Loptičky - knedličky.... ako príloha

babidka - fotkababidka, 29. novembra 2011
Loptičky - knedličky.... ako príloha
Foto: babidka

Tieto knedlíčky z odpaľovaného cesta robievam ako prílohu k dusenému mäsu .Nedávno @pivonka uverejnila podobne knedlíčky ...ale predsa len trošku iné :-) Najlepšie Zobraziť celý popisTieto knedlíčky z odpaľovaného cesta robievam ako prílohu k dusenému mäsu .Nedávno @pivonka uverejnila podobne knedlíčky ...ale predsa len trošku iné :-) Najlepšie sú zo semolinovej múky alebo zo špaldovej krupice . Ale keď ju nemám , robievam ich z obyčajnej pšeničnej krupice .

3-4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g alebo špaldova krupica
1 PL
500 ml
1 ks
1-2 PL čerstvá alebo bylinky podľa chuti
štipka
podla chuti




Postup

  1. 1

    Semolinová múka je z pšenice / nie z kukurice/ a je výborná na cestoviny . Špaldová krupica je vyrobená z špaldovej pšenice a ma tiež výbornú chuť . Ani jednu z nich bežne nevídam v našich obchodoch - kupujem ju v niektorých predajniach zdravej výživy . Na tieto knedlíčky sú ideálne . Ale dobré sú aj z obyčajnej detskej krupice :-) Dáme si variť vodu s troškou soli a pridáme do nej maslo .

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 1
  2. 2

    Zavaríme do vriacej vody múku a rýchlo miešame .

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 2
  3. 3

    Miešame aby sa nám neurobili hrčky a aj keď nám kaša zhustne ,varíme a miešame ešte aspoň 1-2 minúty.

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 3
  4. 4

    Uvarenú kašu necháme vychladnúť . Potom pridáme vajce , soľ, mletý muškátový oriešok alebo iné korenie podľa vlastnej chuti .Napr. mleté čierne korenie , muškátový kvet alebo mletý koriander . Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať alebo iné bylinky podľa vlastnej chuti . Vždy sa riadime chuťou jedla ku ktorému budeme podávať knedlíčky ako prílohu .

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vymiešame a mokrými rukami robíme knedlíčky veľkosti asi ako marhuľa ci ringlota .

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 5
  6. 6

    Dáme variť do osolenej vriacej vody .

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 6
  7. 7

    Varíme krátko - iba pár minút . Keď knedlíčky vyplávajú hore , sú vlastne už hotové . Veď sa robili z uvarnej kaše:-)Počas varenie sa ešte trošku zväčšia . Uvarené vyberieme dierkovanou naberačkou a krátko ich schladíme v studenej vode .

    Loptičky - knedličky.... ako príloha - obrázok 7
  8. 8

    Podávame k dusenému mäsu ako prílohu : k perkeltu , paprikášu , dusenému hovädziemu , hydinovému či bravčovému mäsu. Alebo k zeleninovému či strukovinovému prívarku . Dnes som robila recept z Varechy od @cistinky : http://varecha.pravda.sk/recepty/milanske-hovadzie-rezne-fotorecept/18710-recept.html . Namiesto cestovín som dala tieto knedličky:-) Snáď mi to @cistinka odpusti...:-)))

Diskusia k receptu

frezia68
Aké pekné knedlíčky,si pekný výmyselník.A dovolím si (poznajúc milú @cistinku ) poznamenať za ňu,že sa iste poteší,že si použila jej fajné hov.rezne,mne by to veľmi chutilo aj v tejto kombinácii :-)))
babidka
rezne boli naozaj velmi dobre :-) a tie knedlicky k nim boli dobra volba ....
babidka
Mozno tam kupis aj semolinovu muku /semolina je specialna tvrda psenica/ tak skus z nej . Nech sa ti vydaria .-)
palokuchki
@babidka tvoj recept sa mi velmi paci. Vyskusam ho. Ja tu dostanem jemnu semolinu to je asi ako u nas hruba muka, co myslis mozem to pouzit?
babidka
@palokuchki , presne tato muka je na to ta prava ! knedlicky su z nej nielen velmi dobre , ale aj maju taku peknu farbu .
garanco
Knedličky vyzerajú dobre pri fajnom mäsku, určite sú chutné, vyskúšam!
sairaam
@babidka knedličky vyzerajú krásne. Konečne sa ich naučím robiť, ďakujem za recept.
abend
Presne z takéhoto cesta , teda bez tých pochutín, robím marhuľové ale aj jahodové knedlíky. Nikdy ma nenapadlo, že sa dajú urobiť aj bez náplne a ako príloha k mäsu. Čo už človek sa učí celý život a aj tak hlúpy umrie.
babidka
no vidis , a ja som az na Vareche videla , ze taketo knedlicky sa plnia aj ovocim :-))) Vydy som ovocim plnila iba zemiakove alebo tvarohove cesto ....:-)))
babav
Vyborna priloha k masu...namiesto halusiek ;-)
sneica
pekne gulate a by som si dala tu porciu :)
bedomedo60
skúšal som ich sú výborné mňamkové a keď som ich skúšal tak ma napadlo čo by sa stalo ak by sa spravil trochu zavárky do polievky tak som skúsil na hrubom strúhadle hmotu nastrúhať do zeleninovej polievky a uvariť bolo to výborné takpodľa tvojho receptu pripravujem i zavárku do polievky a ja pridávam ešte i na jemno nasekaný medvedí cesnak je zdravý a zlepší chuť.dík za recept si šikulka.
babidka
Dakujem:-) Ale taketo "nokerle" sa robievali este za mojho detstva k roznym dusenym masam. A to uz bolo dost davno:-)
zdenkaa




Nedávno som sa naučila vkladať rovno fotografie nie len odkaz, tak konečne pridávam, preto je fotka už staršieho dátumu. Robila som ich dosť malé, ale boli výborné sú naozaj také malé milé loptičky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia