Falošný marhuľový lekvár fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 23. augusta 2012

Falošný preto, že má farbu podobnú, ako marhuľový, robím ho presne ako marhuľový, používam všade tam, kde aj marhuľový, len jedno nieje ako pri Zobraziť celý popisFalošný preto, že má farbu podobnú, ako marhuľový, robím ho presne ako marhuľový, používam všade tam, kde aj marhuľový, len jedno nieje ako pri marhuľovom lekváre, totiž marhuľový mi vždy vytečie z buchiet a tento drží, ako remeň, nevytečie.

120 minút
príprava
15 - 20 minút
tepelná úprava

Suroviny

7,5 l
5,25 kg




Postup

  1. 1

    Najskôr musíme pozbierať slivky.

  2. 2

    Potom umyjeme a zbavíme kvôstok. Pomelieme na mäsovom mlynčeku.

    Falošný marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odmeriavame odmerkou, aby sme vedeli, koľko cukru máme prisypať. Tak teda, na 1 l pomletej kaše dáme 700g kryštál. cukru.

    Falošný marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Občas premiešame, aby cukor rozpustil.

  5. 5

    Varíme na dvoch kastróloch, v jednom si predhrievame v druhom varíme a to do vtedy, kým sa nám v strede nerobí cestička.

    Falošný marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom nalievame do malých pohárikov, zatvoríme viečkom a odložíme do suchého dunctu - do deky.

    Falošný marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No čo poviete, je na nerozoznanie od marhuľového.

    Falošný marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klaura
minulý rok som prvýkrát robila džem z ringlót a môžem potvrdiť, že bol na nerozoznalie od marhuľového ... a robím úplne rovnako ... aj v dvoch panviciach miešam po troške ... :)
tiziana
@mariaklara si šikulka, zaujali ma tie krásne kačičky (solnička+korenička), ja mám také kravičky, mám ich ako dekoráciu na poličke :)
betty21
Výborný nápad, zaujala ma aj cena na pohári "2,70 Kčs!"
marianna76
Krásny, škoda, že nemáme žlté slivky... ozaj, aj ja mám také poháre s cenovkou...
margaretka28
Tiež som robila podobne, ale zo žltých mirabeliek a ten bol trošku kyslejší. Ale zo žltých veľkých sliviek musí byť výborný,len ja také nemám.:-)
rea1
no, nech nevyzeram ako blbec, ale chcem sa spytat: zlte slivky su zlte mirabelky alebo velke ringloty so zltou duzinou? :-)
margaretka28
@rea1 ,no ja poznám žlté slivky také čo sme mali kedysi doma a dnes sú už vzácnosťou,ale volali sme ich aj biele a boli to klasické slivky tvaru ako bystričky, no a mirabelky drobné žlté kyslejšie, žlté ringloty nepoznám,len biele a červené,ale možno ti niekto aj lepšie poradí.Neviem z akých to robila @mariaklara ,neviem to takto z obrázku rozoznať.:-)
evanaaa
Ano, pre všetkých - prepáč, @mariaklara , že odpovedám za teba ale tieto slivočky som mala rada a viedieť, že si vrábeľčanka, lebo hádam inde nerástli, len tam, hehe, ja som ich jedávala u starej mamy ako dieťa a odvtedy som ich nevidela.........čiže nie sú to ani ringlóty, ani mirabelky, ale ako píše aj @margaretka28 , sú to normálne slivky len žltej farby. Ale chcem aj podotknúť, že ringloty sú aj žlté, ja zasa neviem, aké sú tie biele.
evanaaa
Ináč, vmariaklara, ten lekvárik musí byť chutný, viem si predstaviť a aj farbu má peknú.
margaretka28
@evanaaa ,biele som mala na mysli tie zelené,ktoré su zelelené aj ked su zrelé,ale sú trochu do žlta,že by to boli tie čo myslíš ty?Unás ich voláme biele.
an3da
Aj u mojej mamy boli také ringloty, okrúhle drobnejšie a mala aj veľké, ked boli zrelé boli žltučké a sladučké... aj lekvár z nich bol mmm...
evanaaa
@margaretka28 , ano,mala som na mysli tie ringloty, ako spomínaš, ale žlté slivky sú , ako píšem, niečo iné - proste slivky, len inej farby.
vierec
Takýto lekvár varím . U nás týmto žltým slivkám hovoríme belice.(Moja babička, so susedkami, varila v kotli iba slivkový a belicový. Bývali to spoločné obrady)
hubata
Asi z mirabeliek by bol kyslejší a nedal by sa použiť napr. na palacinky, ale na zákusky ako podklad pod krém ..... kľudne.
Aj u nás nerastú iné slivky ako bystrické, takže môžme len závidieť. Máš veľmi pekné foto, popis a aj šporovlivá si: zaváracie poháre z dôb dávno minulých keď zavarenina stála 2,70,- Kčs .....
gamaria
ja som videla žlté slivky tiež len včera, keď som brala od susedy bystricke na lekvár. nahovorili ma na ne, nech vyskúšam a môžem povedať že neľutujem, výborný lekvár som varila aj z nich. včera sa celý deň varil lekvár, už sa môžu robiť buchty......
helca103
ja bohužiaľ nemám slivky ale recept sa mi veľmi páči. Ak sa mi podarí zohnať určte vyskúšam
mariaklara
@helca , ak sa mi urodia, tak ti pošlem, lebo ich býva toľko, že neviem, čo s nimi, len hovorím, musia sa urodiť.
mariaklara
pred týždňom som ho opäť robila, podľa dátumu vidím, že vegetácia tento rok bola v predstihu.... :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia