Buchty a koláč z kysnutého cesta

orchidea - fotkaorchidea, 4. marca 2012
Buchty a koláč z kysnutého cesta
Foto: orchidea

Použité kysnuté cesto na buchty a koláč je z knihy Recepty zo života, doteraz som z neho pekávala len buchty, včera som si povedala, Zobraziť celý popisPoužité kysnuté cesto na buchty a koláč je z knihy Recepty zo života, doteraz som z neho pekávala len buchty, včera som si povedala, že z časti cesta upečiem aj koláč, nech to máme pestrejšie. Tu je recept.

Suroviny

1 kg
200 g
1 ks
1 KL
400 ml
100 g
2 ks celé
 a kôra
Na koláč:
2-3 ks
  - nemusí byť




Postup

  1. 1

    Asi do 100 ml vlažného mlieka rozdrobiť droždie, pridať kryštálový cukor a trošku múky. Premiešať nechať kvások vzísť. Múku preosiať, pridať soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu (asi 2 PL šťavy), kvások a mlieko, všetko zmiešať a pridávať rozpustenú vlažnú Heru. Ak je cesto príliš husté pridať ešte mlieko. Cesto dobre vypracovať a dať vykysnúť. (Ja každé kysnuté cesto po vykysnutí ešte raz prepracujem a znovu dám kysnúť).

  2. 2

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkať, asi na 0,5 cm, nakrájať na štvorce, na každý lyžicou položiť hustejší lekvár a preložiť, kraje pritlačiť aby lekvár pri pečení nevytiekol. (Takto som urobila 30 buchiet). Buchty uložiť na pomastený plech, natierať aj boky buchiet olejom aby sa po upečení dali od seba oddeliť. Vrch buchiet potrieť vajíčkom, nechať ešte podkysnúť a dať piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút, dopekať pri 180 stupňoch asi 10 minút (v elektrickej rúre).

  3. 3

    Zvyšok cesta som vytvarovala do kruhu a vložila do okrúhlej vymastenej formy. Na cesto som natrela slivkový lekvár, poukladala očistené na mesiačiky nakrájané jabĺčka, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom a pretože som objavila v mrazničke odloženú posýpku, aj tú som dala navrch. Koláč som piekla pri 180 stupňoch asi 15-20 minút.

    Buchty a koláč z kysnutého cesta - obrázok 3
  4. 4

    Ani som netušila, ako som koláč obzvláštnila tým lekvárom, chutil nám ako slivkový.

    Buchty a koláč z kysnutého cesta - obrázok 4

Diskusia k receptu

tinca
super 2 z 1-cesta. Kysnuté nemajú chybu:)
cica2
buchty aj koláč máš ako maľované a jablkové sú u nás obľúbené, dobrý nápad vyskúšať kysnuté, aj do okrúhlej formy, vďaka za inšpiráciu :-)
marienka44
@Orchidea ,jeeej, to sa mi paci. Dakujem za inspiraciu s okruhlym cestom . Mam okruhlu formu so zubkovaným okrajom, ktoru vylozím peciacim papierom /kvoli cisteniu po upeceni/. Mam aj mrazene lesne ovocie, mozno aj to by sa tam hodilo /???/. Posypku robievam s ovsennnymi vlockami. Zajtra po absolvovani návštevy u lekara urobím.
marienka44
@Orchidea ,ten zbytok cesta na okruhly kolac je asi 1/3-na ? Odhadujem, lebo vysoke kys. kolace nie su dobre, aby prevladala ovocna chut. :-)
orchidea
@marienka44 - ako robíš posýpku s ovsenými vločkami, to by ma veľmi zaujímalo, môže to byť dobré... a z toho cesta tak ako píšeš asi 1/3 by mohlo byť dosť, s tým ovocím to bude zaujímavá chuť, určite sa tým nič nepokazí. Tak nech sa ti vydarí a chutí.
marienka44
@Orchidea ,ja pomeliem na starom mlynceku na kavu zn. Mulinex ovsenne vlocky tie pridam do zmesi :Maslo, cukor pras. a hruba muka 1:1:1. Maslo povolim v mikrovlnke. Dam stuhnut do chladnicky, ked ponahlam, tak do mraznicky. Pouzivam na moravske kolace ap.
janger
2v1, dobry napad. Spravila si mi poriadnu chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia