Žihľavový sirup fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 17. mája 2011
Žihľavový sirup (fotorecept)
Foto: dorisa

Na záhradke som mala veľmi peknú mladú žihľavu, tak som skúsila uvariť sirup.

5 litrov
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

90 ks mladá cca 2Ocm
2,5 kg
3 ks
1 ks
3,5 l




Postup

  1. 1

    Žihľavu zbierame len zaručene čistú. Ja som zbierala na záhradke, ďaleko od civilizácie. Potrebujeme 9O ks, výška tak 20 cm, nesmie kvitnuť.

    Žihľavový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žihľavu nasekáme na menšie kusky a dáme do väčšej nádoby. Zvaríme 3,5 litra vody a horúcou vodou žihľavu zalejeme. Necháme lúhovať 24 hodín.

    Žihľavový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom vodu zlejeme, žihľavu riadne postláčame (nemala som plátienko, tak je to lepšie, a rýchlejšie) a dáme variť na oheň. Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.

    Žihľavový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si umyjeme fľaše. Sirup odstavíme.

    Žihľavový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plníme cez sitko do teplých fliaš horúci sirup, zavrieme viečkom.

    Žihľavový sirup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyjde nám asi tak okolo 5 litrov sirupu. Dobrú chuť.

    Žihľavový sirup (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
@dorisa celkom zaujímavé,u nás na záhrade je žihlava nezničiteľná môžem vyskúšať :-)) Ako ju používaš,do čaju,alebo len tak s vodou?
hubarka35
no doriska hned som vedela podla včelky či čo to je že receptik je tvoj....ja sa chystam na žihlavu aj bazu a robit sirup-nemám flaše musim pozhanat....aj skorocellový robievam toho menej, od kašlu malej....aj repik už nemám musim rychlo nabehnut kým nekvitne- taký nezbieram.....som z malou na očr.je chorá musim využit všetok čas doma.....joj a na výhonky zo smreka som zabudla u dedka pozbierat-neva-v sobotu....tie močim v ražnovici tak 3-4 mesiace.....
marianna76
fajn, ja som varila žihľavu a dnes som si vlasy s ňou oplachovala, zajtra kúpim alpu a naložím žihľavu do alpy, bude z toho vodička na lepšie vlasy....
hurriccanne
tiez som na varechu pridala recept na zihlavovy sirup,urcite vyskusam aj tvoj postup.
julica
Aký ho máš hnedý, ja som skúšala len ten nevarený - vypili sme ho za pár dní. Inak vedeli ste, že nie je dobré zbierať žihľavu, čo rastie vo veľkých "húfoch"? Obsahuje veľmi veľa dusičnanov.
vierik
Zaujímavé,ešte som nevarila,tento rok som si už nasušila.Škoda že je už odrastená,receptík si odložím a na rok uvarím.
elisticka
Vlasti to som ani nepocula o takom sirupe.... no oplatilo by sa vyskusat..ukladam si do KK
babkamt
ukladám,vyskúšam,škoda,že som v záhrade všetku žihlľavu zn ičila,skúsim u švagrinej,ukladám do kk
cica2
zvyknem piť žihľavový čaj ale sirup som ešte nepila ale rada by som ochutnala:) Pekné úvodné foto:))
dorisa
Ďakujem Vám za komentáre, sirup budem používať aj do vody( na chate do pramenitej a určite aj do čaju, ak zvyši do jesene a zimy. Žiahlavu som si aj usušila , tiež pijavam čajík, na vlasy je fantastická, tiež som sirup robila prvýkrát, je mňam, taký kyslejší. @hubarka35 , stále hľadám,aku dekoráciu dám,a táto včelička z Talianska od dcery sa najviac hodila:)druhá dcera ma lienku. Prajem dcerke skore uzdravenie.
hubarka35
dakujem @dorisa nuž mala si si lahnut do žihlavy v plavkách zapozovat-odfotit-bola by si krásna dekoracia k sirupu a ešte by si urobila niečo aj pre seba.....juj ako deti sme sa šlahali žihlavou-to bola nahánačka....zitra idu na žihlavu-baza tak za týden v plnom kvete...mám skorocel už aj repik-tak som tešivá,a našla som sirovec obyčajný-to bude obedik....
evikus
Dámy, uvažujem nad vyskúšaním receptu... :o)
Ale mám skúsenosť so skorocelovým sirupom - na kašeľ v zime zaberal parádne, medikamenty z lekárne sa môžu skryť... Je už neskoro na jeho zber? Teda najlepší je skorocel hneď z jari? Vďaka za radu...
evikus
Paradoxne ale ja nesladím, len rodina a obávam sa, či sirup splní svoj účel... Či im bude chutiť... Teda je fajn len tak s vodou?
ollynka
tú žihlavu varíte s citrónmi,alebo len ten výluh so žihlavy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia