Pochúťková sterilizovaná kápia fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. augusta 2011
Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept)
Foto: alexdidi

Veľmi starý rodinný recept, ktorý iste poznajú mnohé gazdinky s menšími či väčšimi rozdielmi. Vyskúšala som už mnoho iných receptov na kapiu, vždy som Zobraziť celý popisVeľmi starý rodinný recept, ktorý iste poznajú mnohé gazdinky s menšími či väčšimi rozdielmi. Vyskúšala som už mnoho iných receptov na kapiu, vždy som sa však vrátila k tomuto jednoduchému, ale vynikajúcemu receptu.

50 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
1,5 l
200 ml
100 ml
50(hrsť) g
50(hrsť) g




Postup

  1. 1

    Celú kapiu očistíme od semiačok, umyjeme a necháme odkvapkať. Kapiu nerežeme, používame celú. Množstvo soli a cukru je v pôvodnom recepte uvádzané krásne jednoducho ako "hrsť", ja som tie hrste pre tento prípad aj odvážila.

    Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zvyšných surovín pripravíme nálev, ktorý privedieme do varu. Kapiu v ňom postupne po častiach povaríme asi 3 minúty. Dierovanou naberačkou kapie vyberáme do cedítka a potom ich ukladáme do fliaš na stojato. Ja používam menšie zaváracie poháre, asi 300ml-ých mi vyšlo 11 ks.

    Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nálev necháme vychladnúť a potom ním zalejeme kapie v pohároch. Necháme chvíľu postáť, aby vyfučal vzduch a poháre zatvoríme. Vložíme do hrnca s handričkou na dne, zalejeme do 2/3 vodou a sterilizujeme 8 minút. Necháme vychladnúť v hrnci.

    Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

bobarka
Nedávam olej, lebo po čase akoby ostarne a kazí výbornú chuť papriky.
sovka62
Podľa tohto receptu robievam aj ja. Je výborné, že paprika varením trochu povolí a potom sa jej do pohára zmestí naozaj dosť. Ešte nikdy sa mi nestalo, že by olej zmenil chuť, veď je tam ocot a soľ a tie konzervujú. Chuť sa nemení, ani keď otvorený pohár stojí aj dva týždne v chladničke.
Jednoducho vynikajúce.
coldbery
vyzerá to veľmi chutne.....môj manžel by v tom spal....:)))))
3sandra3
vyzerá byť veľmi chutná,,, ooch, tak dávno som nejedla kápiu,,, mama robievala kedysi,,,no asi vyskúšam túto tvoju ,,,ukladám si do kk
ada01
na chlebíčky, ako niekedy :))))))
luss44
práve som dorobila jednu várku kápie podľa podobného receptu, len olej dávam až nakoniec navrch pohára 1 PL na 300 ml pohár. Objavila som pohár spred 3 rokov a chuť bola stále rovnaká. Robím takto kápiu už roky.
marianne69
urobila som dnes podla Teba @alexdidi ,aj ked som robievala podobne,ale nikdy som neobvarala,dnes som skusila na 3 minutky obvarit,olej som dala nie do nalevu ale priamo na zaliatu papriku a vyzera to vyborne:-)dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia