Haruľa fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 12. decembra 2010
Haruľa (fotorecept)
Foto: dorisa

Na rýchly obed,alebo večeru som pripravila haruľu. Je to obyčajná, klasická haruľa. Keď sme prejedení mäsa, dobre padne.

15
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 ks
3 PL, na zahustenie
1 PL
1 ks
2 stručiky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na pripravu haruliek.

    Haruľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúhame si zemiaky , cibuľu aj cesnak.

    Haruľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do postrúhanej zmesi pridáme vajce, hladku muku, soľ, korenie, majoranku a racsu.

    Haruľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z hmoty na oleji na panvici vypážame haruľky, ja robím menšie,ľahšie sa obracajú a sú aj chutnejšie. Potom ich vyberieme na tanier,kde dáme kuchynskú papierovú utierku, aby popila zvyšný tuk. Podávame s mliekom , alebo so zakysankou, prípadne kefírovným mliekom.

    Haruľa (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jjanosik
Harula vyzera takmer ako zemiakove placky. Nasa mama volala harulu (zemiakova baba) ked sa to cesto pieklo v rure. Meno je vsade ine ale tie harule zaiste chutne a vyzeraju "na zjedenie".
1x ajay
anina43
taketo rcp mám rada, jednoduchá a rýchla príprava, super chuť, vždy nám pripomenieš, načo niekedy zabúdame, dik Doriska
alexdidi
Tiež robím haruľu pečenú v rúre a na panvici sú to placky, aspoň my to tak voláme. A tú haruľu máme ešte radšej lebo nemá toľko masti, ale najradšej placky pečené na platni bez masti a omastené maslom.
kuchticka
Dorisa, presne takto robime tiez toto jedlo, ktore v Cesku vilaju bramborak, niekde zemiakove placky, pri Trencine hovoria harula, ako ty. Len sa chcem opytat. Postruhaju sa zemiaky na jemno v tej masine? My ich struhame rucne, ale mam velky robot, len som to v nom neskusala.
dorisa
@kuchticka , áno, na jemno sa postrúhajú,presne,ako na ručnom strúhadle. Ja mám taký nož tam s takými istými očkami. Tento robot mi asi pred pol rokom padol( je ani dvojročný) a ledva som zohnala opravára,ale chvalabohu sa našiel a už sa zas teším z neho. Ďakujem všetkým za komentáre.
kysucan
Haruľa, zemiakové placky, polesníky a čo ja viem aké sú všetký krajové názvy tejto dobroty. U nás na Kysuciach sa cez vojnu piekli nasucho na platní sporáka. Keď bolo náhodou aj máslo na potretie to sme sa my deti išli podusiť ako sme rýchlo jedli. Kto pozná toto jedlo dá mi za pravdu, že tak ako chlieb ani haruľka sa nemôže prejesť. Ďakujem za inšpiráciu.
dorisa
@kysucan , vieš, mne nik nedáva doma návrh, čo mám uvariť, tak rozmýšľam, a potom ma napadlo, že haruľu sme dlhšie nemali, a ešte mám svoje domáce perfektné zemiaky, taktiež moju cibuľa a cesnak, tak som spravila bio haruľu:)))))))
bazulienka
u nás to voláme nalešniky.a v kombinácii s kyslým mliekom,alebo cmarom.....mňamka
stefanm
...až na to,že to nie je "rýchle" jedlo!!!Lebo to je taká fajnotka,že ich treba narobiť veľa,veľa a nikdy nie je dosť!!!Aspoň u nás....A volajme si to ako chceme.Hlavne,že nám chutia!!! (...ten "robot" vyzerá ako keby ti spadol na zem :))...)
dorisa
@stefanm , nesranduj! to je na nom naozaj vidieť? tak už sa nebude nabudúce fotiť:))))))))))Ďakujem za komentár, rozveselil ma.
ajan16
Haruľa nestačí ani vychladnúť,bleskovo sa po nej zapráši.S dobrým
čajom pohodička................
evulines
My to voláme tiež zemiakové placky, ja ešte do toho nastrúham 1 velkú mrkvu a sú tiež výborné, nestačím ich robit.
evanaaa
Zemiakové placky sú dobrotka, chystala som sa ich dávno robiť, ale ma odrádzalo to strúhanie na struháku, to je nekonečná robota, ale mám sekáčik, len neviem, či to v tom bude dobré, strúhačik mám zsa taký ručný, ešte som ho neskúšala ( krúti sa kľukou ), neviem, či to v ňom lepšie pôjde.
tinca
@dorisa máš ich na schrumnutie, u nás haruľa je na plechu a malé sú babky
ketty3811
toto je moje naj,naj jedlo.Stále sa ho tak ojem,až mi je zle.:-)Včera som bola na vianočných trhoch v Košiciach a jedna placka stála 1,50€,no ale neodolala som,keď ich mám tak rada.Keby som vedela,že ich pečieš,tak pribehnem.Možno by ma zobrala @jezibabka na metle.:-)
ejmepb
Ja už hodne dávno zemiaky pokrájam na drobné kúsky a pomixujem ponorným mixérom, videla som to u kamarátky a potom je to už naozaj rýchle jedlo, robíme ho často, všetci zbožňujeme a nesmejte sa, ak náhodou nejaká zvýši, pokrájam na malé kúsky, posypem cukrom a opečiem na panvici mňam.
jarunka

My to volame tiez zemiakove placky. Smazime ich v palacinkari tak velke ako palacinky, zmes sa rozotrie lyzicou, takze su pekne tenke. Kedze moj manzel cech, tak ich plnime so skvarkami.( na male kusky pokrajana a vysmazena slanika) Stocime ako palacinku, alebo prelozime na dvakrat. @Dorisa tie tvoje vyzeraju tiez krasne. Moj zat je holandan a ten by sa ich ujedol.
dorisa
Ďakujem všetkým za milé komentáre, niečo nové sme sa všetci dozvedeli.
bozulka
@dorisa , vieš podľa čoho poznám tvoje recepty?Ano podľa prestierania.Tie zemiakové placky /podľa nás / vyzerajú fakt na zjedenie...Urobila si mi chuť.
espj
asi tu už po vianociach haruľu nikto nerobí.. ale ja som ju dnes robil prvýkrát v živote, podľa tohto receptu a veru mi nestačili ani vychladnúť.. som rád, že som tento týždeň objavil túto stránku na varenie, a aj ked ja nie som kuchár, ale chutné slovenské jedlá sa podľa nej, bude môcť naučiť variť aj moja zahraničná priateľka..
dorisa
@espj , v prvom rade ďakujem, za všimnutie mojho receptu, som rada. že vám chutilo, tu na Vareche najdeš aj vela klasických jedal, určite sa tieto jedlá naučí variť aj tvoja zahraničná priateľka, a bude vám chutiť obom. Haruľu,alebo ,aj zemiakové placky robievame aj inokedy, v roku.
bojar
toto rád papám s kyslím mliekom, žiaľ je to jedlo bez konca, vždy niečo prebýna tak sa to pomali do nekoněčna doplňuje
havino
a ešte sú to bohovské lisnaky,alebo podlisnáky, to ako dieťa ked som bola, volal ich moj otec tak, ja ich už volám tiež zemiakové placky a to na plechu zas zemiakovu babu :-))))
oldomachac
dobry den, ja si pamatam, ze v Trencine na vlakovej stanici onoho casu, ich tiez robievali (placky ci harule), neboli drahe a ked ich robili, tak cela stanica rozvoniavala, bol hriech si ich niekolko nekupit a pochutit si na nich, dobru chut!
dorisa
@oldomachac , veru, tá voňa, ta chuť! Dnes si ich musíme doma robiť, lebo ani v reštike také domáce nerobia.
heureka
Aj ja robím dost casto. Rodina zboznuje zemiakové placky.
To isté robím aj z cukiny.
modrykamen
U nás sa robia haluške na misky a mám ich strašne rád. Keď mi donesú halušky na miske, tak mi tak nechutia. My hovoríme tiež haruľa a v rúre pečená baba. Ale komu chutia placky, podlisník...? Nie je to naj, ale skúste do mixéra zemiaky nakrájať na kocky a rozmixovať. Cesto je potom redšie, ale dve lyžice strúhanky to napravia.
nesi
Já som tiež od Trenčína a my to voláme zemiakové placky alebo zemiaková baba a tá sa pečie v trúbe na plechu a dnes bude u nás na obed a ešte mi zostalo zo včera trocha dusenej ryže tak putuje k zemiakom všetko sa spolu zamieša a tiež chutí výborne a zúžitkuje sa všetko
brblos
u nás sú to bramboráky (som polovičná češka :-) ) ale u mna doma sú to zemiakové placky, a myslím že som konečne objavila skvelý recept. odteraz už len také robím
almur
u nás je to haruľa a robím ju na palacinkáry menšie placky..ale recepty sú všade rovnaké-hlavná vec že chutí a krásne voňia(my si ju dávame aj ku čiernej kávičke,je to mňam) môže sa pridať aj trochu upraženej slaninky.
almurroyal
Robím harulku tak ako skoro každý(miesto múky dávam grís)...slovom musí mať príma chuť a teraz ešte dám na harulu udusenú ochutenú bravčovú pečienku(trocha zmeny neuškodí) a preložím..ako príloha môže byť aj čalamáda,alebo čo vám pasuje k chuti s harulkou.
81285_1563222837 - profilový obrázok
kyo
kyo
Prosím vás, keď došla múka, mám dosypať surovú či uvarenú ryžu?
luwinka
@Kyo (14.7.2019 20:48)

Lepšie je ryžu predvariť . Nie surovú dávať.
haji
@Kukulienka71 (15.7.2019 15:12)
Srandista, doplní mezeru po odložených strúčikoch, hadikoch a pod. Nejenom oni mění nicky, to je tu módní.
1x leaela




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia