Šišky bez vysmážania fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 29. júla 2012

Tento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to Zobraziť celý popisTento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to bolo včera,mi chutilo niečo sladké, ale pri šporáku sa mi nechcelo stáť a tráviť tam celé predpoludnie, vonku bolo totiž okolo 30°, tak som to riešila rýchlovkou.

22 ks
porcií
5 - 10 minút
príprava
20 - 25 minút
na 150-180 °C

Suroviny

250 g
250 g
30 g
2 PL
300 ml
2 - 3 PL
80 g
20 g
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si preosejeme múku, do jednej strany si dáme rozpustené maslo + um, štipku soli. Do druhej strany rozdrobíme droždie a zalejeme teplým sladkým mliekom.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme vláčne cesto. Vrch potrieme olejom a prikryjeme.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme vykysnúť ( 5 - 8 min. v rýchlokyske, ak nemáme rýchlokysku, tak asi 15 - 25 min.)

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakysnuté cesto vyklopíme na podložku, ktorú potrieme olejom, ( nepoužívame múku ) Cesto tiež potrieme olejom. Ak nepoužívate podložku, tak si samozrejme dosku pomúčime.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozgúľame na podložke na 2 cm hrúbku.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykrajujeme šišky a kladieme na plech, na ktorý dáme fóliu na pečenie alebo papier. Na plechu necháme ešte 15 - 20 min. podkysnúť. Pred vložením do trúby šišky potrieme rozpusteným maslom s umom.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej trúbe asi 20 - 25 min. Ak sa nám počas pečenia zdá, že šišky nemajú tú správnu farbu, tak asi po 12 min. ich ešte raz potrieme maslom s umom. Po upečení vyberieme z trúby, prikryjeme papierom a utierkou a necháme vychladnúť. Podávame s lekvárom a posypeme cukrom. DOBRÚ CHUŤ !

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ola111
Veľmi si ma potešila týmto receptom,šišky máš pekne nadýchané,takto
v rúre som ešte nerobila,najbližšie urobím takto :-)
izabella929
no krásne sú,) ja som robila v piatok, ale vyprážala som ich, boli vysoké a krehké zamatové...dala som na ne paradajkový lekvár, no nemali chybu.-)ale tvoj recept ma zaujal, vyskúšam aj ja..tiež robím vždy z dvoch druhov múky...
stacy77777
veľmi zaujímavý recept,netušila som, že sa dajú aj takto robiť šišky, určite skúsim, cesto je krásne nakysnuté v miske, hladučké, už aj podľa toho vidno, že musí byť jemné,krehké.... recept sa mi naozaj veľmi páči
modrykamen
Kde na to chodíte ženy. Mám rád pampúšky, ale to vyprážanie....!? A ja to ešte tak po chlapsky zjednoduším, dám to vymiesiť a vykysnúť pekárničke. Ďakujem za recept. No nebudú na obed, ale o hodinu neskôr, aj tak ide búrka. Už sa teším ako zaklincujeme týmito pampúškami zelenú fazuľku na smotane s perkeltom.
margaretka28
No teda,keby som nevidela ten postup,ani neverím,že nie sú vysmážané,ved sú na nerozoznanie.Už som o tomto recepte počula,ale ešte som ich nerobila,ale tento tvoj si ukladám.:-)
bozulka
Je to vporiadku,že @mariaklara ,to sem pridala,ale takých receptov je to množstvo od roku 2010.Prvý pridala tuším @janadelfi.
Prejdite si aj staré recepty,najdete tam mnohé zaujímavosti.
valeri
Mám recept, už som ich robila aj ja, ale skôr mi to pripomínalo buchty ako šišky
sneica
super napad...nepotrebujem to mnozstvo oleja to v prvom rade a potom to cakanie pri sporaku...naozaj super ...:)
tkatka
Mňam sú výborné :))) ďakujem za recept :)))
peter48
Už dvakrát sme robili doma pečené šišky a ocenili, že nie sú také mastné, ako vyprážané. Iná vec je, že technológia prípravy sa nezaprie a ako chuťou, tak aj konzistenciou sa podobajú viac na buchty, ako na šišky. Plusy však u nás jednoznačne prevážili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia