Rýchle praclíčky

bonpari - fotkabonpari, 21. februára 2011
Rýchle praclíčky
Foto: bonpari

Tieto praclíčky vypekáme cez vianočné sviatky niekoľkokrát, pretože sa vždy zjedia skôr, ako stihne prísť nejaká návšteva.. A od Vianoc do Silvestra je predsa Zobraziť celý popisTieto praclíčky vypekáme cez vianočné sviatky niekoľkokrát, pretože sa vždy zjedia skôr, ako stihne prísť nejaká návšteva.. A od Vianoc do Silvestra je predsa len dlhá doba.. Hodia sa však aj na rôzne iné oslavy či len také obyčajné chrumkanie.. Sú veľmi rýchlo hotové a to preto, že cesto nemusí byť vôbec odležané.. Zamiesime a hneď pečieme..

10 minút
príprava

Suroviny

600 g
1
2 čajové lyžičky
1
1
 na potretie
 / sezam
Poleva:
4 čajové lyžičky
4 čajové lyžičky
2




Postup

  1. 1

    Múku, prdopeč a soľ preosejeme do misy.

  2. 2

    K suchej zmesi pridáme nakrájaný tuk a šľahačku. Vymiesime hladké cesto.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme praclíčky. Potrieme rozšľahanými vajíčkami a posypeme rascou či sezamom. Pečieme pri 180 stupňoch dozlata.

  4. 4

    Obmena: Z múky, soli a bielkov vymiešame hustú kašu. Naplníme ňou mikroténový sáčok a keď praclíky začnú chytať v trúbe farbu, nastriekame na ne slanú kašu ako keď zdobíme medovníky. Vytvorí sa tak na nich po dopečení slaná hmota, ktorá praclíčky ochutí. Je to taká zmena oproti klasike.

  5. 5

    Ak sme už oboch druhov praclíčkov objedení, môžeme do cesta pridať nastrúhaný eidam, no v tom prípade treba pridať viac múky, lebo cesto je od syra mastnejšie a horšie sa s ním pracuje.. Navrch už netreba dávať nič, stačí potrieť vajíčkom, pretože syrové sú chutné samé o sebe..

Diskusia k receptu

evusik
slaného nie je nikdy dosť, ja si tiež pečiem na sviatky viac druhov, ale robím to naraz a dávam do mrazáka takže mám od Vianoc až do Silvestra.... a teraz ide Veľká noc zas budeme vypekať.....páči sa mi tá poleva, taká bývala kedysi na praclíkoch z obchodu, odkladám a určite použijem :-)
dorisa
Veru, slaného pečiva tiež nie je nikdy dosť. Máš ich krasne.
pacik
Pred Vianocami som si kúpila vykrajovátko, tak ukladám a upečiem:-)
orchidea
Veľmi mám rada recepty na slané pečivá, už ich mám veľmi veľa ale aj tento si uložím a vyskúšam, zbožňujem také slané chuťovky.
cica2
tiež robievam praclíky, je to mňamka a aj tebe sa krásne vydarili ako aj tie perníčky, si šikuľka:)
bonpari
na jednej chate mali na ne kamosi velku chut, tak som spravila.. akurat ze na chate ziadne vykrajovatko nebolo, tak som ich sulala rucne.. na konci som toho mala uz plne zuby a vyzerali vselijako, ale chutili stale rovnako dobre :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia