Zapekané plnené baklažány fotorecept

vladokat - bez fotkyvladokat, 28. marca 2012
Zapekané plnené baklažány (fotorecept)
Foto: vladokat

Tento chutný baklažánik vymyslela moja manželka a je to výborná chutná varianta bez mäska, takže vhodná aj pre vegetariánov.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

2 ks
2 ks
6 ks čerstvé
3 strúčiky
3/4 hrnčeka
1 ks
2 PL strúhaný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Baklažány prekrojíme na polovice, posolíme ich a necháme pol hodinku "vypotiť". Medzi tým si vyhrejeme rúru na 180 °C.

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si suroviny na plnku: Paradajky sparíme vriacou vodou a ošúpeme, prekrojíme a lyžičkou zbavíme zrniečok a spolu s očistenými šampiónmi nakrájame na drobno. Cesnak nakrájame na plátky a mozarelu s bazalkou na drobné kúsky. Kuskus dáme do misky a zalejeme vriacou vodou (cca 2 dcl) a necháme naboptnať.

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z nasolených baklažánov odsajeme prebytok vody papierovou utierkou a dáme ich na 20 minút do rúry. Po upečení ich vyberieme, vydlabeme vnútro a pripravíme si pekné lodičky :-)

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na horúci olej hodíme cesnak, zľahka ho opečieme, pridáme šampióny a taktiež opečieme. Ďalej postupne pridávame paradajky, vydlabané kúsky baklažánov, mozarelu, bazalku a pripravený kuskus, podľa chuti dochutíme soľou, čiernym korením, rozmarínom a oreganom spolu krátko prehrejeme a premiešame.

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovou zmesou kopcovito naplníme vydlabané baklažány a bohato posypeme nastrúhaným parmezánom. Hodíme do rúry zohriatej na 200 °C.

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A necháme niekoľko minutiek zapiecť pekne dohneda a máme hotovo. Veľmi sme si pochutili :-)

    Zapekané plnené baklažány (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

rea1
hmmm, vyzera to jedlo. velmi jedlo. :-) ja sice robim plnene baklazany trochu inac (najdi si niekde "imam bayildi"), ale tento tvoj recept sa mi velmi paci. o to viac, ze ja maso akosi nemusim. zjem, ale iba obcas a ked nie je, nechyba mi. takze tento recept tvojej sikovnej a vymyselnej manzelky urcite zaradim do svojho repertoaru.
vladokat
manzelka plnku obmiena.
niekedy tiez urobi s ryzou, niekedy pouzije krupy, inokedy pohanku, ktoru ale ja velmi nemusim :-) ale s kuskusom to mam najradsej.
hexia
Prave som baklazany vytiahla z rury, vonaju uzasne a chutia este viac
:-) dakujem ze vyborny recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia