Feferónky od Máši

rea1 - bez fotkyrea1, 12. júla 2012

Kolegyňa kedysi priniesla, vraj, ochutnajte, manžel zaváral. Po ochutnávke musel prísť recept, hoci sa aj oháňala akýmsi kuchynským tajomstvom, ale nepomohlo. Len je to Zobraziť celý popisKolegyňa kedysi priniesla, vraj, ochutnajte, manžel zaváral. Po ochutnávke musel prísť recept, hoci sa aj oháňala akýmsi kuchynským tajomstvom, ale nepomohlo. Len je to skutočne nekonečne prplavá robota. Ovšem výsledok stojí za to.

Suroviny

nálev č. 1:
nálev č. 2:




Postup

  1. 1

    Feferonky, červené i zelené, umyjeme a obstriháme im stopky. Strúčiky cesnaku si nakrájame na podlhovasté paličky, hrozienka iba umyjeme, nemáčame. Každú feferonku ostrým nožom na boku narežeme a do vzniknutého otvoru vtlačíme kúsok cesnaku a hrozienko. Ak sa nezmestia do jedného otvoru, nič nám nebráni spraviť ich dva alebo použiť iba jednu "plnku". A narezávame a plníme do zbláznenia.

  2. 2

    Takto pripravené fefky a všetky cesnakové a hrozienkové pozostatky dáme do hrnca s osolenou studenou vodou a necháme odstáť 24 hodín. Žiadny pomer vody a soli, jednoducho do vody hodíme 2-3 PL soli a je vymaľované. Občas pomiešame.

  3. 3

    Po odstátí v slanej vode feferonky zlejeme a naukladáme do zaváracích fliaš. Zvyšky cesnaku a hrozienok prisypeme k feferonkam. Pripravíme si nálev: zmiešame vodu, ocot a med v pomere 1:1:1 a necháme prevrieť. Horúcim nálevom zalievame feferonky v pohároch, uzatvoríme viečkom a dáme sterilizovať. Ja ich nechám vybehnúť na 90°C - 100°C, vypnem a o 5 minút vyberiem. Nechám vychladnúť "hore nohami" v deke.

  4. 4

    Keďže feferonky zalievame horúcim nálevom, nemusia sa sterilizovať, ale potom majú dosť tvrdú šupku a nie je to to pravé orechové. Vyskúšala som a porovnala. Takže ja radím sterilizovať. Do nálevu nedávame nič iné, iba vodu, ocot a med. Pekne na tretiny.

Diskusia k receptu

radulienka
Super dobrota, len by som rada vedela, či sa môže do druhého nálevu použiť tá voda z prvého nálevu so soľou, alebo nová čistá voda bez soli?
Vďaka za krásny recept a ďalšiu informáciu...
valeri
No určite je to delikatesa. určite vyskúšam, všetko okrem hrozienok, mám v záhradke.
abdul
Zaujímavý recept. Ukladám a ak bude dostatok medu aj vyskúšam.
rea1
@radulienka , tu prvu vodu, slanu, v ktorej sa naplnene feferonky macali, tu vylejeme a na nalev s medom a octom ide nova a neosolena voda.
turistka
@Rea1. tak som si recept všupla do KK, a čo veď som na dôchodku, urobím a najmä keď bude pršať a ja nikde nepôjdem, nemusí ich byť "plná špajza" no nie? A ešte poznámka, mali sme udiareň, ale padla za vlasť, pri jednom údení akosi začala prihárať a už jej niet.
irenaw
raz som ochutnala tie malé čili papriky plnené len hrozienkami bez cesnaku a bolo to super. netuším, aký bol recept, ale ukladám si tento a skúsim čo najskôr. možno do niektorých napchám sušené brusnice, čo to spraví.
45678
@irenaw ja robievam feferónky plnené hrozienkami, najskôr pracne vyberiem/v rukaviciach/ semienka a nahradím-natlačím hrozienka.
pokladám do pohárikov a zalejem nálevom: 1liter vody 2Dl octu 2Dl cukru a 2PL nakladač-uvariť. Feferonky strilizujem pri 80st.10min. Sú výborné , tento recept robievam už 12 rokov a nikdy nesklamali feferonky ponúknuté k čomukoľvek, aj iba tak ako jednohubky.
1kg feferoniek cca 13-14 malých 3Dl pohárikov
Prajem príjemnú zábavu pri čistení a dobrú chuť pri chutnaní :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia