Špenát ala Ala

bonpari - fotkabonpari, 14. januára 2012
Špenát ala Ala
Foto: bonpari

Našla som tu viac receptov na špenát, resp. špenátový prívarok, no takýto ani jeden. Možno som iba zle hľadala, no keďže máme dnes k Zobraziť celý popisNašla som tu viac receptov na špenát, resp. špenátový prívarok, no takýto ani jeden. Možno som iba zle hľadala, no keďže máme dnes k obedu špenát, podelím sa aj ja so svojím receptom. Teda receptom mojej maminy.

4
porcie

Suroviny

1 ks
2 ks
3 PL
2 dcl
5 strúčikov
1 dcl
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Špenát vyberieme z mrazničky, ja používam len čistý špenátový pretlak bez smotany a kadejakých príchutí, a vložíme rovno do hrnca s asi 1 dcl vody. Výhodou je, že ho môžeme robiť rovno vytiahnutý z mrazničky a zmrznutý. Takto necháme variť, sem tam premiešame, až kým sa nám špenát úplne nerozpustí a odstavíme.

  2. 2

    Zatiaľ si nadrobno nakrájame 2 stredné cibule a v podstate udusíme na oleji domäkka. Zasypeme 3 zarovnanými lyžicami múky a po premiešaní zalejeme mliekom. Habarkou miešame až kým nám nevznikne hustejšia hmota podobná napr. krupičnej kaši.

  3. 3

    Špenát dáme opäť na oheň a habarkou v ňom rozmiešame cibuľovú kašu. Osolíme, ochutíme majoránkou a mletou rascou. Pridáme pretlačený cesnak. Posledné prídu na rad vajcia. Ja dávam najprv 1 a ak sa mi zdá byť špenát už dosť hustý, viac nedávam. Na konci zvyknem na chvíľku premixovať tyčovým mixérom, pretože nemám rada tie kúsočky cibule, i keď sú mäkké a potom už len vhodím do hrnca kúsok masla na zjemnenie.

  4. 4

    Uvaríme si zemiaky, pripravíme volské oká a podávame. Ja si pripravujem bezlaktózovú verziu z bezlaktózových výrobkov, ale v podstate je to úplne identické.

  5. 5

    TIP Niekedy, ak sa nezje všetko k obedu alebo mám chuť na zmenu uvarím zemiaky a spravím špenát presne podľa receptu. Tyčovým mixérom mixujem špenát a do toho postupne pridávam uvarené zemiaky. Masla pridám väčší kus, keďže je to skôr také špenátové pyré, prípadne ešte zriedim mliekom, ak by bola kaša príliš hustá. K takejto zemiakovo-špenátovej kaši si uvarím vajíčka natvrdo. Je to to isté a predsa iné :)

Diskusia k receptu

waocipa
super recept ukladám na pôstne obdobie ako našiel...
sneica
ja spenat lubim...paci sa mi aj bod c.5.....:)
3sandra3
Ja mám tiež recept na špenát , ktorý by som mohla nazvať ako Ty: ala Ala. Moja sestra je Alena a práve ona mi dala skvelý recept na špenát. Je podobný tomu Tvojmu, len v tom mojom nejde cibuľa.
mamatata2
Keď sme boli deti, špenát sme nemuseli, ale teraz nám chutí. Robím podobne, ale nedávam to vajíčko, vyskúšam podľa Teba.
zvoncek
tak takúto zemiakovo-špenátovú kašu zvyknem podávať k vyprážanému syru obalenému v cestičku., resp. mužovi k rybiemu filé.
babkamt
Špenát som nemala rada. Keď sme dostali byt , skamarátila som sa so susedou. Tá ho varila dosť často. Nasilu som ho musela ochutnať a čuduj sa svete , bol výborný.Ona doňho pridávala aj jeden až dva rohlíky namočené v mlieku. Mala 4 deti a keď bolo pred výplatou ..... Teraz si dopestujem špenát aj na záhrade. Každý rok sa mi vysemení.Je taký kríkový , oberám len listy.
vanillkatt
Chcelala som napísať, že jéj aj ja taký robím, ale dočítala som recept až dokonca a zistila som, že masielko nedávam, ale môžem vyskúšať :). Ak máš rada špenát, skús špenátové halušky so syrovou omáčkou - je to božskééé :)
fcielka
mnam... mnam. prave som to dovarila a je to velmi chutne. Pridala som aj jedno bambinko... aby to bolo jemnejsie. odporucam;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia