Osmanská oriešková baklava

Erik Volko
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 13. júla 2011
Osmanská oriešková baklava
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g (môžeme nahradiť aj štrúdľovým cestom)
150 g
2 ks
200 g
50 g
 mletá alebo celá
50 g
50 g
50 g nesolené




Postup

  1. 1

    Hustejšia plnka: Nahrubo nasekané orechy pridáme do rozpusteného medu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, ochutíme škoricou a chvíľu povaríme, kým sa všetko nespojí.

  2. 2

    Na maslom vymastený plech alebo zapekaciu misu uložíme tenký plát cesta fillo, dôkladne ho pomastíme rozpusteným maslom, pridáme druhý plát, opäť maslo atď. – takto vrstvíme na seba asi 10 plátov cesta. Na pripravený základ nanesieme vychladnutú orechovú plnku. Na plnku položíme ďalších asi 10 pomastených plátov cesta.

  3. 3

    Surovú baklavu narežeme na kocky (ale nerozkrojíme, lebo by plnka vytiekla) a pečieme asi hodinu pri 60 oC dozlatista.

  4. 4

    Z vody, cukru, medu a citrónovej kôry uvaríme sirup, ktorým polejeme upečenú baklavu.

Diskusia k receptu

vcelka
Priam to cítim na jazyku...mňam, mňam... alebo skôr heš, heš... ?
vcelka
Priam to cítim na jazyku...mňam, mňam... alebo skôr heš, heš... ?
jane1
waw, to by som si dala. už len keby som vedela kde v KE kúpiť filo cesto :( neviete niekto?
sandratamer
Fillo - štrúdľové cesto kúpiš v takmer každom hypermarkete, je zrolované v papieri, väčšinou pri vajíčkach.
elisticka


@sandratamer to cesto co je pri vajickach je hrube... ale toto "papierove" co treba som este neobjavila....uz som davno chcela vyskusat baklavu.... vyzera to vynikajuco...hoci je to kaloricka bomba!!!!
sandratamer
@elisticka , myslíš štrúdľové cesto? Ja nemyslím lístkové. Majú aj také aj také. U nás v kaufe majú tri druhy - zrolované cesto na pizzu, zrolované lístkové cesto a zrolované štrúdľové cesto.
babulicka
mnam , baklawu som jedla originalnu len raz, lea ta uzasna chut, pistacii, medu a orechov sa mi stale vybavuje na jazyku , veru si recept ulozim a odvazim niekedy nan
ssissa
prave dojedam posledny kusok z dovolenky na Kose, ale to bol kupovany a ta napln chuti skor ako kandizovane ovocie, vacsinou som jedla pistaciovo orieskove, tie su este lepsie, mnam
bozulka
Baklavu milujem,hoci by som tiež mala volať - Heš-Heš...Čo sa dá robiť keď moje chute sú silnejšie ako ja...!
@Sandra , ďakujem za typ na cesto,aj ja som mala tento problém.
evanaaa
Po baklave som vždy túžila a ľutujem, že som nemela na ňu recepty ešte kým som mohla sladké. Elistička, to štrudlové cesto je tenúčke ako pergament, možno aj tenšie, nedávno som ho mala. Videla som už viac druhov receptov aj v TV robiť baklavu, jedna lepšia ako druhá.
evanaaa
Ak sa podívate tu doprava, v " Podobných receptocj uvidíte dve ďalšie baklavy, jednu dala zasa redakcia a druhá je od Babav, skoro podobná ako táto ( ako by ju opísali od nej), tá redakčná sa ani na bakl. nepodobá.
Pozrite si to.
elisticka
dakujem dievcence musim pozerat lepsie... aj ja som videla pripravua aj v telke a od odbornika auz neviem meno... ale ma to laka vyskusat...
marcy
pijem horkú kávu,no a k nej mi pasuje taká sladkosť,ktorú som ešte nerobila ....z príspevkov som sa dozvedela,kde kúpim cesto ...postup je tu :)) ....vyskúšam počas silných ženských meninových mien ku koncu júla :-DDD
karla35
Dnes som prešla 3 hypermarkety a fillo cesto nikde nemaju. A v Bi... ho ani nepoznaju.
evanaaa
Karla, musíš hľadať štrudlové cesto, ako radí aj Sandratamer, (ale nei lístkové), to majú napr. v Kauflande, možno aj inde. Originál Filo u nás asi nie je, aspoň nie pod tým názvom, myslím si.
vcelka
Filo nie je štrúdľové cesto. Ale pokojne sa ním dá nahradiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia