Zemiakový šalát s domácou majonézou

janka255 - fotkajanka255, 8. januára 2012
8
porcií
90 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Šalát:
2,5 kg , typ A, ružiaky
2 ks
2 ks
1/4 ks
7,5 dcl
1 ks
5 ks natvrdo
1 KL
1 KL
2 PL
  trochu
Majonéza:
5 ks
3 dcl
5 PL
2,5 dcl
1 ks
1/2 KL
2-3 PL
2 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Šalát: Na dobrý šalát zemiaky varného typu A. Uvaria sa do makka a pri tom sa nedrobia. Koreňovú zeleninu pokrájame na kocky a uvaríme, nie rozvaríme. 5 vajíčok uvariť na tvrdo. Pohár uhoriek nakrájame na malé kocky. Pripravíme si väčšiu misu, vložíme hrášok, vrátane slaného nálevu, uhorky a precedený uhorkový sladko-kyslý nálev. (od 2 kg zemiakov a viac nalievame celý nálev zo 7,5 dcl pohára). Pridáme trochu soli, čierneho korenia, vegetu a horčicu. Všetko premiešame a necháme odstáť.

  2. 2

    Majonézový základ: Žĺtka (5ks) oddelíme od bielkov. Na 1 žĺtok pridáme 0,5 dcl vody a 1 PL octu. Metličkou dobre rozšľaháme v kovovej miske. Vo väčšom hrnci zovrieme vodu a misku ponoríme a vo vriacom vodnom kúpeli šľaháme. Šľaháme intenzívne, niekedy stačí iba premiešať,. Takto striedame miešanie a šľahanie nepretržito asi 20-25 minút. Ak sa nám nepodarí dokrémova, čiže bude redšia, nevadí. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Majonéza: Vychladnutý základ vlejeme do mixéra na najvyšší stupeň a postupne prilievame 3 dcl oleja. (Ak však chceme majonézu skutočne hustú, potrebovali by sme na jedno vajce zhruba 1 dcl oleja, ale myslím, že hustota nie je až tak dôležitá). Najprv vlejeme 1,5 dcl a necháme miešať potom olej prilievame po nitkách s malými prestávkami. Takto zistíme, kedy nám majonéza zhustne do krémova.

  4. 4

    Ak je majonéza vyšľahaná pridáme do nej cukor, horčicu, soľ, šľahačkovú smotanu a ešte premixujeme. Pozor na na to, aby sme smotatnu neprešľahali. Majonézu vlejeme do šalátu a dobre pomiešame. Ochutnáme a môžeme pridať soľ, cukor, horčicu, vegetu, korenie, ocot. Šalát necháme odstáť asi 12 hodín.

Diskusia k receptu

abdul
Každý podľa svojej chuti. Ja napríklad dávam celé vajcia do majonézy, nielen žĺtka a bez všadeprítomnej vegety
naninka1
Ja robím dietnu majonézu, bez vajíčok, lem mieko vyšľahané s olejom, dochutiť podľa chuti a nakoniec zmiešať s bielým jogurtom a je málo kalorické aj chutné.
kata50
Oceňujem, že žĺtka prešli akou-takou tepelnou úpravou.:-))
hanina
Je to naozaj tak: každému chutí niečo iné. Ja pridávam do šalátu aj kukuricu a kyslé jablká.
baty
Majonezu robim zasadne z uvarenych vychladnutych vajec, robi sa tak isto ako zo zltok, alebo surovych celych vajec, salat neoxiduje a vydrzi dlhsie, nemusime sa nakazy, podla mna je aj chutnejsi.Odporucam vyskusat a uz nebudete robit zo surovych vajec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia