Medovníková chalupka fotorecept

mkbosorka - fotkamkbosorka, 7. decembra 2010
Medovníková chalupka (fotorecept)
Foto: mkbosorka

Medovníčky, medovníková chalupka zázračne rýchlo naplnia náš byt nenapodobiteľnou korenistou vôňou. Určite v mnohých z nás vyvolávajú spomienku na detstvo, keď bol ktosi, kto Zobraziť celý popisMedovníčky, medovníková chalupka zázračne rýchlo naplnia náš byt nenapodobiteľnou korenistou vôňou. Určite v mnohých z nás vyvolávajú spomienku na detstvo, keď bol ktosi, kto piekol pre nás....

120 minút
príprava
7-8 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
240 g
500 g
1 kg
2 balíky
z 2 ks
4 ks
3-4 lyžičky
3-4 lyžičky
3-4 lyžičky
Na zdobenie, lepenie:
1 ks
150 g
 rôzne / guličky, srdiečka




Postup

  1. 1

    Maslo, cukor a med zohrejeme v malom kastróliku a na miernom ohni miešame dovtedy, kým sa cukor neroztopí.

  2. 2

    Múku zmiešame s práškom do pečiva, zomletými koreninami ( na čerstvé mleté korenienky používam malý mažiar) , nastrúhanou citrónovou kôrou. Vlejeme do múky vychladnutú medovú zmes a pridáme vajíčka. Všetko dobre pomiešame.

  3. 3

    Vznikne dosť lepkavá hmota, vytvarujeme z nej bochník, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na celú noc na chladné miesto ( napr. do chladničky). Cca 1/2 prísad použijeme na medovníkovú chalúpku a zbytok na malé medovníčky.

  4. 4

    Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, a vykrajujeme z nej najprv 1 základ, 4 steny, 2 strechy na chalúpku. napr. základ 1 x (20 x 15) cm, boky 2x (8x15) cm, strecha 2 x ( 10.5 x 17) cm, vpredok a vzadok domčeka 2x (11 x 8) cm obdlžnik s trojuholníkom (11 x 7) cm výškou. Tie rozmery môžeme vymyslieť svoje vlastné. Ja každý rok nakreslím na papier a vyskúšam aká chalúpka sa mi páči. Cesto pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov cca 7-8 minút - 1 plech. Časti chalupky sa mi zmestí cca na 4-5 plechov, takisto aj následne medovníčky na 3-4 plechov.

  5. 5

    A teraz môžeme poskladať našu chalupku. Aj manžel aj ja sme stavební inžinierii, tak sme vymysleli taký technický postup. * pripravíme/ vykrajujeme okná a dvere chalupky - tie potom samozrejme nalepíme späť - ako otvorené. * V základe (cesto určený na spodok chalupky) vyhĺbime malé výkopy, do ktorých potom položíme a nalepíme steny domčeka.

    Medovníková chalupka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vystuženie použijeme špajdle - medzi dvomi bočnými stranami domčeka. Takisto do strechy vyhĺbime jamku presne na mieste kde ju položíme na steny chalupky.

    Medovníková chalupka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz namaľujeme postupne škrídla na strechu, a trocha ozdobíme domček.

    Medovníková chalupka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nezabudli sme ani na komín, ktorý musí dymiť. A nasleduje snehová pokrývka, práškovým cukrom posypeme naše dielo. Na zadnú stranu chalupky sme namalovali "zvedavca".

    Medovníková chalupka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako som na začiatku písala, na chalupku využijeme len cca 1/2 cesta. Z druhej polovice spravíme medovníčky. Medovníčky sú chutné, skladujem ich v plechovej škatuli, majú dobrú konzistenciu a nestvrdnú.

    Medovníková chalupka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

emica
peknucke kedysi som robila chalupu aj pre susedove deti dnes uz ju nepeciem ale chvalim za sikovnost
ela77
Obdivujem šikovnosť a hlavne trpezlivosť. Ale chýba Janko s Marienkou.
garanco
Prvú chalúpku som piekla pred čosi viac ako 35 rokmi nášmu prvému synovi k prvým narodeninám. Odvtedy som ich už upiekla niekoľko.Skladajú sa jednoduchšie: upečiem dva väčšie obdĺžniky- to je strecha až po zem, potom dve steny-prednú a zadnú, na prednej vykrojím dvere, aj tie, aj komín, zvlášť upečiem a spájam všetko bielkovým snehom, no a výzdoba je podľa želania, alebo podľa momentálnej nálady. /Skúsim priložiť foto. do tejto diskusie to neviem priložiť, dám do receptov/
allstar
MOc pekné a klobúk dolu za šikovnosť a trpezlivosť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia