Cuketový slaný koláč fotorecept

evusik - fotkaevusik, 6. júla 2011
Cuketový slaný koláč (fotorecept)
Foto: evusik

Môj veľmi, veľmi obľúbený slaný koláč

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
200 g
200 g
4 ks
1 ks väčšia
3-4 strúčiky
200 g
12 g 1 bal.
50 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie.

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cuketu, cibuľu a syr nastrúhame, cesnak pretlačíme a šunku nakrájame na pásiky

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske zmiešame cuketu, cibuľu, cesnak, syr, vajcia a šunku. Osolíme, okoreníme.

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme 2-3 PL oleja, múku a prášok do pečiva. Zamiešame. Cesto by nemalo byť riedke, skôr hustejšie. Ak je moc husté pridáme vajíčko, ak riedke pridáme múku. Múku môžete použiť aj inú, ale mala by byť minimálne hrubá, nie hladká.

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Masu preložíme do koláčovej formy, alebo na vymastený pekáčik a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 200°C asi 25 minút, ja som potom ešte zvýšila teplotu na 250°C a zapekala som ešte asi 5 minút aby mal koláčik peknú zlatú kôrku.

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme mierne vychladnúť.

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame teplé alebo studené, samotné alebo s zeleninovým šalátom

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja mám k nemu najradšej dresing, ktorý robím z kyslej smotany, veľa pretlačeného cesnaku a mletého bieleho korenia :-)

    Cuketový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

celeblith
si ma predbehlaaa :(, aj ja som sa nan chystala no co uz :) ale je fakt skvely!!!! Velke mnam!!! este aj taku formicku som si chcela kupit a uz ju nemali :( no ide mi :)
babi
tiež mám v pláne takéto niečo, cuketa je už v chladničke. V podstate robím tak isto, len tam kvôli mozaike pridám červenú pokrájanú papriku /surovú/ a petržlenonú vňať. Skvelý obed.
maartina
...mám rada takéto slané koláče, ukladám do KK ... a ten dresing je presne podľa mojej chuti, aj ja taký robievam ...v bode 4 sa ti pritrafila chybička ("ak je cesto husté pridáme múku", mala si na mysli zrejme "riedke")
zdenka1009
minulý týždeň som zapekala karfiol s brokolicou,teraz vyskúšam cukinu. Mňam,mňam...Výborný zeleninový recept.
evusik
@celeblith prepáč, že som ťa predbehla :-))) tá forma bola aj u nás vypredaná ale keď som tam išla o pár dní tak už ju mali, a je fakt dobrá
@maartina ďakujem už som opravila
@babi máš pravdu, že toto je taká letná klasika, aspoň ja môžem cuketu na každý spôsob a mávam ju skoro stále v chladničke
ola111
A vieš ty čo,evusik?Keďže mám na tento dobrý koláč všetko,okrem
tej formy,idem ho hneď urobiť,ďakujem za tip.
sovka62
Podobný recept som vyfasovala spoločne s dvomi cuketami od priateľky. S tekvicami (nech sa už volajú akokoľvek) sa veľmi nekamarátim, ale toto som vyskúšala a dobrovoľne robila už veľa razy, lebo je to výborné.
1x seecso
ola111
Koláč je výborný,odskúšaný-múku som dala hrubú-vrelo všetkým
doporučujem!!!
evanaaa
Aj ja som šla do Billy pre tú formu z jenského skla a už ju nemali, bodíky som mala našetrené, nuž, bolo mi ľúto, no o dva dni som tam bola na nákupe a vidím, mali ich plný regálik, tak som si ju kúpila. Cukinu som ešte nejedla, aj keď ju každý chváli, ani neviem, akú má chuť, bolo by načase vyskúšať ju.
evusik
@ola111 ty si už aj upiekla? no ty si šikulka :-)
@sovka ja teda tekvicový prívarok nezjem, ale ináč všetko a cukínu zvlášť
@evanaaa ty si vážne ešte nejedla cuketu? ja si ju dávam aj do šalátu, čiže jem ju surovú - je výborná
1x soncya
marikasu
@evusik ja robím tento recept už niekoľko rokov, mám ho uložený pod názvom cuketová fašírka a veľmi nám chutí. Kto ho ešte neskúšal, nech nečaká a pečie, určite si ho tiež zamiluje :)))
celeblith
@evanaaa moja teta je tiez cukrovkarka a dokonca jedava cukinu surovu len tak do salatu :)
@evusik a tiez mate take kopy cukiny? lebo nam tento rok zacali nejako skoro, zas budem zasobovat vsetkych okolo :) ale nevadiii bodaj by to vydrzalo aspon do novembra :)
frezia68
Také koláče a podobné robím rada a ešte k tomu misu šalátu :-))) pekný koláč a dobrý dresing :-)
klaura
výborný koláčik ... tiež v sezóne často robievam ... a mám ho aj na Vareche :)
sovka62
@evusik , som sa zasmiala na tej kope cukety. Ja som túto plodinu testovala v našej záhrade pred rokmi, keď sa rozhodovalo, či sa bude dovážať osivo z Holandska, lebo u nás sa nešľachtila. Frkla som pod plot päť semien a podľa pokynov výrobcu osiva som oberala malé cuketky, tak do dvadsať centi. Bola veľmi dobrá. ale keďže som oberala malé plody, tie potvory nasadzovali ďalšie a ďalšie kvety. Poviem ti, všetci susedia známi sa nám vyhýbali (hlavne, keď videli, že ideme zo záhrady) v obave, aby som im nenatlačila ďalšie plody našej práce........
evusik
@sovka62 škoda, že som nebola vtedy poblíž, ja by som si zobrala koľko by si dala :-) ale teraz keď mám vlastné som sebestačná a aj tak všetko stačíme skonzumovať :-)
alena45
sovka, ja som minule nechala cukiny vo vchode na polici, kde sa inak dávajú letáky a na druhý deň tam ešte boli. Tak som napísala na lístok "chcete nás ?" podpísala som ich ako cukinky a za 15 minút zmizli.
3sandra3
no toto,, je to možné, že tam boli ešte na druhý deň??? .. to sa veru u nás nestáva
zzdravo
skvely receptik, moja mamka ho robieva casto, vola ho cuketova baba,
robi ho uplne rovnako, akurat, ze z bielkov sa naslaha sneh
maartina
koláč dopečený a práve si na ňom pochutnávam ...je fakt výýborný!
foska
Robila som prave teraz na veceru a je to dobre, dakujem za recept. Pre seba si sem dam pre druhy raz poznamocku, ze netreba solit, mozno malicko, lebo syr a salama su uz slane dost.
evusik
@foska sme na tom rovnako, ja solím veľmi málo zo zdravotných dôvodov, ale keď do receptu nenapíšem soľ tak sa každý čuduje, že som zabudla....
silvia68
piekla som dnes pre priateľov, zožalo to veľký úspech, všetci si pochvaľovali aké dobré a šťavnaté, pridala som mrkvu , farebne to bolo zaujímavejšie. Mne sa neušlo. Možno nabudúce. Manžel práve dotlačil posledný kúsok. V záhrade kopec cukín, idem skúšať zaradom recepty. A ešte mi kvitnú hokaido tekvičky.
evusik
@silvia68 ja som včera zobrala prvé cukíny zo záhradky a už sa tiež teším na všetky dobrotky... prvé budú dnes placky a aj tento koláč býva u nás cez sezónu pravidelne raz do týždňa.... teším sa že koláč mal úspech :-)
janara
mňam, poznám, včera som ho piekla z 2 dávok na veľký plech, milujeme ho, a k nemu tekvicový prívarok, alebo iný na kyselo...robievam ho už dlhé roky :)
janara
já ho robievam z tekvice, cukety, ale aj z patizónov...všetky sú odskúšané, rovnako dobré.., v recepte mám korenie mleté čierne, vegetu
ilusa
@evusik ,to vobec nie je dobre,ale aby si sa nezlakla,to nie je dobre,lebo stale chodim a odkrajujem.No teda vyborne ako vsetky tvoje recepty co som odskusala.Dakujem.
nelisa
práve dnes ráno som taký upiekla pre návštevu, ktorá sa nečakane nahlásila na obed. Urobím ešte šalát a liaty marhuľový koláč a pohostenie bude hotové :)
amia
@evusik , recept mi padol vhod. Pre veľký úspech som ho robila opakovane. Chutný, šťavnatý, výborný cuketový koláč.
luss44
@Evusik vdaka za tip na fajnú večeru, chutil nám, pridala som aj kocky slaninky. Včera boli cukinové placky, dnes podľa Teba, idem hľadať dalšie rcp, cukiny zrejú ako divé :)
evusik
@Luss44 teším sa, že som ťa inšpirovala, bohužiaľ mne všetky cukiny požrali slimáci takže kupujem - čo už :-( ale aj z kupovaných sú dobré placky :-)

mionag
uz som ho robila podla tohto receptu, je vynikajuci...ale nemala som dost sunky tak som nahradila slaninkou....uplna lakocinka :) dokonca moji kolegovia (chlapi) okostovali-aj ked sa branili ked poculi ze je to z cukety a povedali ze je prekvapivo vyborny...
evusik
@Mionag (28.7.2016 13:01)
súhlasím, keď pridám šunku, slaninu, klobásu vtedy si aj ten môj dá, ináč cuketu moc nemusí... občas treba tých chlapov trochu prekabátiť :)
morenajea
odskúšané: nechutilo nám, ledva sa koláč dojedol. Podobnú cuketovú babu robievam s ovsenými vločkami, do ktorej dávam orestovanú cibuľu a nie surovú. Tento recept sa mi zdal oveľa rýchlejší, tak som chcela skúsiť, ale chuťovo je dosť ťažký a hutný.


evusik
@Morenajea tento koláč je ťažší a taký mazľavejší preto lebo je tam použitá špaldová celozrnná múka, čím viac hladkej múky tým bude viac taký na aký sme bežne zvyknutý... ja som si napríklad na špaldovku musela dlhšie zvykať a bežne ju používam v kombinácii s hladkou, ináč by mi to manžel nejedol...

morenajea
@Evusik asi na tom niečo bude, špeciálne kvôli tomuto receptu som prvý krát kúpila špaldovú múku. Ešte bola potvora aj poriadne drahá.
evusik
@Morenajea toto je 5 rokov starý recept a veru človek sa učí celý život :-) ani ja už nerobím tak ako kedysi, aj keď veľa ľudí preferuje celozrnnú špadovku ja teraz viac používam špaldovú hladkú múku, oproti celozrnnej nie je taká mazľavá a mne viac chutí a muž si to už ani nevšimne :-)
ale celozrnnú kupujem stále, keď pečiem chlieb miešam rôznu múku a pridávam aj špaldovú...
luss44
@Evusik , začali v záhrade cukety, takže dnes je u nás opäť Tvoj slaný koláč. Je výborný, na vrch som dala mozzarellu, dnu šunka aj slaninka, čerstvé oregáno, múka obyčajná polohrubá. Krájaný za tepla, už sme nemohli vydržať :) Pekné leto pri podobných letných rcp prajem :)


2x haji a evusik
evusik
@Luss44 paráda, o konce sa aj my "bijeme" tie sú najlepšie, aj u nás začala cuketová sezóna a ja hovorím, že chvalabohu, dnes sme mali zemiaky pečené s cuketou ako prílohu k mäsu a zajtra bude koláč a teším sa na placky :) krásne foto, robíš chute :)

drajan
Robievam veľmi podobný, s obyč. hrubou múkou, chutí božsky tiež. Musím vyskúšať aj so špaldovou. Dík za inšpiráciu. Niekedy miesto syru dávam bryndzu, alebo k tvrdému syru pristrúham aj trocha Nivy. Vždy chutí troška ináč a vždy je výborný.
evusik
@Drajan (13.8.2019 20:14)

Veru aj ja tak robím, čo v chladničke mám, to dám :) So špaldovou múkou ale opatrne, záleží či ju doma používate alebo nie, u nás koláč len zo špaldovky nikto nechce, takže miešam z obyčajnou hladkou múkou. Ale to je vec zvyku a chute.
monurav
Tak som hoskusila, veľké sklamanie, koláč je vnútri úplne surovy , treba ho ešte aspoň ďalšiu pol hodinu piecť, je horký. Robený presne podľa receptu. Pripomienka mám novšiu rúru, takže nemôže to byť v nej. Som smutná.
sisaaa
Slaninu/sunku som osmazila spolu s cibulou, namiesto muky som pouzila krupicu a dala som menej prasku do peciva. Syr som pouzila kombinaciu mozzarela/grana padano. Takto to bolo fajn :-)
celeblith
si ma predbehlaaa :(, aj ja som sa nan chystala no co uz :) ale je fakt skvely!!!! Velke mnam!!! este aj taku formicku som si chcela kupit a uz ju nemali :( no ide mi :)
babi
tiež mám v pláne takéto niečo, cuketa je už v chladničke. V podstate robím tak isto, len tam kvôli mozaike pridám červenú pokrájanú papriku /surovú/ a petržlenonú vňať. Skvelý obed.
maartina
...mám rada takéto slané koláče, ukladám do KK ... a ten dresing je presne podľa mojej chuti, aj ja taký robievam ...v bode 4 sa ti pritrafila chybička ("ak je cesto husté pridáme múku", mala si na mysli zrejme "riedke")
zdenka1009
minulý týždeň som zapekala karfiol s brokolicou,teraz vyskúšam cukinu. Mňam,mňam...Výborný zeleninový recept.
evusik
@celeblith prepáč, že som ťa predbehla :-))) tá forma bola aj u nás vypredaná ale keď som tam išla o pár dní tak už ju mali, a je fakt dobrá
@maartina ďakujem už som opravila
@babi máš pravdu, že toto je taká letná klasika, aspoň ja môžem cuketu na každý spôsob a mávam ju skoro stále v chladničke
ola111
A vieš ty čo,evusik?Keďže mám na tento dobrý koláč všetko,okrem
tej formy,idem ho hneď urobiť,ďakujem za tip.
sovka62
Podobný recept som vyfasovala spoločne s dvomi cuketami od priateľky. S tekvicami (nech sa už volajú akokoľvek) sa veľmi nekamarátim, ale toto som vyskúšala a dobrovoľne robila už veľa razy, lebo je to výborné.
1x seecso
ola111
Koláč je výborný,odskúšaný-múku som dala hrubú-vrelo všetkým
doporučujem!!!
evanaaa
Aj ja som šla do Billy pre tú formu z jenského skla a už ju nemali, bodíky som mala našetrené, nuž, bolo mi ľúto, no o dva dni som tam bola na nákupe a vidím, mali ich plný regálik, tak som si ju kúpila. Cukinu som ešte nejedla, aj keď ju každý chváli, ani neviem, akú má chuť, bolo by načase vyskúšať ju.
evusik
@ola111 ty si už aj upiekla? no ty si šikulka :-)
@sovka ja teda tekvicový prívarok nezjem, ale ináč všetko a cukínu zvlášť
@evanaaa ty si vážne ešte nejedla cuketu? ja si ju dávam aj do šalátu, čiže jem ju surovú - je výborná
1x soncya
marikasu
@evusik ja robím tento recept už niekoľko rokov, mám ho uložený pod názvom cuketová fašírka a veľmi nám chutí. Kto ho ešte neskúšal, nech nečaká a pečie, určite si ho tiež zamiluje :)))
celeblith
@evanaaa moja teta je tiez cukrovkarka a dokonca jedava cukinu surovu len tak do salatu :)
@evusik a tiez mate take kopy cukiny? lebo nam tento rok zacali nejako skoro, zas budem zasobovat vsetkych okolo :) ale nevadiii bodaj by to vydrzalo aspon do novembra :)
frezia68
Také koláče a podobné robím rada a ešte k tomu misu šalátu :-))) pekný koláč a dobrý dresing :-)
klaura
výborný koláčik ... tiež v sezóne často robievam ... a mám ho aj na Vareche :)
sovka62
@evusik , som sa zasmiala na tej kope cukety. Ja som túto plodinu testovala v našej záhrade pred rokmi, keď sa rozhodovalo, či sa bude dovážať osivo z Holandska, lebo u nás sa nešľachtila. Frkla som pod plot päť semien a podľa pokynov výrobcu osiva som oberala malé cuketky, tak do dvadsať centi. Bola veľmi dobrá. ale keďže som oberala malé plody, tie potvory nasadzovali ďalšie a ďalšie kvety. Poviem ti, všetci susedia známi sa nám vyhýbali (hlavne, keď videli, že ideme zo záhrady) v obave, aby som im nenatlačila ďalšie plody našej práce........
evusik
@sovka62 škoda, že som nebola vtedy poblíž, ja by som si zobrala koľko by si dala :-) ale teraz keď mám vlastné som sebestačná a aj tak všetko stačíme skonzumovať :-)
alena45
sovka, ja som minule nechala cukiny vo vchode na polici, kde sa inak dávajú letáky a na druhý deň tam ešte boli. Tak som napísala na lístok "chcete nás ?" podpísala som ich ako cukinky a za 15 minút zmizli.
3sandra3
no toto,, je to možné, že tam boli ešte na druhý deň??? .. to sa veru u nás nestáva
zzdravo
skvely receptik, moja mamka ho robieva casto, vola ho cuketova baba,
robi ho uplne rovnako, akurat, ze z bielkov sa naslaha sneh
maartina
koláč dopečený a práve si na ňom pochutnávam ...je fakt výýborný!
foska
Robila som prave teraz na veceru a je to dobre, dakujem za recept. Pre seba si sem dam pre druhy raz poznamocku, ze netreba solit, mozno malicko, lebo syr a salama su uz slane dost.
evusik
@foska sme na tom rovnako, ja solím veľmi málo zo zdravotných dôvodov, ale keď do receptu nenapíšem soľ tak sa každý čuduje, že som zabudla....
silvia68
piekla som dnes pre priateľov, zožalo to veľký úspech, všetci si pochvaľovali aké dobré a šťavnaté, pridala som mrkvu , farebne to bolo zaujímavejšie. Mne sa neušlo. Možno nabudúce. Manžel práve dotlačil posledný kúsok. V záhrade kopec cukín, idem skúšať zaradom recepty. A ešte mi kvitnú hokaido tekvičky.
evusik
@silvia68 ja som včera zobrala prvé cukíny zo záhradky a už sa tiež teším na všetky dobrotky... prvé budú dnes placky a aj tento koláč býva u nás cez sezónu pravidelne raz do týždňa.... teším sa že koláč mal úspech :-)
janara
mňam, poznám, včera som ho piekla z 2 dávok na veľký plech, milujeme ho, a k nemu tekvicový prívarok, alebo iný na kyselo...robievam ho už dlhé roky :)
janara
já ho robievam z tekvice, cukety, ale aj z patizónov...všetky sú odskúšané, rovnako dobré.., v recepte mám korenie mleté čierne, vegetu
ilusa
@evusik ,to vobec nie je dobre,ale aby si sa nezlakla,to nie je dobre,lebo stale chodim a odkrajujem.No teda vyborne ako vsetky tvoje recepty co som odskusala.Dakujem.
nelisa
práve dnes ráno som taký upiekla pre návštevu, ktorá sa nečakane nahlásila na obed. Urobím ešte šalát a liaty marhuľový koláč a pohostenie bude hotové :)
amia
@evusik , recept mi padol vhod. Pre veľký úspech som ho robila opakovane. Chutný, šťavnatý, výborný cuketový koláč.
luss44
@Evusik vdaka za tip na fajnú večeru, chutil nám, pridala som aj kocky slaninky. Včera boli cukinové placky, dnes podľa Teba, idem hľadať dalšie rcp, cukiny zrejú ako divé :)
evusik
@Luss44 teším sa, že som ťa inšpirovala, bohužiaľ mne všetky cukiny požrali slimáci takže kupujem - čo už :-( ale aj z kupovaných sú dobré placky :-)

mionag
uz som ho robila podla tohto receptu, je vynikajuci...ale nemala som dost sunky tak som nahradila slaninkou....uplna lakocinka :) dokonca moji kolegovia (chlapi) okostovali-aj ked sa branili ked poculi ze je to z cukety a povedali ze je prekvapivo vyborny...
evusik
@Mionag (28.7.2016 13:01)
súhlasím, keď pridám šunku, slaninu, klobásu vtedy si aj ten môj dá, ináč cuketu moc nemusí... občas treba tých chlapov trochu prekabátiť :)
morenajea
odskúšané: nechutilo nám, ledva sa koláč dojedol. Podobnú cuketovú babu robievam s ovsenými vločkami, do ktorej dávam orestovanú cibuľu a nie surovú. Tento recept sa mi zdal oveľa rýchlejší, tak som chcela skúsiť, ale chuťovo je dosť ťažký a hutný.


evusik
@Morenajea tento koláč je ťažší a taký mazľavejší preto lebo je tam použitá špaldová celozrnná múka, čím viac hladkej múky tým bude viac taký na aký sme bežne zvyknutý... ja som si napríklad na špaldovku musela dlhšie zvykať a bežne ju používam v kombinácii s hladkou, ináč by mi to manžel nejedol...

morenajea
@Evusik asi na tom niečo bude, špeciálne kvôli tomuto receptu som prvý krát kúpila špaldovú múku. Ešte bola potvora aj poriadne drahá.
evusik
@Morenajea toto je 5 rokov starý recept a veru človek sa učí celý život :-) ani ja už nerobím tak ako kedysi, aj keď veľa ľudí preferuje celozrnnú špadovku ja teraz viac používam špaldovú hladkú múku, oproti celozrnnej nie je taká mazľavá a mne viac chutí a muž si to už ani nevšimne :-)
ale celozrnnú kupujem stále, keď pečiem chlieb miešam rôznu múku a pridávam aj špaldovú...
luss44
@Evusik , začali v záhrade cukety, takže dnes je u nás opäť Tvoj slaný koláč. Je výborný, na vrch som dala mozzarellu, dnu šunka aj slaninka, čerstvé oregáno, múka obyčajná polohrubá. Krájaný za tepla, už sme nemohli vydržať :) Pekné leto pri podobných letných rcp prajem :)


2x haji a evusik
evusik
@Luss44 paráda, o konce sa aj my "bijeme" tie sú najlepšie, aj u nás začala cuketová sezóna a ja hovorím, že chvalabohu, dnes sme mali zemiaky pečené s cuketou ako prílohu k mäsu a zajtra bude koláč a teším sa na placky :) krásne foto, robíš chute :)

drajan
Robievam veľmi podobný, s obyč. hrubou múkou, chutí božsky tiež. Musím vyskúšať aj so špaldovou. Dík za inšpiráciu. Niekedy miesto syru dávam bryndzu, alebo k tvrdému syru pristrúham aj trocha Nivy. Vždy chutí troška ináč a vždy je výborný.
evusik
@Drajan (13.8.2019 20:14)

Veru aj ja tak robím, čo v chladničke mám, to dám :) So špaldovou múkou ale opatrne, záleží či ju doma používate alebo nie, u nás koláč len zo špaldovky nikto nechce, takže miešam z obyčajnou hladkou múkou. Ale to je vec zvyku a chute.
monurav
Tak som hoskusila, veľké sklamanie, koláč je vnútri úplne surovy , treba ho ešte aspoň ďalšiu pol hodinu piecť, je horký. Robený presne podľa receptu. Pripomienka mám novšiu rúru, takže nemôže to byť v nej. Som smutná.
sisaaa
Slaninu/sunku som osmazila spolu s cibulou, namiesto muky som pouzila krupicu a dala som menej prasku do peciva. Syr som pouzila kombinaciu mozzarela/grana padano. Takto to bolo fajn :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia