Huspenina trocha inak

paveljrk - fotkapaveljrk, 1. februára 2011

Preto huspenina trocha inak,lebo sa varí v tlakovom hrnci.Ušetrí sa tým čas a aj energia a výsledok je taký istý ako pri bežnom varení.

6
porcií
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
5 ks  - strúčiky
2 l chladná




Postup

  1. 1

    Kolienko a paprčky si necháme u mäsiara rozseknúť,očistíme a vložíme do tlakového hrnca.Zalejeme dvomi litrami studenej vody a dochutíme podľa toho ako sme naučený.Privedieme do varu a až potom hrniec uzavrieme.Po natlakovaní varíme na miernom ohni tri hodiny.Mäso oberieme od kostí,vývar precedíme pridáme mäso a necháme stuhnúť na chladnom mieste.Podávame s cibuľkou a octom.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

alexdidi
Nezmýlil si sa? 3 hodiny v tlakovom hrnci? Za ten čas sa uvarí aj voľne bez tlakáča. Tiež som už varila v tlakovom, ale 1,5 hodiny mi bohate stačilo.
malusa
Za 3 hodiny by to asi bola masova kasa,nie?
bendix
ja k mäsu pridávam aj koreňovú zeleninu a cibuľu a tiež si myslím že cca 1,5 hod v tlakovom hrnci je úplne v pohode.
tinca
@alexdidi tiež som rozmýšľala, že v tlakáči ju urobiť, hovoríš, že bola dobrá, nebola kalná??
ataga
a ja do tanierov naspodok pretlačím cesnak...
hambalko35
Ja sa chystam robit huspeninu cez vykend ,ja davam aj korenovu zeleninu a do taniera davam kusok udeneho mäsa a polovičku uvareneho vajička,a jeme to s oškvarkovym kolačom.
kutala
Koľko litrový musí byť tlakový hrniec,keď tam chce všetko vložiť.
Ja varím v normálnom hrnci,bez zeleniny,pomay,nesmie veľa vrieť leba bude kalná.Mám ju čistú .Niekedy dávam cesnak roztlačený na tanier ako Ataga.Je výborná a druhý týždeň idem variť.Varím ju al 5 hodín.Pomaly!!!
kutala
Prepáčte.Sú tam chyby:Pomaly,lebo.ˇˇDakujem
paveljrk
tinca:treba ju do varu priviesť pomaly a aj pomaly variť.Vývar zostane priezračný.
ataga:cesnak dávam priamo do varenia a pri podávaní na vrch cibuľku a trocha octu.
kutala:veľkosť 5 l.Priviesť do varu na najmenšom horáku a tiež na ňom aj variť no na najmenšom plameni.Mäso dobre odchádza od kostí a vývar je číry.
paveljrk
alexdidi:pri normálnom varení v štandardnom hrnci to trvá 5-6 hodín.Určite to na tých 1,5 hod.odskúšam.Bola by to ďalšia úspora času.Ja som už ako pravý dôchodca,nič nestíham a tak každá úspora času je dobrá.Asi si toho beriem viac ako je zdravé.
alexdidi
@paveljrk ,ak si dám preseknúť nožičky a koleno na menšie časti, tak za 3 hodiny je klasicky uvarená a mäso mäkkučké, podľa mňa je zbytočné variť dlhšie...@tinca ,bola krásne číra a rovnako chutná ako pri klasickom varení...sme len dvaja, takže tlakový hrniec 5l nám bohato stačí, a hlavne sa mi nechce variť tak málo a tak dlho....
evanaaa
Paveljrk, ešte som neskúšala zavrieť tlak. hrniec, keď už tekutina vrie. Robím tak, aby začalo vrieť až keď je zatvorený, aby vznikol podtlak.Stalo sa mi, že som počas vrenie musela otvoriť, ale potom sa mi nedarilo znovu správne pustiť proces varenia, para mi šla kade-tade, len nie odkiaľ by mala.
paveljrk
evanaaa: robím to tak bežne pre to,lebo skorej mám tlak v hrnci.Až sa nedá pri vare uzavrieť,je vadná tesniaca gumka.Niekedy pomôže,trocha ju namočiť,prípadne ju potrieť stolovým olejom.No len veľmi málo po celom obvode.
marienka44
@Paveljrk , novsie tlak. hrnce nemaju tesniacu gumu, ani moj nerezovy. Asi mas hlinikovy. Hlinik je skodlivy na zdravie. Boli to madarske kuchty z hlinika.
paveljrk
Ja používam nerezový,no niektoré znova používajú tesnenie.Mám také doma v troch veľkostiach.Vy myslíte systém,čo sa uzatvára z vnútra,no je systém čo uzatvára z vrchu otočením.
kikili
Korenenú zeleninu som tam tiež dávala,kěd už mäso skoro uvarené, bobkový list, cesnak,cibula, čierne korenie celé, nové korenie. A kožu jete? kolagén obsahuje koža alebo vnútro kostí..Nemám v tom jasno.Koža mi nevoní..) ale zjem mäso a šťavu.
dodo46
Aj keď mám 8l clipso kuchtu ,varím asi 4 hod vo veľkom hrnci s koreňovou zeleninou a cedím ju na plechy , na ktoré som dal čisté obraté mäso s pretlačeným cesnakom.
Toľko tanierov ani nemám a lepšie sa to skladuje v chladničke , alebo na balkóne. Kože a kosti dostanú veľký havkovia. Cesnak treba dať nakoniec a zaliať vývarom aby to zavoňalo. Vyvarený stratí chuť.
viera1
@kikili kožu nejedz,všetko máš vyvarené vo vývare.A je to určite lepšie,ako umelé tabletky.Ja to riešim občas gumenými cukríkmi s obsahom bravčovej želatíny alebo agar-agarom.Treba čítať zloženie.
uhorka
Už letím do kuchyňe a hurá na huspeninu
slaviak
Môžem potvrdiť, 90 min v tlakovom hrnci je akurát. teraz som to robil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia