalo
sjuz
šuhajdy milujem, ale s rumom, nie s príchuťou:) a robím presne ako ty. až na ten rum :))
dorisa
@sjuz ,ja som za, ale ja mám doma priateľa(ten už nemože,chvalabohu),tak nam stačí aj prichuť. Ďakujem
valeri
sú krásne, tak presne takéto aj s tým orechom poznám z detstva, asi nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád,
olinka12
Šuhajdy sú skvelé pridala som si ich do KK lebo aj u nás nesmú chýbať na žiadne sviatky ja robievam plnku z kondenzovaného mlieka, ktoré sa varí dve hodiny ale tieto sviatky budú určite aj s orechovou plnkou.
sonijamt
dorisa, viete ako sa hovorí: "kto neskoro chodí..." Ja som si včera pozerala koláčiky, čo ideme piecť na sviatky a tak som si na dnes pripravila šuhajdy, že hodím na stránku, no skoro som odpadla a ešte aj tie isté suroviny :-))))))))) mne osobne s BB pudingom nechutia a jedla som už aj iné, ale tento recept sa u nás pečie hádam aj vyše 30 rokov a nevymenila by som :-)
zornicka5
Robím rovnaké, rovnakým postupom, ale bez hrozienok a vajíčka. Aj tie moje sú vynikajúce. Nechápem, prečo sa tam dáva vajíčko, ktoré môže ohroziť pretože sa dáva surové ich trvanlivosť. Ja ich mám z jednej dávky 55 takže vydržia cez celé Vianoce až do Nového roku.
dorisa
@sonijamt , ani ja nemám rada napr. s karamelom a tie s bb pudingom som asi ani nejedla.@zornicka5 , nedáva sa surové, zavarí sa do plnky, ale nie na priamom ohni, potom ked sa nezrazí,atk už aj prevrieť na sporáku. Mne tiež vydržia v poriadku aj do Nového roka, pokial sa ovšem nespapaju,ale väčšinou urobím nové. Všetkým ešte raz ďakujem za komentáre, vážim si to.
lorain
Skuste suhajdy z cokolad Gastany v cokolade, davam 11 ks a tuk HERA. Dostat ich v Lidli.
sonijamt
ja ak stihnem z nich odobrať, tak pár aj zamrazím:-) a v januári-februári akoby sme na víkend ku kávičke našli, sú ako čerstvé. Inak v pohode vydržia až do Nového roku, ale musím pár schovať, lebo by nevydržali ani do Vianoc:-) Myslím si že je to vďačný koláčik, u nás kolegyne prinášali šuhajdy robené na rôzne spôsoby, ale tieto nerobieval nikto iba ja a boli prvé, po ktorých sa behom pár minút "zaprášilo":-)))
ainy
aj ja si ich pridávam do KK, sú krásne a určite aj chutné, vďaka za recept
dorisa
@sonijamt , ja som tak na "lad" dala kokosové grilážky a nepečenú roládu, potom som ich vybrala aspoň na fotenie k receptu(viď.moje recepty) ale ja mám čas, nech spapajú moji, ja urobím nové.
dorisa
Všetkým dakujem za komentáre, nevedela som že to bude mat taký veľký ohlas, ja naozaj varím tradične jedlá a väčšinou aj tradičné múčniky. Naozaj,dakujem :))))))
jarunka
vcera som si to vajicko ani nevsimla. Miesto tuku davam maslo, a tiez davam rum nie prichut. Niekady ich robim aj s oprazenych a postruhanych liesk. orieskov. Tie su hadam este lepsie.
kuchticka
Ano, s lieskovcami su chutnejsie, tiez som robievala. Tak teraz skusim s maslom a dvojej davky. Jednu s vlasskymi a druhu s lieskovymi orieskami.
dorisa
@kuchticka , @jarunka , ja mám toľko vlašských orechov (škoda by ich bolo ) že treba ich pomínať a lieskovce možu tam byt tiež vynikajúce, ale práve túto chuť,klasickú mame radi. Liskovce(drahé) kupujem, aj polkilový sáčok dokážem spapať za pár dní.
bazulienka
ja ich robím tiež inak,ale tvoje vyzerajú chutnučké tak ich skúsim podľa teba a uvidim .dám vedieť
zuzula2
no tento rok by som aj ja prvy krat v mojom zivote chcela robit suhajdy moja mamina ich zboznuje... ale nema rada vlasske orechy... citam ze sa mozu pouzit aj lieskovce to ma velmi tesi... hmm niekde som citala aj recept na suhajdy so salkom ... viete niekto aj taky recept?
zdezda
krásne, mňamkové, fakt sviatočné:-)))
sjuz
raz som bola taká nenásytná na ten rum, aby som ho tam mala čo najviac - :)), až mi plnka tak zredla, že sa vôbec nedala dať do košíčkov...:)), poučila som sa, už nie som taká - radšej si líznem na chuť z ploskačky:))
dorisa
@sjuz , vidíš vidíš, vraví sa, že netreba šetriť! ale v takomto pripade radšej šetri a potom tak urob,ako píšeš. Bude aj šuhajda, aj drink.
karky
vcera som ich odkusala, su vynikajuce....vdaka. Som velmi rada lebo zijem v zahranici a do receptu ktory som mala na suhajdy isiel BB puding, ktory tu nemozem zohnat...Aj tak, tieto suhajdy su ovela lepsie...chutili celej rodine aj kolegom v praci...
dorisa
@karky , ďakujem za uznanie. Som rada, že vám chutil, ja musím zas urobiť lebo moja vnučka ich zas pýta.
vecnemlada
kuchticka, stuzeny pokrmovy tuk je v zahranici LARD, inak tieto suhajdy su moje najoblubenejsie, ale pouzivam rum, nie aromu.
kucharronald
Ešte jednu otázku ti chcem dať :))) Koľko by vydržali, keby sa nezjedli? :)) Keby som začal teraz, vydržali by do Vianoc? A kde by sme ich mohli skladovať? Stačí v špajzi? :) ďakujem :)
dorisa
@kucharronald , vieš, ja mám veľmi studenú špajzu, vydržia, aj tak by mali by v chlade, teraz aj na okne. Ale v teple ich nenechávaj,zmäkli by. Inak, nemá sa v nich čo pokaziť, čokoládaje trváca a plnka je prevarená. Takže, vydržia,len daj do chladu.
kucharronald
Aha....takže môžu byť kludne v špajzi..že? Na chladnom mieste, kde sa tá čokoláda neroztopí...alebo na balkóne :)
tragedianaentu
Ja šuhajdy zbožňujem, ale najradšej ich mám s kokosovou plnkou, ktorú robí moja mamka. Na vrch dávame namiesto lentiliek take malé jahodové cukríky, také trochu kyslaste. Sú fantastické.
cica2
zbožňujeme šuhajdy, tiež ich rada robievam ale s karamelovou plnkou a vyskúšam aj tvoje s orechovou, vyzerajú supér
:)
dorisa
@cica2 , @tragedianaentu , ja tiež zbožňujem šuhajdy, u nas sa prvé zjedia z vianočného pečenia a ja mam takýto recept ešte od mojej maminy a stale len tieto robím, nakoľko su s orechovou plnkou a orechom navrchu, tak aj miniem zasoby orechov. Moja rodina je na tieto zvyknuta a ja nechcem experimentovať. ĎAKUJEM ZA ZAUJEM A KOMENTÁRIKY.
jerica
@dorisa robila som podľa Tvojho receptu , len nedala som orech na plnku , ale višňu do plnky a zaliala.
baskaba
ja zboznujem tie od babky, ako som to tu citala teraz, no budem jej musiet zajtra zavolat a vypytat si recept :)) mozno ho aj pridam ak ich budem robit a nafotim to :)
andulicek
ja som asi 10x citala, ze mlieko s cukrom zvarit na nit :D hned som sla na komenty, ci sa uz niekto na to nepytal... tento rok mam v plane robit moje prve suhajdy, tak tlacim tento recept a som na ne velmi zvedava
dorisa
@andulicek , na niť, to znamená, že keď zdvihneš varešku s tou zmesou, tak sa bude troška naťahovať, ale niekedy sa to ani mne nepodarí a postupujem ďalej podľa receptu:) jednoznačne plnka nemá byť veľmi riedka, a nechaj ju vychladnúť,pred plnením. Tieto šuhajdy sú mňam. Ďakujem za komentár.
janazjarku
Tento rok som sa rozhodla okrem Ježibabkiných "šišaniek" obhatiť stôl aj tvojími šuhajdami, lebo práve tieto sú presne také ako ich robievala moja mamka .-)
dorisa
@janazjarku , Janka, dobre si si vybrala, haha...aj ja dnes idem robiť tieto moje šuhajdy...vnučka už na ne čaká. Ďakujem.
honestka
@andulicek : daj si do Hladaj: varit cukor na nit.... bolo tu uz vela dikusii /najdes to aj v receptoch/ ako na to a ako sa lahko tento cukrovy sirup uvari ci uz mas teplomer alebo bez neho;
ak nenajdes, napis mi-dam ti vediet.
honestka
@ dorisa: ja tiez robievam len taketo varene suhajdy s rozdielom, ze krem slaham ako na zakusky.
su ozaj vyborne, nabuduce skusim tvoj system. vdaka.
andulicek
veľmi pekne ďakujem za rady a ochotu, ste zlaté... táto stránka sa mi páči čím ďalej tým viac :)
dorenika
jeej presne taketo robi nasa prababka,ja sa ich vzdy prejem a je mi zle ale nepoucim sa nikdy :D
mariaklara
Tieto robím aj ja, robila ich kedysi moja maminka, mám ich veľmi rada, radšej ako tie so saklom, tie sú mi veľmi sladké.
suchyna
Ja mám presne tento recept, len sa tam nedáva vajíčko, skus ho tam nedat, aspon sa ti to nezrazi ... nebudeš to riskovať, su super, robim len tieto, ale bez vajíčka.
bobina
robim ich uz niekolko rokov rovnako ako ty ale do plnky vajicko nedavam
skaza
Tieto šuhajdy sú neskutočne dobré...aj zajtra sa na ne chystám, nech je veľká noc naozaj chutná...
elysa
aj ja mám tento recept po mame, ale u nás je mlieko vymenené za silnú kávu... my sme taký kávoholici,máme radi kávove zákusky...
elysa
narobila si mi chúťky,asi urobím aj tie,aj prajem príjemné sviatky...
tesi1412
šuhajdy patria k Vianociam, robím ich každý rok ale....recept od starkej sme stratili a tak sme skúšali z časopisov, od susedov, s Bb pudingom a všelijaké , žiaľ ani jedny neboli ako tie čo robievala starká, až teraz som natrafila na tvoj recept....vďaka....dnes som ich skúsila a tieto Vianoce po dlhých rokoch budeme mať šuhajdy ako od starkej...ešte raz ďakujem!!!
dorisa
@tesi1412 , som veľmi rada že si si vybrala môj recept, ktorý tiež mám samozrejme od mojej maminky, verím, že vám budú tieto šuhajdy chutiť.
iva2111
:-) i u nás patří šuhajdy na vánoční stůl. Jako čokoládu používám Ledové kaštany a místo tuku máslo.
dorisa
@iva2111 , je veľa obmien týchto skvelých čokoládiek. Ja som verná len týmto, iné mi naozaj nechutia, aj keď sa u kamošky ponúknem inými šuhajdami, vždy sa len vrátim k starému osvedčenému mamičkinmu receptu. Žiadny ma zatiaľ neočaril. Dvakrát do roka mi Cera nezaškodí.....xixixi. Ďakujem za záujem a komentár.
kozza
Tak jsem právě nalila do košíčků a čekám, ale nějak nemůžu uvěřit tomu, že by to mohlo ztuhnout... ??? Asi jsem někde udělala chybu :-(
veve23
Ahoooj, prosím poraď. Už drohýkrát som orbila šuhajdy podľa tvojho receptu, chuťovo paráááda..len mne vždy ta "čokoláda" stuhne. Najskor som dala maslo Liptov namiesto cery, dnes som už dala ceru a vytesovala sa,že koonečne je tekuta a ked som pridala za lyžicu rumu, bum a bolo to zase huste na akoby rumové gulicky. Je problem v tom,ze som to cele robila na pare az do konca a uvaril sa mi BBpuding. Normalne som na pare rozpustila tuk a potom pokracovala akurat som to neodstavila z pary.. :-( ako daju sa jest,ale vobec niesu take pekne ako tvoje.. :-(
veve23
joooj, pardooon. Prepáč, pomýlila som si recept :-(
x5bambulax5
Dobry den chcem sa spytat vcera som robila vase suhajdy a skoncili v kosi...plnka mi vobec nestuhla mozte mi poradit co som robila zle?dakujem za odpoved milujem suhajdy a som zifala ze skoncili tam kdeskoncili
dorisa
@x5bambulax5 , a dala si ceru? Ja mám niekedy redšiu tú plnku,ale aj tak stuhne. Nechápem, kde si urobila chybu, ja podľa tohoto receptu ich robím už asi aj 20 rokov, vždy sa podaria. Zatiaľ nik nepísal,žeby sa im nepodarili.

misiak
robila som vcera ale nemala som ceru, dala som maslo a pre istotu viac orechov... stuhne mi to ? :D
5esicko
prosim vas ako velmi "dopredu" sa daju pripravit pred vianocami? aby nestvrdli (neviem ci zvyknu..), alebo nieco podobne :) da sa uz aj teraz? :) dakujem
dorisa
@5esicko , šuhajdy nestvrdnú, vydržia lho, nemusite sa bát, ak ich nezjete skor, urcite o Vianoc vydrzia,aj do Nového roku. Ďakujem za komentár.
5esicko
ďakujem veľmi pekne za odpoveď:) až neskôr som si všimla, že príspevok je staršieho dáta, o to viac ma odpoveď potešila :) Prajem príjemné sviatky!
dorisa
@5esicko , ja ďakujem za záujem o moje šuhajdy, akurat sa aj ja na ne chystám. Príjemné prežitie vianočných sviatkov aj ja prajem celej rodinke.
marta5
Pozdravujem a krásnu predvianočnú pohodu želám. Tvoje šuhajdy sú pekné ,aj ja som po rokoch skúsila spraviť šuhajdy,predtým som ich robila podobné ako Ty,no teraz som vyskúšala nový recept,kde sa do čokolády pridáva maslo-čokoláda 82 % a plus varová,aj do orechov ide maslo a um,chcela som skúsiť bez stuženého tuku,ta Cera mi tam vadila.Je ich menej,ale sú mňamkové. Pekné vianočne sviatky želám.
wetwicka
prosím vás, čo znamená nechať niečo zvariť na niť?
jerica
@dorisa nemáš chybu , trafila presne milujem šuhajdy , najradšej keď ich nevesta prinesie hotové, mňamka mňamková :-))
evanaaa
Takéto šuhajdy nám robievala stará mama a posielala k Vianociam v balíku. A tiež orechové puserle, len škoda, nemám recept.
dorisa
@jerica , @evanaaa Moja vnučka ich volá "jánošíky" lebo vždy zabudne,ako sa volajú. Urobila som ich pre ňu, ako skúšku na vianočné pečenie, dievčatá, dobrú chuť, a dakujem za komentáre
klaura
vyzerajú ako moje ... :)))
ale ja robím trochu inak ...
jarunka
Suhajdy mame tiez velmi radi, ale ja ich robim bez hrozienok. Inak vypadaju ako moje.
babav
Vdaka za pripomenutie.Kedysi davno sme na ne chodili do cukrarne,teraz ich urobim k sviatkom podla tvojho receptu ;-) .
kuchticka
Vypadaju naramne dobre!!! Chcem robit, ale nemam ztuzeny pokrmovy tuk. @babav , nevies ako mam tento tuk nahradit? Ja som ich tiez robievala v Cesku.
dorisa
@kuchti čka, a keby si dala len maslo do čokolády?, to sa aj tak robieva, ale neviem, čo by so spravilo v plnke,tá by tiež mala stuhnuť.Možno menej mlieka a masa z orechov bude hustejšia. Skús. Ďakujem za komentáre.
dorisa
@marianne69 , dneska, keď som vnučke čítala vaše komentáre, tak mi poverdala, aby som neprovokovala. Zrejme zas by si dala, poviem ti boli zas výborné, a také, ako vždy. Ďakujem.
just0708
SUPÉÉÉR, milujem šuhajdy! Spravím si ich podľa teba DORISKA, snáď sa mi podaria. Pekný deň ti prajem
marienka44
Kazde sviatky ich robim, ale inak, bez vajca a z BB pudungu a s rumom. Mozno napisem recept.
andula1964
No SUPER,na takéto veci človek už aj zabudol,no aspoň máme další nápad a druh na sviatky,ĎAKUJEM!!!
elisticka
@dorisa konecne suhajdy uz som ich davno hladala ze ich urobim :-))ukladam do KK mala som vynikajuci receptik len sa mi z hlavy vyparil a papierik stratil.-)))
zsuzsu
mamina robí takééto :)) ako dieťa som ich mnammm...diki za pripomenutie,spravím ich s dcérkou :D
altyn
@dorisa nie som moc skúsený v pečení a tak neviem ako sa zvaruje mlieko s cukrom "na niť"? Vopred ďakujem za odpoveď, lebo sa mi tento recept páči a rád by som to urobil a nepokazil :-)
malyanjelik
robievam aj tieto, sú mňam, ale aj ich obmenu tak, že namiesto orechovej plnky robím salkovú a tá j ale fakt mňam:-)
sonijamt
dorisa, ste ma predbehli :-)))) robievam presne tento istý recept, sú vynikajúce:-), už sú aj suroviny k Vianociam na ne pripravené:-))
lilifa
Ja robim takéto isté len do orechov nedávam vajce,@kuchticka miesto stuženého pokrmového tuku, pridaj ceru, alebo omegu sú to pokrmové tuky
samanka
konečne aj ja budem mať dobrý recept na šohajdy.
garanco
Krásne urobené, určite sú lepšie ako moje z BB pudingu a celého stuženého tuku!
tinca
je more recp na šuhajdy a tento je jeden z tých vydarených. je to lakota :-)
etulik
Tak toto som si robila keď som mala sedemnásť, úplne som zabudla na receptík. Aj keď ja som mala trochu iný, zmiešavala som všetky suroviny priamo s čokoládou. Ukladám si a urobím teraz na sviatky...dík za pripomenutie..:-)
ajan16
Výborné na Vianoce,miesto r.es.dávam rum.
dorisa
@altyn , to ked mlieko s cukrom povaríš, tak keď potom z varešky nazad do hrnca vylievaš,tak sa to má trocha natahovat,ale ty si nerob nič z hoto, to len pekne povar tie ingrediencie, potom odstav zo sporáka a rýchlo vmiešaj vajičko rozšlahané,aby sa nezrazilo.(MALÉ KUSOČKY, AK VZNIKNÚ Z BIELKA, NEVADIA)
dorisa
Všetkým vam dakujem za komentáre, to bola sprška, velmi ma to potešilo, som naozaj aj hrdá na tieto moje šuhajdy, lebo doma sa po nich hneď zapráši. Táto kombinácia chutí mi najviac vyhovuje,a to som jedla veľa druhov.
tatranka
Dobrú šuhajdu,nikdy neodmietnem.Obsahuje samé dobroty.Aj tie tvoje sú lákavé.
gabaone
Super receptík, ja dávam namiesto vlašských orechov nesolené arašídy a tiež je to super. Iste ich budem robiť na sviatky.
sairaam
Ďakujem za pripomenutie, skoro som už na ne zabudla...A netreba ich piecť!:-)))
dorisa
@sonijamt , šuhajdy som piekla asi pred 4 dňami, len som mala veľa receptov, tak som si to rozdelila aj na tento týždeň a potom ma napadlo, že by ma mohol aj niekto"predbehnuť," haha, ale nie, nič by sa nestalo
sjuz
šuhajdy milujem, ale s rumom, nie s príchuťou:) a robím presne ako ty. až na ten rum :))
dorisa
@sjuz ,ja som za, ale ja mám doma priateľa(ten už nemože,chvalabohu),tak nam stačí aj prichuť. Ďakujem
valeri
sú krásne, tak presne takéto aj s tým orechom poznám z detstva, asi nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád,
olinka12
Šuhajdy sú skvelé pridala som si ich do KK lebo aj u nás nesmú chýbať na žiadne sviatky ja robievam plnku z kondenzovaného mlieka, ktoré sa varí dve hodiny ale tieto sviatky budú určite aj s orechovou plnkou.
sonijamt
dorisa, viete ako sa hovorí: "kto neskoro chodí..." Ja som si včera pozerala koláčiky, čo ideme piecť na sviatky a tak som si na dnes pripravila šuhajdy, že hodím na stránku, no skoro som odpadla a ešte aj tie isté suroviny :-))))))))) mne osobne s BB pudingom nechutia a jedla som už aj iné, ale tento recept sa u nás pečie hádam aj vyše 30 rokov a nevymenila by som :-)
zornicka5
Robím rovnaké, rovnakým postupom, ale bez hrozienok a vajíčka. Aj tie moje sú vynikajúce. Nechápem, prečo sa tam dáva vajíčko, ktoré môže ohroziť pretože sa dáva surové ich trvanlivosť. Ja ich mám z jednej dávky 55 takže vydržia cez celé Vianoce až do Nového roku.
dorisa
@sonijamt , ani ja nemám rada napr. s karamelom a tie s bb pudingom som asi ani nejedla.@zornicka5 , nedáva sa surové, zavarí sa do plnky, ale nie na priamom ohni, potom ked sa nezrazí,atk už aj prevrieť na sporáku. Mne tiež vydržia v poriadku aj do Nového roka, pokial sa ovšem nespapaju,ale väčšinou urobím nové. Všetkým ešte raz ďakujem za komentáre, vážim si to.
lorain
Skuste suhajdy z cokolad Gastany v cokolade, davam 11 ks a tuk HERA. Dostat ich v Lidli.
sonijamt
ja ak stihnem z nich odobrať, tak pár aj zamrazím:-) a v januári-februári akoby sme na víkend ku kávičke našli, sú ako čerstvé. Inak v pohode vydržia až do Nového roku, ale musím pár schovať, lebo by nevydržali ani do Vianoc:-) Myslím si že je to vďačný koláčik, u nás kolegyne prinášali šuhajdy robené na rôzne spôsoby, ale tieto nerobieval nikto iba ja a boli prvé, po ktorých sa behom pár minút "zaprášilo":-)))
ainy
aj ja si ich pridávam do KK, sú krásne a určite aj chutné, vďaka za recept
dorisa
@sonijamt , ja som tak na "lad" dala kokosové grilážky a nepečenú roládu, potom som ich vybrala aspoň na fotenie k receptu(viď.moje recepty) ale ja mám čas, nech spapajú moji, ja urobím nové.
dorisa
Všetkým dakujem za komentáre, nevedela som že to bude mat taký veľký ohlas, ja naozaj varím tradične jedlá a väčšinou aj tradičné múčniky. Naozaj,dakujem :))))))
jarunka
vcera som si to vajicko ani nevsimla. Miesto tuku davam maslo, a tiez davam rum nie prichut. Niekady ich robim aj s oprazenych a postruhanych liesk. orieskov. Tie su hadam este lepsie.
kuchticka
Ano, s lieskovcami su chutnejsie, tiez som robievala. Tak teraz skusim s maslom a dvojej davky. Jednu s vlasskymi a druhu s lieskovymi orieskami.
dorisa
@kuchticka , @jarunka , ja mám toľko vlašských orechov (škoda by ich bolo ) že treba ich pomínať a lieskovce možu tam byt tiež vynikajúce, ale práve túto chuť,klasickú mame radi. Liskovce(drahé) kupujem, aj polkilový sáčok dokážem spapať za pár dní.
bazulienka
ja ich robím tiež inak,ale tvoje vyzerajú chutnučké tak ich skúsim podľa teba a uvidim .dám vedieť
zuzula2
no tento rok by som aj ja prvy krat v mojom zivote chcela robit suhajdy moja mamina ich zboznuje... ale nema rada vlasske orechy... citam ze sa mozu pouzit aj lieskovce to ma velmi tesi... hmm niekde som citala aj recept na suhajdy so salkom ... viete niekto aj taky recept?
zdezda
krásne, mňamkové, fakt sviatočné:-)))
sjuz
raz som bola taká nenásytná na ten rum, aby som ho tam mala čo najviac - :)), až mi plnka tak zredla, že sa vôbec nedala dať do košíčkov...:)), poučila som sa, už nie som taká - radšej si líznem na chuť z ploskačky:))
dorisa
@sjuz , vidíš vidíš, vraví sa, že netreba šetriť! ale v takomto pripade radšej šetri a potom tak urob,ako píšeš. Bude aj šuhajda, aj drink.
karky
vcera som ich odkusala, su vynikajuce....vdaka. Som velmi rada lebo zijem v zahranici a do receptu ktory som mala na suhajdy isiel BB puding, ktory tu nemozem zohnat...Aj tak, tieto suhajdy su ovela lepsie...chutili celej rodine aj kolegom v praci...
dorisa
@karky , ďakujem za uznanie. Som rada, že vám chutil, ja musím zas urobiť lebo moja vnučka ich zas pýta.
vecnemlada
kuchticka, stuzeny pokrmovy tuk je v zahranici LARD, inak tieto suhajdy su moje najoblubenejsie, ale pouzivam rum, nie aromu.
kucharronald
Ešte jednu otázku ti chcem dať :))) Koľko by vydržali, keby sa nezjedli? :)) Keby som začal teraz, vydržali by do Vianoc? A kde by sme ich mohli skladovať? Stačí v špajzi? :) ďakujem :)
dorisa
@kucharronald , vieš, ja mám veľmi studenú špajzu, vydržia, aj tak by mali by v chlade, teraz aj na okne. Ale v teple ich nenechávaj,zmäkli by. Inak, nemá sa v nich čo pokaziť, čokoládaje trváca a plnka je prevarená. Takže, vydržia,len daj do chladu.
kucharronald
Aha....takže môžu byť kludne v špajzi..že? Na chladnom mieste, kde sa tá čokoláda neroztopí...alebo na balkóne :)
tragedianaentu
Ja šuhajdy zbožňujem, ale najradšej ich mám s kokosovou plnkou, ktorú robí moja mamka. Na vrch dávame namiesto lentiliek take malé jahodové cukríky, také trochu kyslaste. Sú fantastické.
cica2
zbožňujeme šuhajdy, tiež ich rada robievam ale s karamelovou plnkou a vyskúšam aj tvoje s orechovou, vyzerajú supér
:)
dorisa
@cica2 , @tragedianaentu , ja tiež zbožňujem šuhajdy, u nas sa prvé zjedia z vianočného pečenia a ja mam takýto recept ešte od mojej maminy a stale len tieto robím, nakoľko su s orechovou plnkou a orechom navrchu, tak aj miniem zasoby orechov. Moja rodina je na tieto zvyknuta a ja nechcem experimentovať. ĎAKUJEM ZA ZAUJEM A KOMENTÁRIKY.
jerica
@dorisa robila som podľa Tvojho receptu , len nedala som orech na plnku , ale višňu do plnky a zaliala.
baskaba
ja zboznujem tie od babky, ako som to tu citala teraz, no budem jej musiet zajtra zavolat a vypytat si recept :)) mozno ho aj pridam ak ich budem robit a nafotim to :)
andulicek
ja som asi 10x citala, ze mlieko s cukrom zvarit na nit :D hned som sla na komenty, ci sa uz niekto na to nepytal... tento rok mam v plane robit moje prve suhajdy, tak tlacim tento recept a som na ne velmi zvedava
dorisa
@andulicek , na niť, to znamená, že keď zdvihneš varešku s tou zmesou, tak sa bude troška naťahovať, ale niekedy sa to ani mne nepodarí a postupujem ďalej podľa receptu:) jednoznačne plnka nemá byť veľmi riedka, a nechaj ju vychladnúť,pred plnením. Tieto šuhajdy sú mňam. Ďakujem za komentár.
janazjarku
Tento rok som sa rozhodla okrem Ježibabkiných "šišaniek" obhatiť stôl aj tvojími šuhajdami, lebo práve tieto sú presne také ako ich robievala moja mamka .-)
dorisa
@janazjarku , Janka, dobre si si vybrala, haha...aj ja dnes idem robiť tieto moje šuhajdy...vnučka už na ne čaká. Ďakujem.
honestka
@andulicek : daj si do Hladaj: varit cukor na nit.... bolo tu uz vela dikusii /najdes to aj v receptoch/ ako na to a ako sa lahko tento cukrovy sirup uvari ci uz mas teplomer alebo bez neho;
ak nenajdes, napis mi-dam ti vediet.
honestka
@ dorisa: ja tiez robievam len taketo varene suhajdy s rozdielom, ze krem slaham ako na zakusky.
su ozaj vyborne, nabuduce skusim tvoj system. vdaka.
andulicek
veľmi pekne ďakujem za rady a ochotu, ste zlaté... táto stránka sa mi páči čím ďalej tým viac :)
dorenika
jeej presne taketo robi nasa prababka,ja sa ich vzdy prejem a je mi zle ale nepoucim sa nikdy :D
mariaklara
Tieto robím aj ja, robila ich kedysi moja maminka, mám ich veľmi rada, radšej ako tie so saklom, tie sú mi veľmi sladké.
suchyna
Ja mám presne tento recept, len sa tam nedáva vajíčko, skus ho tam nedat, aspon sa ti to nezrazi ... nebudeš to riskovať, su super, robim len tieto, ale bez vajíčka.
bobina
robim ich uz niekolko rokov rovnako ako ty ale do plnky vajicko nedavam
skaza
Tieto šuhajdy sú neskutočne dobré...aj zajtra sa na ne chystám, nech je veľká noc naozaj chutná...
elysa
aj ja mám tento recept po mame, ale u nás je mlieko vymenené za silnú kávu... my sme taký kávoholici,máme radi kávove zákusky...
elysa
narobila si mi chúťky,asi urobím aj tie,aj prajem príjemné sviatky...
tesi1412
šuhajdy patria k Vianociam, robím ich každý rok ale....recept od starkej sme stratili a tak sme skúšali z časopisov, od susedov, s Bb pudingom a všelijaké , žiaľ ani jedny neboli ako tie čo robievala starká, až teraz som natrafila na tvoj recept....vďaka....dnes som ich skúsila a tieto Vianoce po dlhých rokoch budeme mať šuhajdy ako od starkej...ešte raz ďakujem!!!
dorisa
@tesi1412 , som veľmi rada že si si vybrala môj recept, ktorý tiež mám samozrejme od mojej maminky, verím, že vám budú tieto šuhajdy chutiť.
iva2111
:-) i u nás patří šuhajdy na vánoční stůl. Jako čokoládu používám Ledové kaštany a místo tuku máslo.
dorisa
@iva2111 , je veľa obmien týchto skvelých čokoládiek. Ja som verná len týmto, iné mi naozaj nechutia, aj keď sa u kamošky ponúknem inými šuhajdami, vždy sa len vrátim k starému osvedčenému mamičkinmu receptu. Žiadny ma zatiaľ neočaril. Dvakrát do roka mi Cera nezaškodí.....xixixi. Ďakujem za záujem a komentár.
kozza
Tak jsem právě nalila do košíčků a čekám, ale nějak nemůžu uvěřit tomu, že by to mohlo ztuhnout... ??? Asi jsem někde udělala chybu :-(
veve23
Ahoooj, prosím poraď. Už drohýkrát som orbila šuhajdy podľa tvojho receptu, chuťovo paráááda..len mne vždy ta "čokoláda" stuhne. Najskor som dala maslo Liptov namiesto cery, dnes som už dala ceru a vytesovala sa,že koonečne je tekuta a ked som pridala za lyžicu rumu, bum a bolo to zase huste na akoby rumové gulicky. Je problem v tom,ze som to cele robila na pare az do konca a uvaril sa mi BBpuding. Normalne som na pare rozpustila tuk a potom pokracovala akurat som to neodstavila z pary.. :-( ako daju sa jest,ale vobec niesu take pekne ako tvoje.. :-(
veve23
joooj, pardooon. Prepáč, pomýlila som si recept :-(
x5bambulax5
Dobry den chcem sa spytat vcera som robila vase suhajdy a skoncili v kosi...plnka mi vobec nestuhla mozte mi poradit co som robila zle?dakujem za odpoved milujem suhajdy a som zifala ze skoncili tam kdeskoncili
dorisa
@x5bambulax5 , a dala si ceru? Ja mám niekedy redšiu tú plnku,ale aj tak stuhne. Nechápem, kde si urobila chybu, ja podľa tohoto receptu ich robím už asi aj 20 rokov, vždy sa podaria. Zatiaľ nik nepísal,žeby sa im nepodarili.

misiak
robila som vcera ale nemala som ceru, dala som maslo a pre istotu viac orechov... stuhne mi to ? :D
5esicko
prosim vas ako velmi "dopredu" sa daju pripravit pred vianocami? aby nestvrdli (neviem ci zvyknu..), alebo nieco podobne :) da sa uz aj teraz? :) dakujem
dorisa
@5esicko , šuhajdy nestvrdnú, vydržia lho, nemusite sa bát, ak ich nezjete skor, urcite o Vianoc vydrzia,aj do Nového roku. Ďakujem za komentár.
5esicko
ďakujem veľmi pekne za odpoveď:) až neskôr som si všimla, že príspevok je staršieho dáta, o to viac ma odpoveď potešila :) Prajem príjemné sviatky!
dorisa
@5esicko , ja ďakujem za záujem o moje šuhajdy, akurat sa aj ja na ne chystám. Príjemné prežitie vianočných sviatkov aj ja prajem celej rodinke.
marta5
Pozdravujem a krásnu predvianočnú pohodu želám. Tvoje šuhajdy sú pekné ,aj ja som po rokoch skúsila spraviť šuhajdy,predtým som ich robila podobné ako Ty,no teraz som vyskúšala nový recept,kde sa do čokolády pridáva maslo-čokoláda 82 % a plus varová,aj do orechov ide maslo a um,chcela som skúsiť bez stuženého tuku,ta Cera mi tam vadila.Je ich menej,ale sú mňamkové. Pekné vianočne sviatky želám.
wetwicka
prosím vás, čo znamená nechať niečo zvariť na niť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia