Držkový guláš ala ja fotorecept

elekra - fotkaelekra, 4. januára 2012
Držkový guláš ala ja (fotorecept)
Foto: elekra

Celé medzisviatky sme s deťmi hovorili o držkách. Na chalupe sa mi ich nepodarilo kúpiť, tak som spravila guláš až po návrate domov. Takto Zobraziť celý popisCelé medzisviatky sme s deťmi hovorili o držkách. Na chalupe sa mi ich nepodarilo kúpiť, tak som spravila guláš až po návrate domov. Takto ho máme radi my v našej rodine.

4-6
porcie
20 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g, predvarené
2 ks
2 ks
1 ks
1 ks
150-200 g
1 lyžica
2 strúčiky
prípadne:




Postup

  1. 1

    Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu si podusím na troche oleja a lyžici bravčovej masti. Cibuľu nechám dobre podusiť, veď držky sú predvarené a nepotrebujú dlhé varenie.

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájam si jednu zelenú papriku a jednu ošúpanú paradajku na kocky,

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám k udusenej cibuli, nezabudnem na zemiaky nakrájané tiež na kocky, ochutím soľou, mletým čiernym korením, drvenou rascou a červenou paprikou prípadne gulášovým korením (ale to používam málokedy). Nechám chvíľu orestovať

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a podlejem vodou a nechám zeleninu so zemiakmi dusiť. Medzitým si očistím a nakrájam šampiňóny,

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a prepláchnem predvarené držky vriacou vodou a nechám odkvapkať.

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do podusenej zeleniny pridám šampiňóny

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a držky,

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridám ešte červenú papriku (aby bol guláš krásne červený),

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podlejem vodou a nechám povariť, aby sa všetky chute spojili.

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver pridám ešte na jemno nakrájané a rozotreté dva strúčiky cesnaku a majoránku. Už nevarím.

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A hotová mňamka je pripravená k servírovaniu. Podávam s chlebom, manžel si pridáva aj čilipapričku (ja štipľavé nemôžem).

    Držkový guláš ala ja (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marianne69
...sa tu rodrzkovalo:-)vyzera to chutne,ja ich mam velmi rada,varim malo,lebo ma odradza to cistenie,ale strasne davno sme nemali,asi sa na to dam...
izabella929
joj, toto aj u nás ľúbime veeeľmi.-))s knedlíkom, zemiačikmi aj s chlebíkom...
3sandra3
tá vyzerá stráááášne dobre,,, asi by som to mala už niekedy aj ochutnať.... no neviem, čo by sa stalo
elekra
@3sandra3 , nič! Môj vnuk všetko ostatné poje okrem držiek, tie dá nabok a tak si zas príde na svoje vnučka, tá ich miluje.
@marianne69 , ja som kúpila predvarené držky v Tesco a tak som ich len preliala vriacou vodou a poriadne prepláchla pod tečúcou studenou a boli OK.
mariaklara
Držkovú milujem, ale ešte som ju nikdy nerobila, pozriem ich teda v Tescu, ďakujem za radu, ja som si myslela, že už to nikde nedostať.
janger
Veru, akosi ludom na Vareche zachutili drzkove v poslednej dobe ;-). Veru by som si dala. Mam drzkovu polievku rada. Len tu drzky nedostat. Rozmyslala som, ze z ktoreho hovadzieho zaludka drzky vlastne su...Krava ma, ako si pamatam 4 zaludky: kniha, cepiec, bachor, slez...Nemam tusenia, z ktoreho su...
elekra
@janger , tak to sme dve! Ja tiež nemám tušenia ktorá časť žalúdka to je. Ale aj napriek tomu ich mám veľmi rada.
janger
Hahaha, mali by sme to dat do disksie, mozno niekto vie...Ale ved az take dolezite to zas nie je :-)...
abdul
Toto som našiel :
Za prelomové obdobie sa označuje rozhodnutie o čistení obsahu žalúdka, najmä jeho zriasnenej vnútornej časti, teda masy, z ktorej sa držky krájajú. Dialo sa tak obarovaním, premývaním v niekoľkých vodách, teda postupom, príznačným pre súčasnú úpravu držiek.
Podľa toho to bude bachor z vnútornej strany. :-)
kyllaaa
mnam, drzky, mam s manzelom velmi rada, akokolvek uvarne... na rozny sposob. ale tie sampionky si nabuduce k nim urcite pridam...
mikino43
no prave ho idem zmaknut .hadam sa mi ho podari spravit dobre,lebo chcem donho pridat aj čerstve dubaky.potom sa ozvem čau!
elekra
@steve7 , chutil? @mikino43 , s dubákmi musia byť držky fantastické! Dnes som bola na trhu na Miletičke, videla som predávať len suchohríby.
superfanta
Dnes som sa rozhodla uvariť držky s našimi nazbieranými a usušenými hríbikmi, tento tvoj recept sa mi veľmi páči :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia