Tvarohové slíže

jody - fotkajody, 27. júna 2012
Tvarohové slíže
Foto: jody

Jedno z jedál, ktoré sa tiež dá pripraviť a jesť ´obojako´, čiže nasladko aj naslano a preto je aj príprava uspôsobená na oba spôsoby. Zobraziť celý popisJedno z jedál, ktoré sa tiež dá pripraviť a jesť ´obojako´, čiže nasladko aj naslano a preto je aj príprava uspôsobená na oba spôsoby. A rodina sa zvyčajne delí na tých sladko a na slano slížových :-) Kam patríte vy?

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Šikovní a neleniví si spravia slíže doma podľa overeného receptu. Ostatní kúpia. Ja som použila akési talianske cestoviny, názov som zabudla, ale k širokým slížom mali najbližie. Takže si ich uvaríme vo vrelej osolenej vode pekne na skus. Scedíme, nepreplachujeme, omastíme rozpusteným maslom.

  2. 2

    Nadrobno nakrájanú cibuľu so slaninou upražíme do chrumkava. Tvaroh rozmiešame s kyslou smotanou do hladšej hmoty. Nesolíme! Musí byť použiteľný pre obe verzie.

  3. 3

    Slíže pokladieme kôpkami tvarohovej zmesi a buď posypeme práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom alebo naň pridáme opraženú cibuľu so slaninou a jemne posolíme. Prajem dobrú chuť. :-)

    Tvarohové slíže - obrázok 3

Diskusia k receptu

soncya
Jednoznačne slaný typ!! Vyzerajú strašne dobre - mňam, dala by som si. :)
afataga
ja by som si dala trochu slane ako obed a potom trochu sladke ako dezert :-)
katarina1959
u nás sa rodina tiež delí, ja to mám veľmi rada na sladko....slíže, tvaroh a práškový cukor....mňam
medovnicek
ja mám radšej sladkú verziu s makom, ale tieto vyzerajú tak, že by som teraz tuším tú sladkú verziu radšej zamenila za tú tvoju:)
kucharka100
Mám rada slané slíže....a ak sú domáce tak jedna finta na to aby boli ešte chutnejšie, dať si ich na chvíľku poopekať na panvici do chrumkava, až potom pridať tvaroh, soľ a ja osobne aj kyslú smotanu. Premiešam a nebíčko v papuľke....mňam.
rea1
ja na slano, synom to bolo odjakziva jedno, najradsej jeden tanier na slano a druhy na sladko. :-) ale u nas sa nedava cibula. vsetky slíže sa opatlaju iba tvarohom, a potom ten, kto chce sladke si ich ocukruje a kto chce slane si na ne da este vyprazene kocky slaninky a kyslu smotanu navrch. mnam.
modrykamen
Ja som to síce neprebral, ale moja mamka robila rezance z dvoch dávok. Polovicu na obed na slano a polovicu posypala cukrom, na to slivkový lekvár a pomletý mak, alebo orechami a marhuľovým lekvárom a šup do rúry zapiecť. Večera ako lusk.
danielas
Tak toto môžeme všetci a vždy a hlavne aby bolo veľa. Ale tu sa mi nedá niečo spýtať. Keď tú horúcu cestovinu dám do misy s tvarohom a smotanou,po premiešaní mi tak ochadnú,že sú priam letné . A kým najmladší vnúčik poje ten plný tanier,čo si naložil,má ich už dávno studené. Neviem si moc predstaviť tu tvarohovú masu nejak ohrievať...poraďte niekto
tatranka
Ja slížiky na sladko,manžel na slano so slaninkou,ako si ich pripravila ty.Veru by si on pochutnal.
garanco
Tvarohové rezance jedine sladké a s maslom!:-))
@danielas ja mám tiež také "papkáčky", dobre sa to ohreje nad parou a tanier zakryjem pokrievkou - alebo vyššou rajničkou- podľa toho, koľko toho ostalo (keď mi niektorá zaspala nad tanierom, potom boli ohriate na olovrant)
iwuska
domace rezance + tvaroh + poprazene maslo + sol ... mnam, od detstva to mozem jest pomaly aj kazdy den. a vzdy som na poslednych par sust kydla lekvar :)
angast
Keď som bol niekedy malinký zlatý chlapček mne moja babka v T. Lomnici robievala - slíže , tvaroh, cukor, brusnice a smotana sladká.