Grahamovo jogurtový chlieb

hanee - fotkahanee, 11. marca 2012
Grahamovo jogurtový chlieb
Foto: hanee

Chlebíkov je veľa, viem, ale mna vždy poteší, keď sa mi dobrý podarí. Tento je pomerne nenáročný a veľmi chutný. Podarilo sa mi "prepašovať" Zobraziť celý popisChlebíkov je veľa, viem, ale mna vždy poteší, keď sa mi dobrý podarí. Tento je pomerne nenáročný a veľmi chutný. Podarilo sa mi "prepašovať" grahamovú múku do letneho sídla, tak som piekla zdravšie ako zvyčajne.

2
porcie
90 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

400 g
200 g
200 g
1 PL
2 PL
2 PL
na kvások:
  vlažná
20 g
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Urobíme kvások: droždie rozdrobíme do vlažnej vody, pridame lyžicu cukru, zasypeme lyžicou hladkej múky, necháme 15 min odpočívať na teplom mieste.

  2. 2

    V miske zmiešame oba druhy múky, pridáme lyžicu soli, lyžicu oleja, prisypeme semienka, pridáme jogurt a kvások a vypracujeme hladké tuhšie cesto. Podľa potreby pridáme do cesta vodu. Necháme kysnúť aspoň hodinku.

  3. 3

    Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, a vytvarujeme peceň chleba. Ja z tejto dávky robím dva menšie bochníky a pečiem ich naraz na jednom plechu. Bochníky nechám 20 - 30 minút postáť a potom šup s nimi do pece.

  4. 4

    Prvých 20 minút na plný výkon. Ďalších 40 minút o niečo slabšie.

  5. 5

    Ako som už písala, ja chlebík vodou nepotieram, na spodok rúry davam ocelovú misku s vodou a tá sa počas pečenia odparuje. Ak máte overené, vyskúšané, zaužívane chlebík potierať počas pečenia, nič vám nebráni .o)

Diskusia k receptu

janikbj
super, určite vyskúšam, receptov na chlebík nie je nikdy dosť :-) krásny sa ti podaril. ďakujem za recept
lia66
Mňam, krásny chlebík sa Ti podaril!!!...až mi robíš chúťky!
babkamt
Chlieb je krásny a určite aj dobrý. Ukladám do kk.
bejgi
super, mám ďalší chlebík do zbierky :)
irenaw
keď som bola dievča, prišli do módy grahamové rožky a mne strašne nechutili. pri pečení som už všetky možné múky vyskúšala, len grahamovú nie kvôli spomienke na tie rožky. načase zmeniť prístup a skúsiť. chlieb vyzerá výborne, vôbec nie ako tie rožky :o)))
hanee
@irenaw .o)) ja tiez nelubim grahamove rozky, vobec. Ked sa tej muky bojis, tak na zaciatok len 100g, ale slubijem, ze bude ti chutit aj v gramazi ak je tu. Priznavam ze po troch dnoch sa zacak chlebik nejako viac drobit, ale neviem ci je to mukou, alebo som ho kratko vypiekla. Nastastie treti den bol jeho posledny .o)) Preto radsej robim mensie bochnicky.
marianne69
uz sa chladi na mriezke,rozvoniava krasne,odstipla som kusok,je super,vdaka za dalsi dobry chlieb...
lucylee
@hanee vcera som ho piekla, dnes som ranajkovala. Akurat som dala 300 g grahamovej muky a 300 g hladkej. Urobila som 2 mensie chlebiky, ale nabuduce urobim jeden velky, nech je krasny velky krajec chlebika. Tieto, co som urobila, su take mini :-) Inak chuti vyborne. Je chrumkavy a velmi chutny.
mariaklara
Chlebíkov tu mám uložených strááášne veľa, tento mi ale chýbal, ukladám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia