Slovenské syrové fondue

matus113 - fotkamatus113, 5. júna 2011
Slovenské syrové fondue
Foto: matus113

Francúzska špecialita zo slovenskej kuchyne.

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks okrúhly
200-300 g
polovica
polovica
polovica
10 g čerstvá
2 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Slaninu si nadrobno nakrájame a vyškvaríme ju. Pokiaľ sa nám slanina škvarí, pripravíme si chlieb. Zrežeme ostrým nožom vrch chleba a vydlabeme z neho striedku na väčšie kusy, ktoré potom poukladáme na plech.

  2. 2

    Papriky aj pažítku nadrobno nakrájame. Pripravíme syrovú plnku. Do misky zmiešame 1 pochúťkovú smotanu, 2 tavené syry, nivu, tvrdý syr každý si sám zvolí podľa chuti. Ďalej pridáme nakrájanú zeleninu, ochutíme soľou, čiernym korením a vegetou.

  3. 3

    Vyškvarenou slaninou potrieme vnútro bochníka aj kúsky chleba okolo, ktoré budeme namáčať do roztopeného syra. Do bochníka pridáme syrovú zmes a zakryjeme vrchnou časťou chleba. Dáme piecť na 20 minút a 180 stupňov. Fondue môžeme pripraviť napríklad pre návštevu a podávame s bielym vínom alebo vychladeným pivom.

Diskusia k receptu

Vymazať
anura
toto robím, nie často ale o to viac sa na to tešíme myslím že prvý raz som to videla v TV a varil to pán Stano Dančiak
1x moonl
Vymazať
katka1313
presne aj ja to varím , tak ako som to videla v TV od p. Dančiaka ...veľmi dobré jedlo pri okrúhlom stole na chalúpke
Vymazať
klaura
je to také družné jedlo ... všetci pri jednom stole, k tomu dobré vínko, zozhovory ... robím keď sú dlhé zimné večery ... mňam
Vymazať
sisok
no na zimne vecery idealne :) ...oprava: Fondue je svajciarska specialita :)
Vymazať
danulatenko
...prave sme si na fondue pochutnavali minuly weekend na chate.... je to najfantastickejsie jedlo vo dvojici (trojici, stvorici....) minule sme zohnali male bosniacky a tak mal kazdy svoju porciu... :)))
Vymazať
allis
Můžu se zeptat, co děláte potom s tím chlebíčkem? Já jsem vždycky na rozpacích, když v restauracích nabízí guláš nebo polévku, chilli atd. v chlebovém pecnu. Není mi příjemná představa, že se pak chleba vyhodí a to ještě netuším, co dělají s tou střídkou...
já vím, že je to asi pitomý dotaz, ale zajímá mě to :-)
Vymazať
janadelfi
@allis vidím, že Ti nikto neodpísal, u nás sa chlebík rozkrája podobne ako torta aj som zbytkom plnky a zje sa vždy celý....
Vymazať
dirgni
tento recept robievam odvtedy, ako ho varil p. Dančiak., len ja ho robím každej osobe samostatne do bosniačikov.
Vymazať
moonl
ako už bolo vyššie spomenuté aj u nás doma poznáme tento recept ako "Dančiakov chlebík", robievame ho už strašne dlho a vždy nam velmi chutí :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia