Mamkin najlepší jablkový koláč

zuzik01 - fotkazuzik01, 2. februára 2011
Mamkin najlepší jablkový koláč
Foto: zuzik01

Receptov na jablkový koláč je mnoho a sú veľmi podobné. Tento sa mi ale najlepšie osvedčil. Asi to bude tým, že pochádza od mojej Zobraziť celý popisReceptov na jablkový koláč je mnoho a sú veľmi podobné. Tento sa mi ale najlepšie osvedčil. Asi to bude tým, že pochádza od mojej mamky ako najlepší zdroj receptov :-)

20 minút
príprava
25 minút
na 185 °C

Suroviny

300 g
125 g
1 ks
1/2 ks
100 g
2 PL
6 ks
1 ks
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny z prvej časti (múka, maslo, vajce, pr. do peč., cukor, smotana) zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky odležať, zatiaľ čo si pripravíme jablká.

  2. 2

    Jablká očistíme, postrúhame a vytlačíme z nich šťavu. Zmiešame spolu so škoricou, hrozienkami a vanilkovým cukrom. Ja z vlastnej skúsenosti jablká trosku podusím a pridávam cukru podľa kyslosti jabĺk.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 2 polovice. Vyvaľkáme, prvé cesto posypeme orechami (aby nebolo príliš mokré kvôli jablkám, ale nemusí byť). Navrstíme jablká, zakryjeme druhým plátom cesta a popicháme vidličkou.

  4. 4

    Pečieme na 185 stupňov, cca 20 - 25 minút. Ešte je potrebné dodať, že suroviny sú vypočítané na malý plech, ako je možné vidieť z fotky.

    Mamkin najlepší jablkový koláč  - obrázok 4

Diskusia k receptu

monika01
Tá mama som ja a recept mám zdedený od svojej mami. Pečie ho aj moja nevesta a všetkým chutí.
vierkavav
kedysi ho piekla moja starka ktora uz neje medzi nami bol skvelí.Ked nase starke varili a piekli vsetko s takou laskou,ja som mama a pecenie ma neskutocne bavi je to pre mna relax.
klaura
je to vďačný koláčik, tiež taký robievam ...
tonicka53
u nás je tento koláč najobľúbenejší, najčastejšie pečený v roku . . .
alexdidi
Ten sa iste pečie v každej rodine a každá máme recept od mamky, babky....a je to ten najlepší recept na jablkové pité na svete.... aj u nás je to tak.
orchidea
Mám podobný recept a veru je to najlepší jablkový koláč, ktorý sa nedá prejesť.
sjuz
jablkové pyté. mňam:)!
sovka62
Áno, aj mojej mamky najlepší jablkový koláč. Nerobievam ho, jablká pojem surové, ale také chute si mi narobila, že ho tuším musím upiecť.
valeri
je to skutočne výborný mamkin koláč, aj ja ho mám od svojej mamy :-))
marienka44
Zuzik01 ,schvalujem recept, ja robim obdobny, ale z vacsej davky muky. Chyba mi v ceste jedine trocha soli, davam ju do kazdeho zakusku. Je tam aj kysla zlozka /kys. smotana/, co je podstatne pre tieto typy kolacov. :-)
omama
zbožňujem jablkové koláče a práve podľa tohto receptu pripomína mi to detstvo. V lete a jeseni sme mali každú nedeľu takýto koláč a ja ho zbožňujem dodnes.
evanaaa
Alexdidi, máš pravdu, aj u nás sa často piekol, je to typické pité, nielen ako, Dogagador. Marienka, možno s atá kyslá zložka - smotana, alebo čo, dáva inde, ale nie do pité, tiež som ho robila a nechýba to tam, ako vidíš, nikomu.
zuzik01
@evanaa a @marienka44 moja mama vzdy dava do tohto kolacika kyslu smotanu, vraj je potom kolac lepsi. Aj ked ja tomu velmi nerozumiem preco...
marienka44
@Evanaaa , ved autorka ma v recepte kyslu smotanu, keby ju nedala, chybala by tam. Sol tam nie je, stipku treba pridat, hned sa vylepsi chut.
evanaaa
Viem, Marienka, možno je tých variácií viac, ja som robila bez, ale skúsim aj takto. Tá smotana tam nie je na škodu. Aj keď sa to darí aj bez.
olinka12
Tento jablkový koláčik je aj u nás najoblúbenejší robievam ho často už sa teším na skoré jablká.Nastrúhané jablká upržím s cukrom dám do pohárov vysterilizujem a celý rok mám pripravené na koláčik.
naja
mnaaam .. dnes som ho piekla na mriezku :-) .. vyborny . dakujem za recept :-)
zuzik01
to som rada @naja ze vam chutil.. uz som ho dlho nerobila.. musim kupit jablcka a upiect ho ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia