Medovníčky

oriestok - bez fotkyoriestok, 7. októbra 2009
Medovníčky
Foto: oriestok

Recept na tieto medovníčky som získala od "ozajstnej" medovníkarky - medovníčky sú hneď mäkké a vydržia tak aj mesiac (skôr sa ale zjedia) Robila Zobraziť celý popisRecept na tieto medovníčky som získala od "ozajstnej" medovníkarky - medovníčky sú hneď mäkké a vydržia tak aj mesiac (skôr sa ale zjedia) Robila som ich prvý krát a či sa mi vydarili, to posúďte sami :-)

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

1050 g
420 g
360 g
6 ks
4 PL
2 KL
Poleva:
1
130 g




Postup

  1. 1

    Vajcia, med a cukor vyšľaháme, pridáme koreniny. Vyšľahanú zmes spojíme s múkou do ktorej sme zamiešali sódu bikarbónu a dostaneme cesto. Cesto necháme v chlade odstáť aspoň 1-2 hodiny. Nie je na škodu si cesto vypracovať deň vopred a spracovávať až na druhý deň. Netreba sa báť, keď cesto pri spracovaní lepí, alebo sa "leje". Je to tým, že je v ňom med. Po odležaní sa s ním pracuje výborne.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na cca 4-5 mm hrúbku a vykrajujeme pomocou vykrajovačiek. Dávame na plech vymazaný tukom, alebo na plech dáme papier na pečenie. Pečieme vo vopred dobre vyhriatej rúre (200 stup.C). Po upečení medovníky necháme dobre vychladnúť a natrieme ich zmesou: žĺtko + voda + cukor. Medovníčky tak budú pekné lesklé. Pred zdobením ich necháme aspoň dva dni postáť.

  3. 3

    POLEVA: Dôkladne preosejeme práškový cukor (aj 2-3x). Pridáme ostatné suroviny a ručne vymiešame, aby poleva bola hladká, lesklá a biela. S cukrom a citrónovou šťavou si regulujeme hustotu polevy. Ak je hustá, pridáme pár kvapiek citr.šťavy. Ak je riedka, pridáme cukor.

Diskusia k receptu

cokomilka
Zaujíma ma, že čo spôsobí pri tejto receptúre tú mäkkosť medovníčkov... Inak je to známy postup aj suroviny. Presne toto zvykne stvrdnúť.
mimit
viete mi prosim poradit, cim by sa dala nahradit soda, ak vobec sa da nahradit? aj ked sa to zda neuveritelne, ja u nas neviem zohnat sodu (Svajciarsko). DAKUJEM
anaj3
Myslím si že salajkou,ale neviem či aj tú tam dostať.Je to tiež kypriaci prášok do zákuskov,len pri pečení má svoju špecifickú ,,vôňu",ale po upečení to nie je pravda.Mám recept na perníky, kde ide salajka,druhý,kde je kypriaci prášok do perníkov.
pietruskaa
su nadherne podarili sa uvidim ci sa mne podaria cesto je uz v chladnicke dneska sa budu piect :) a chcela by som sa spytat ako dlho musia postat aby som ich mohla zdobit?
julinka1591985
no tak idem na to som zvedavá. recept vyzerá jednoducho a som zvedavá či teda budu také aké by sme s detičkami chceli mať. aj ked ideme robit vianočné hadam trošku viac aromatickeho korenia tomu prida vianočnu atmosféru a samozrejme najkrajší kusok musime odložiť santovi s kakavkom na vianoce na okno...
zuzickaaaaaa
Ide tam tak veľa múky?? Lebo minulý rok som spravila madovníčkov pre celý zástup :D Som sa pomýlila vo vážení.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia