Domáca tarhoňa - u nás zvaná - strúhanka

arasidka - fotkaarasidka, 2. apríla 2011
Domáca tarhoňa - u nás zvaná - strúhanka
Foto: arasidka

Idú sviatky jari - šibačka. Každé vajíčko je vzácny materiál, čo vajce - to kraslica. A tak si ich opatrne vyfúkam a z Zobraziť celý popisIdú sviatky jari - šibačka. Každé vajíčko je vzácny materiál, čo vajce - to kraslica. A tak si ich opatrne vyfúkam a z vajíčok spravím tarhoňu, u nás zvaná strúhanka do polievky.

Suroviny

4 ks celé
30 - 40 Dkg




Postup

  1. 1

    Jednoduché - do misky dám vajíčka a hrubú múku postupne prisýpam a rukou miešam, musím dosiahnuť tuhé cesto, vyžaduje to trošku viacej trpezlivosti, pretože sa vám zo začiatku zdá, že "hádam to ani nedám dokopy" . Miesime, miesime, až máme jednu hmotu, ktorú dáme na dosku a tam pod silnejším tlakom dlaní miesime ďalej, až nám vznikne jednoliata hmota.

  2. 2

    Upozorňujem však, že v tomto recepte objem múky môže byť rôzny , záleží od veľkosti vajec, ak sú veľké - zožerú viac múky, ak sú menšie, logicky že menej. Preto nedávajte vajíčka do objemu múky, ale pridávajte postupne. Cesto narežeme na viac kusov, miesime ich do maličkých cestíčiek, ktoré rukou roztiahneme do väčšej placky, aby cesto rýchlejšie schlo. Ja som ho dala do misky von na kuchynskú parapetu balkóna. A potom zoberieme struhák a strúhame na plátno . Použijeme tie väčšie oká. Plátno so strúhankou uložíme do suchého priestoru / my dnes neprijímame návštevy v obývačke, lebo čo voľný kút - to strúhanka na plátne:)) /, občas "ida cestou" premiešame a necháme schnúť aj dva dni. Jasné, že keď obschne, zosypeme na menšie miesto a nezabudneme ich rukou pomrviť a sušiť tak dlho, že keď kúsok padne na parkety - cesto zazvoní. Suché strúhance nasypme do vhodnej nádoby a máme "uděláno", ako vraví môj švagrík - šéfkuchár jednej nemenovanej reštiky až hen pod Sněžkou. No a potom ju používame do polievok , najchutnejšia je v mäsovej polievke. Alebo podusíme cibuľku na oleji a cestovinu trošku na cibuľke pomrvíme, aby "chytila farbu" a potom trochou vody podlejeme, zamiešame, prisolíme a necháme pod pokrievkou dusiť ako ryžu. Ale to už vy kucharečky moje poznáte. A nakoniec, prepáčte mi za obrázok, použila som ho z Googlu, aj keby sa to nemalo, ale čo už - sa mi ten obrášťok páčil - just jak tie moje strúhance.

Diskusia k receptu

malusa
Dobra rada nad zlato!Dakujem,takto som robila len struhanie do polievky,tarhona ma nenapadla.
sladkacokolada
ja robievam tak isto, len nesuším v celej obývačke, ved by som nemala kde telku pozerať:) u nás je to mrvenička:)
arasidka
jo holka golden, ale ty nerobíš kraslice?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
lucincek
jeje toto poznam, len babka to robi z 10 vajec :))
ale je to super
jerica
Tarhoňu , mrvenicu robievam , mám to rýchlo a bez zbytočného sušenia, zarobím tuhšie cesto , dobre vymiesim hneď strúham.
sovka62
Ja tiež cesto nesuším, rovno strúham a ťarhoňu v zásobe nemávam, spravím koľko miniem. Nie som taká gazdiná ako moja mama, tá mávala tarhoňu nasušenú v päťkilových vreckách od múky, vždy pri ruke. A taká udusená s kuracím paprikášom, to bola jednoducho báseň. Žiadne halušky ani knedle sa jej nevyrovnajú.
arasidka
Dievčence moje, zajtra ju robím zase, z toľkých vajec, koľko vyfúkam. Vysuším a dám niečo synovi, niečo dcére, mamine trošku a ostatné si nechám. A ak nebudem robiť mrveničko-papcun-tarhoňo-strúhanku drobkovú, tak si narobím "do foroty" tenké rezančeky. Viete ako dlho som ich už nerobila? Dosť dávno ! A okrem toho všetky vajčule som aj dnes namaľovala, práve som skončila posledné, stihla som ich dnes namaľovať asi sedem. A teraz, po tak dobre vykonanej práci sobotňajšej idem si ľahnúť. Babula tu už leží vedľa mňa a dostala chuť na debatu , no to tak skoro nezaspíme. Tak dobrú noc, možno už aj spíte, tak budem potichu, aby som vás nezobudila.
arasidka
Jaj, aby som nezabudla, som zvedavá, s kým sa bude v noci zase rozprávať a kedy ma šťuchnutím zobudí, že niekto niečo urobil, alebo je v izbe. Minule ma šťuchala, že:Anči,čuješ? Kukny , gdo to nehal zažnuté? Preľaknutá a prebudená z pekného sna som zistila, že babka ukazuje na okno do ulici. Hneď na durhú noc ma rovnako šťuchaním zobudila,že:Anči, spíš? Kukni sa hen do kúta, gdo to pri počítači sedí? To som sa zľakla ešte viac, a videla som, že ukazuje na stojan vedľa počítača, kde mám nastoknutý hore chutný slamený klobúk zo zastoknutým vrabcom na strieške. Reku, mama, čo ma budíš? A ona - šak si sa mykala, ja som myslela, že si hore... No - neviem prečo by som sa mala mykať , ktohovie, čo sa zase pre zmenu snívalo mne.
svetluskkaa
moja mama to robievala ked sme boli deti,ale vyskúšam aj ja.pridávam recept do kk.Je to veľmi dobré a mi sme to tiež volali tarhoňa
arasidka
A ešte jednu výhodu to má - v dnešnej dobe pri cenových reláciach v obchodoch aj ušetríte. Za to, čo som včera urobila, by som v obchode zaplatila dvojnásobok.A možno aj viac, keď by som brala "domáce cestoviny" a nie tie lacné akciovky. A nespálila som žiadnu inú energiu , len svoju.
bozulka
@arasidka , moja maminka tarhoňu sušila v trúbe pekne do rúžovučka na suchom plechu a do polievky nechala usušiť volne keď jej bolo viac ako do jednej polievky.A ja to robievam tiež tak.Mala som na pláne aj dnes,ale namiesto slepačej polievočky bol slepačí paprikáš...
arasidka
Božulka, už som si ju nasypala do väčšej misky a dosúšam voľne, nechcelo sa mi paprať s trúbou.
gabuna
taky dělám - je to u nás drobení /místo nudlí do polévky/.
arasidka
Budeš sa diviť, ja len jednu a príroda chcela, že ju mám za pravú. V škole ma kedysi trápili, nútili písať pravou, tak ma život naučil, že viem písať obidvoma, a keď chcem s obidvoma píšem naraz , aj hore nohami. Keď som dávno , ešte v dobe kamennej robila na projekcii kresličské a administratívne práce, tak raz sedel investor v našejkancelárii a díval sa, ako sedím za doskou , v jednej ruke vyťahovacie pero, v druhej ceruzku a šup raz z jednou, potom s druhou rukou . Nevydržal a povedal mi:"Ja vás už nejaký ten čas pozorujem a nejde mi to do hlavy - raz píšete pravou, potom ľavou..." Tak som mu povedala, že čo ostatní spravia pravou rukou, ja zvládnem hravo aj ľavou. Nepovedala som že aj zadnou, lebo to by už nebolo slušné. Ale poviem ti, že som mala s tým v živote nejedenkrát v mladosti problémy. Istý čas som pracovala vo veľkej hale, kde sa pripravovali plechy na výrobu transformátorov, bolo treba pracovať aj na elektrickej vŕtačke, a tá bola vymyslená len na pravú ruku, a mnoho iných prác si vyžadovalo pravú ruku, a to bola moja najväčšia škola života - naučila som sa používať aj pravú ruku. Dnes sa mi to hodí aj v domácnosti, ak miešam cesto na buchty, ak ma bolí ľavá ruka, miešam pravou.
1x finczi
rybarik2
arasidka, veď Ty si hotový robot. Všetko čo robíš zvládneš za polovičnú dobu, Teba by mali nosiť na rukách. Strúhanku mám tiež rada, raz som ju skúsila urobiť aj ku kuraťu na sudovej kapuste.
Bolo to výborné.
pacik
No toto, aj u nás je to strúhanka a to som z iného konca Slovenska a myslela som si doteraz, že to tak volajú len u nás.
koralrk
No arašidka, vidím strúhanka je úspešná, veď je aj veľmi dobrá.mama nám ju často robievala.ja som na ňu skoro už aj zabudla.Musím obnoviť nedeľné tradície, vtedy sme ju robili keď nám ostali vajíčka kde mama obaľovala rezne. Musela sa síce robiť hneď za čerstva ale zato mala aj príchuť od mäska.
tak ahoj a želám pekný deň.
arasidka
Koralka moja, ani nevieš, ako som rada, že ťa "vidím". Oslovila som ťa aj na druhom mieste, ale nenašla som zatiaľ odpoveď. Včera som si posedela u Ružky, trošku sme zaspomínali, pohladkala som si zrakom babičkinu formu na oplátky, reku len pekne odpočívaj, "narobila si sa dosť". Tak som sa dozvedela, ako všelijako sa tá "strúhanka" volá, zaujímavo, že? Tarhoňa, strúhanka, mrvenica,papcún, drobky, drobení,rajbanica, no nie je to interesantné?
arasidka
Rybarik, no to by mali čo nosiť!Taká baba l8O centimetrová, to je už extra kus aj pre môjho dvojmetrového dzedka :)))))
garanco
Kým žila moja mama, presne takto postupovala, volala to mrvenička, a tiež sa to sušilo v obývačke a naše deti "idúc cestou" to premiešali a za hrsť- vtedy maličkú- šup do úst. Vždy som mala domácu nasušenú, teraz som našla v obchode podobnú a už niekoľko rokov ju iba kupujem(na miesenie som prilenivá).
foska
U nas sa to vola drobce. Spravim napriklad len z jedneho vajicka tvrde cesto, nastruham polovicu, a druhu zabalim do sacku do mraznicky. Ked mi treba do polievky, vytiahnem pol cesto z mrazaku a zase nastruham :)
@arasidka - takeho obojrucneho kolegu som mala v praci. Bezne papierovacky robil pravou rukou. No ked tvoril (bol konstrukter), tak pisal a rysoval lavou :) Strasne ma tym (v dobrom) hneval, ja som silny pravak a lavou neviem skoro nic :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia