Slivková jemná poduška, aj pod parené buchty

sracz - fotkasracz, 29. novembra 2010
Slivková jemná poduška, aj pod parené buchty
Foto: sracz

Určite sa už každý z Vás dostal do situácie, keď chcel klasický recept –vyšperkovať- niečim novým. Tak som riešil klasiku t.j. parené buchty (na Zobraziť celý popisUrčite sa už každý z Vás dostal do situácie, keď chcel klasický recept –vyšperkovať- niečim novým. Tak som riešil klasiku t.j. parené buchty (na Vareche je už dosť variantov na ich prípravu), ktorú som inovoval slivkovým podkladom. Pomohol som si sladkým portským sherry (chutné je aj Bristol Cream Sherry, ale doma by som určite skúsil aj tri i viac putňové tokajské) a hviezdičkami badiánu (známeho aj ako hviezdicový alebo čínsky aníz), ktorý používam aj do lekvárov, kompótov, zákuskov a pečiva.

6÷8
porcií
15 minút
príprava
22÷26 minút
tepelná úprava

Suroviny

12 PL, trstinový
8 PL, čerstvé
1 000 g, (bystrické) zrelé rozpolené bez jadierok
1÷1,5 ČL mletá
1÷1,5 ČL, mleté
3÷4  ks, hviezdičky
200÷250 ml
2÷3 PL, tmavý
podľa potreby ml, vlažná




Postup

  1. 1

    v nízkom širokom hrnci skaramelizujeme 12 PL hnedého trstinového cukru (ak použijeme repný, odporúčam vyskúšať ½ množstvo a po ochutnaní skorigovať už s podusenými slivkami a v budúcnosti sa riadiť vlastnými skúsenosťami); do karamelu, počas stáleho miešania, pridáme postupne 8 PL čerstvého masla, odkôstkované polovičky sliviek; podusíme, povaríme, až slivky –pustia- vlastnú šťavu.

  2. 2

    vmiešame po jednej čajovej lyžičke mletej škorice a mletých klinčekov, zalejeme 0,2÷0,25 l portským sherry, pridáme 2÷3 PL kvalitného tmavého rumu (ak sa Vám podarí –splašiť- rumunský Rom, vrelo odporúčam), vložíme 3÷4 hviezdičky badiánu a občasným premiešaním, necháme odpariť nadbytočnú kvapalinu (naopak, ak to s koncentráciou preženieme až do stavu sucha, podlejeme potrebným množstvom vlažnej až teplej vody), až získame jemne lepkavú, nami požadovanú konzistenciu, slivkovej podušky (pre niekoho, napr. pre moju nežnú polovičku a nakoniec, prečo by som sa nepriznal, i pre mňa, aj perinky).

    Slivková jemná poduška, aj pod parené buchty - obrázok 2
  3. 3

    Servírovanie: na spodok veľkých tanierov rozotrieme 3÷4 (podľa chuti i viac) PL ešte horúcej slivkovej – podušky-, na ktorú rozložíme buchty na pare so Sjuz_ikovým pečeným slivkovým lekvárom, posypeme práškovým cukrom zmiešaným s holandským kakaom (ja v opačnom hmotnostnom i objemovom pomere, čiže s holandským kakaom zmiešaným s práškovým cukrom) a polejeme čerstvo rozpusteným maslom. Nuž a to je všetko! Dobrú chuť a nič viac!

    Slivková jemná poduška, aj pod parené buchty - obrázok 3

Diskusia k receptu

redakcia
Posielali sme ti z redakcie mail, urýchlene pošli odpoveď :-)
danculka
Slivky náme radi všetci a tú tvoju podušku vyskúšam :))))
dorisa
Možem aj z kompótiku toto urobiť? Ak áno, vyskušam. Recept si ukladám, páči sa mi.
babidka
krasne a napadite :-) portske sice nemam ale este nejake 3 aj 5 putnove tokajske mame v pivnici / :-)))) viem o nom iba ja a ja nepijem:-)))))/ tak vytiahnem slivky z mraznicky a urcite skusim ....mozno to nebude take dobre ako tvoje , ale sam si povedal , ze som ucenliva ...:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia