Šišky ako z pekárne

foo - bez fotkyfoo, 10. januára 2012
Šišky ako z pekárne
Foto: foo

Recept mám od mojej babičky, ktorá tam niekedy pracovala. Tieto šišky ( alebo ,,pankúšky" ako ich voláme, keď ich spravíme maličké ) sú podľa Zobraziť celý popisRecept mám od mojej babičky, ktorá tam niekedy pracovala. Tieto šišky ( alebo ,,pankúšky" ako ich voláme, keď ich spravíme maličké ) sú podľa našej rodiny jednoznačne najchutnejšie. Veď vyskúšajte sami ;)

7
porcií
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
150 g
150 ml vlažné
25 g
1 ks
1 ks
20 g
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások. Do hlbšej misky pomrvíme droždie, trošku vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru a 1 lyžicu hladkej múky.

  2. 2

    Po 20 minútach kvásku v teple prilejeme zvyšné mlieko, žĺtko, vajce, cukor a štipku soli. Poriadne premiešame. Potom postupne pridávame striedavo múku a olej. Vznikne jemné cesto, ktoré odložíme na teplé miesto.

  3. 3

    Cca o 45 minút si cesto položíme na pomúčenú dosku a spracujeme. Ak je cesto príliš jemné, alebo sa lepí, pridajte kľudne múku. Šetriť nemusíte :) Malo by vám vzniknúť husté cesto, ktoré potom vyvaľkáme na hrubší plát. Nech má aspoň 1,5 cm. Z neho potom povykrajujeme kruhy, je len na vás akej veľkosti ( mne vyšlo cesto na 7 väčších šišiek ) Guľky potom necháme asi 20 minút vykysnúť.

  4. 4

    Potom ich vkladáme do horúceho oleja, prípadne do fritézy, tak som to robila ja. Vyprážame z jednej strany cca 6 minút, ale je to individuálne, šiška musí byť svetlo až trochu tmavo hnedá, tak si to najlepšie odsledujete sami. Potom obrátime. Šišky nakoniec položíme na obrúsky, aby odsali prebytočný tuk. ( Môžte do nich napustiť džem, ale keďže u nás sa na množstve džemu v šiškách nikdy nedohodneme - pre jedných málo, pre iných veľa - tak si šišky do džemu jednoducho namáčame ). Posypeme práškovým cukrom, alebo polejeme čokoládou a podávame :)

Diskusia k receptu

damisa
aj ja dávam rum do cesta a milujeme k šiškám čučoriedkovú penu
marijanka712
sú prekrásne velmi chutne vypadajú až tak lákaju si velká šikulka bude z teba šikovná gazdinka, tak niekedy staré babky nám hovorili, že ked vieš urobiť kysnuté cesto si dobrá gazdinka a tebe sa to podarilo.
používateľ nemá avatar
foo
foo
Ďakujem pekne všetkým :)
sovka62
Škoda, že si jednu neprekrojila, zaujímalo by ma aké sú na reze. Ja mám rada len deravé, ak sú vnútri plné cesta, tak ich nemusím. Podľa surovín v recepte sa mi zdá, že by mohli byť podľa mojej chuti, nepreháňala si to so žĺtkami ani s tukom.
sneica
vydarene sisky a ja si ich ulozim a vyskusam...deti budu potesene...:) Dakujem...
používateľ nemá avatar
foo
foo
@sovka62 tiež som to potom lutovala, nestihla som odfotiť :/ ...dier mali tak akurát :) určite neboli husté, ani ja také nemám rada...
jazavka
...ukladám určite vyskúšam...ešte som na také ako z pekárne nenatrafila...ďakujem za receptík...
an3da
Tie šišky u nás voláme pampúšiky. Asi zajtra vyskúšam. Na ten spôsob
som nerobila. My pred tým ako položíme vyprážať urobíme palcami
v strede jamku a tam potom dáme lekvár alebo džem. Dávame aj
vyšľahané bielka.
joel
len sa neosoľte s tym ďalekým východom....ta vaječná zmes sa podoba ako na veľkonočnú hrudku
weran
...nikdy som nič nerobila s kysnutým cestom...až teraz, prvýkrát v živote podla tohto receptu...a moje pampušiky su/boli/ uuuuužasnéé!!!Dakujem za recept aj chuť na dalšie....
používateľ nemá avatar
foo
foo
@weran to si ma potešila :) taak ti prajem ešte veľa ďalšieho zdareného kuchárčenia :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia