Lemon polenta cake <3

nathaliez12 - bez fotkynathaliez12, 25. októbra 2011

Tento recept mám od Nigelly :) Zaujala ma ingrediencia polenta :)

7
porcií
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
200 g
200 g
100 g
1 1/2 KL
3 ks
2 ks (nemusí byť)
125 g
  z 2 citrónov




Postup

  1. 1

    Maslo, práškový cukor, mleté orechy, polentu, prášok do pečiva, vajcia a citrónovú kôru zmiešame v jednej miske.

    Lemon polenta cake <3 - obrázok 1
  2. 2

    Zmes vylejeme do tortovej formy

    Lemon polenta cake <3 - obrázok 2
  3. 3

    A dáme piecť na 180°C - 30min.

    Lemon polenta cake <3 - obrázok 3

Diskusia k receptu

alexdidi
Aj moja babička s obľubou využívala kukuričnú krupicu na varenie kaše, ktorá sa potom je tak,že ešte teplá sa dá na tanier,v strede sa vytvorí lyžicou jamka a tam sa naleje dobre rozpražené maslo do ktorého sa potom trochu namáča každé sústo a papá.Je to lahôdka na ktorú som pozabudla a čoskoro ju musím pripraviť.Bývala to často rýchla zdravá a pritom sýta večera.
matata1
Moja starká robila podobné jedlo, volala to krupicový nákyp. Po upečení ho poliala mliekom a nechala postáť. Jedli sme to poliate s malinovým sirupom, alebo s kompótom.
garanco
Polentu volali starí Spišiaci "puľenta" a bola to kukuričná krupica uvarená na kašu, poliata maslom a jedla sa -lepšie - zapíjala sa mliekom. (...a kukuričná krupica sa predávala aj za komunistov a používal sa bežný slovenský názov- kukuričná krupica...)
pacik
@2010 po slovensky - Citrónový koláč s "kukuričnou" krupicou, niekto si to môže zameniť za bielu krupicu pšeničnú
a @garanco má pravdu, za komunistov sa kukuričná krupica predávala (čosi som sa jej navarila mojim chlapom)
huck
Moji stari rodičia volali polentu jedoducho kukurična muka, alebo kukurična krupica , zaležalo od hrubky (jemnosti) mletia. Robieval sa z neho gerhen (pečeny kysnuty mučnik) ktory bol dobry len za čerstva. Neskor velmi stvrdol . Potom bol jeho nazov synonymum tvrdosti - Tvrdy ako gerhen. A taktiež sa robievala kukuričianka sladka kaša s maslom, praškovym cukrom a škoricou - podobne, ako všetkym znama detska kaša z bielej krupice. Na Slovensku nebola tak oblubenym jedlom a nikdy ju nepripravovali ako prilohu k slanym jedlam, ako v Taliansku dodnes (oblast Furlania, Lombardia, Venetto, Piemont). Bolo to jedlo chudobnych sedliakov - zaležalo však na prilohach. Konzumacia sa velmi rychlo rozširila Europu a svetom vobec, hned po dovoze kukurice z Noveho sveta (Mexiko, USA) v 15 storoči. U nas na Slovensku si polenta nikdy nenašla dostojne miesto v kuchyni. V Krajinach ako je Taliansko, Chorvatsko, Slovinsko, Turecko, Albansko, Portugal, ba aj Madarsko a Bulharsko polenta storočiami kraluje ako vynikajuca , zdrava priloha k chutnym tradicionalnym jedlam z masa, ryby a zeleniny.
2010
@garanco , @pacik este par slov vysvetlenia k tej polente , to co sa predavalo za komunistov je "originalna" ktoru aj moja babka varila a treba to vediet.Taka sa uz teraz skoro nepredava lebo moderne kucharky by nestali tolko pri hrnci a miesali.Vacsinou co dostat teraz je instatna polenta tak 3 minuty a je hotova...
 www.biorodinka.cz/polenta-instantni-500g-p-298.html...
sovka62
No áno, u nás sa podáva, keď chceme byť svetoví. Na jednom plese v Trnave nám ju dali na tanieri ako prílohu k mäsu. Neochutená (ani len posolená) stuhnutá kaša vytvarovaná do placky vysokej asi tri centimetre. Asi pre vylepšenie chuti bola opečená z jednej aj druhej strany a to pekne do čierna, na uhoľ a potom chudák kuchár asi kontroloval, ktorá strana je menej spálená a tú otočil navrch. Tak, tak, hlavne že sa nepodávali otrepané krumple, veď sme predsa nejakí odborníci..........
garanco
@2010 , to, čo píšeš, nie je pravda. Pred dvoma dňami som kúpila kukuričnú krupicu - žiadnu instantnú: takú som varila len dva razy- prvý a posledný raz, keď boli deti malé, a chutila ako... Asi som nemoderná kuchárka, ale tých pár minút státia pri hrnci a miešania ma nijako neunavuje.......Dokonca dostať kúpiť aj kukuričnú múku, z ktorej občas robím placky (aj ti majú nejaký cudzokrajný názov).
kikkus
kasu z kukuricnej krupice sme kedysi doma varievali ( s roztopenym maslom) a chutila mi, nejedla som ju uz roky, ani mamina ju uz nerobieva, hoci ja by som si kludne dala
@sovka62 v taliansku sa polenta podava aj tak, ze sa uvari, necha stuhnut a potom griluje, predpokladam, ze to bol zamer aj spominaneho kuchara, len mu to asi trosku nevyslo. Ak to vyjde, vyzera to efektne :)
zvoncek
ja si pamätám na to, ako som ako 5-, 6-ročná od mamy pýtala si na raňajky nie tú bielu
krupičnú kašu na sladko posypanú škoricou, ale takú "žltú" poliatu navrchu s opraženou cibuľkou a slaninkou, ktorú jedával starý otec
vo Zvolene na raňajky.
Až ako dospelá som sa stretla s názvom polenta resp. mamaliga., čo je
vlastne kaša z kukuričnej krupice.
Je to veľmi rýchla a sýta večera najmä v zime , 1 hrnček kuk. krupice, 1hrnček vody, 1 hrnček mlieka, jemne osoliť a za miešania uvariť, pokým nezhustne,
muž ju má rad nasladko- poliatu maslom a posypanú škoricovým cukrom., ja ju mám radšej naslano s opraženou cibuľkou.
Minule som videla v obchode, že predávajú aj múku kukuričnú, máte s ňou nejaké skúsenosti? mohla by sa použiť namiesto hl. múky pri príprave placiek resp. omeliet?
hannah22
Tiež si kukuričnú kašu, volali sme ju mamaliga ,pamätám z detstva na sladko so škoricou alebo kakavkom, teraz robievam ľahkú večeru, kaša na slano s cibuľkou a slaninkou,(prípadne postrúhaným syrom) alebo s podusenými hubami a ozaj dobrá je opečená na druhý deň, mňam.... :))
misqs17
prosim o radu, takze vravite ze polenta mi nahradi krupicu,ktoru tu v anglicku nemozem zohnat?
mohla by som ju pouzit aj tam,kde ma byt pouzita krupica?...polentu tu totiz zozeniem...pls
marci75
na južnom Zemplíne sa táto kukuričná kaša volá zameška- lebo ju treba stále miešať :-) moja mama ju polievala praženým maslom a vrch posypala cukrom




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia