Skvelá čalamáda bez sterilizácie

pusta - fotkapusta, 12. januára 2012
Skvelá čalamáda bez sterilizácie
Foto: pusta

Nerada sterilizujem, ak naozaj nemusím, nerobím to. Tento recept som našla na internete, trocha som ho upravila a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Zobraziť celý popisNerada sterilizujem, ak naozaj nemusím, nerobím to. Tento recept som našla na internete, trocha som ho upravila a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Ked som ho robila prvýkrát, nemala som práve Deko. Vynašla som sa a použila som precedený nálev z nakladaných uhoriek, ktorý si odkladám, doplnila som ho octom a cukrom. A svete čuduj sa - vyšlo to. Nabudúce som však už Deko mala, obe várky boli výborné, dokonca na nerozoznanie. Vkladám recept pod jeho pôvodným názvom.

1 dávka
porcia
24 hodín minút
príprava

Suroviny

2500 g
500 g /rôznofarebné papriky
500 g
300 g
300 g /najlepšia je však uhorka na
1 balenie
20 g/kg zmesi
500 ml
100 ml
150 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si zálievku z octa, oleja, cukru a Deka preosiateho cez sitko, všetko som spolu prevarila a nechala úplne vychladnúť.

  2. 2

    Zeleninu som olúpala okrem uhorky a umyla som ju. Cibuľu som nakrájala na mesiačiky, papriku a kapustu na tenké prúžky, uhorku som nastrúhala na tenké kolieka aj so šupkou, mrkvu som nastrúhala na jemnom strúhadle.

  3. 3

    Upravenú zeleninu som dala do veľkého vandlíka, presolila som ju, vliala som vychladnutý pripravený nálev, všetko som spolu dobre premiešala, aby sa prepojili chute a nechala som 24 hodín odstáť.

  4. 4

    Odstátu zmes zo zeleniny som aj so šťavou naplnila do umytých suchých čistých pohárov až temer po okraj, zaviečkovala som ich a obrátila som poháre hore dnom na 2 hodiny. Olej zamedzí prístupu vzduchu a tým bráni kazeniu. Odložila som ich na chladné a tmavé miesto. Nekazia sa a vydržia aj 2 roky v tomto stave, ak ich nezjete skôr. Odporúčam však pre istotu otvorenú fľašu už uchovávať v chladničke. Iné zloženie zeleniny a jej spracovanie krájaním či strúhaním je už na samotnej gazdinke.

Diskusia k receptu

marianne69
Robievala som takuto podobnu do maleho sudka,tiez je vyborna.Aj tato sa mi paci,ukladam a casom spravim,calamady, to je nase:-)
tatranka
Tvoju čalamádku som si uložila do kk.Pár pohárikov si urobím.Mám inú čalamádu.
aroooo
@pusta a nebolo by lepšie uvariť nálev s celým dekom a precediť to až do nakrájanej zeleniny, malo by to chuť aj tých tuhých častí? robím podobnú bez nálevu, deko sa premieša so zeleninou spolu s octom, olejom a po odstátí sa plní do pohárov,KK
xanadu1955
@ Pusta chcela by som sa opýtať, či je nutné dať tam olej rada by som sa mu vyhla, ale inak sa mi čalamáda moc páči, ďakujem za odpoveď




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia