Tatarák inak

doman - bez fotkydoman, 14. augusta 2012

Tento tatarák som prvý krát ochutnal v asi pred rokom a veľmi mi zachutil. Navyše sa na prípravu nepoužíva najdrahšia sviečková, ktorá je podľa Zobraziť celý popisTento tatarák som prvý krát ochutnal v asi pred rokom a veľmi mi zachutil. Navyše sa na prípravu nepoužíva najdrahšia sviečková, ktorá je podľa mňa menej výrazná ako nízky roštenec. POZOR dávajte pozor aké mäso kupujete. Roštenec by mal byť nízky, (nie vysoký, je prerastený tukom) a dobre odležaný. Nikdy nerobte tatarák z kravského mäsa, najlepšie je z mladého býčka. Tak čo to som Vám popísal, pustme sa do prípravy.

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

200 g
4 ks
1 ks malá
 čerstvé




Postup

  1. 1

    Postup je jednoduchý. Tatarák chutí každému inak. Ja ho robím tak, že rozomleté mäso zakvapnem olivovým olejom, pridám jemne byliniek, čierne korenie, polovičku malej šalotky, 1ks ančovičky a asi tri guličky kapary. Samozrejme nezabúdam na 1 PL kečupu a horčice. Z mäsa si vytvarujeme bochník, k nemu podávame 4 žĺtky, zvyšnú cibuľu a ostatné suroviny.

Diskusia k receptu

tiginko
ono dobre odležané mäso neznamená, že si ho dáte do chladničky a čakáte. To by sa vám mohlo aj pokaziť. Vraj to musí byť odležané mäso určitý čas po zabití zvieraťa v správnych teplotných a vlhkostných podmienkach, ktoré doma zaručiť nevieme. Hovoril o tom nejaký kuchár v TV pri školení o správnom postupe prípravy rôznych druhov steakov. A to ako dlho mäso niekde správne dozrievalo, sa nikdy u mäsiara nedozviete. Teda ak máte nejakého známeho, ktorý pracuje práve vo výseku, tak možno áno. Inak si môžete zohnať mäsko z býčka a orientovať sa podľa farby a to je asi tak všetko.
doman
ak si kúpite čerstvú rosštenku, stačí ju zabaliť do celofánu a dať do chladničky na tri dni. Najideálnejšie je mäso zabaliť do celofánu a dať do boxu v ktorom je od -1 do 1 °C. Mäso tam necháme od 12 do 20dní. Aj keď dovážajú mäso z argentíny, dajú ho do ochrannej atmosféry, balia ho vákuom a zreje pri prechode do európy.
2010
Je to dost komplexny problem , staci zistit kedy bolo balene do vakua nie kedy bolo kupene, ked je viac ako 10 dni stare ( po porazke a zabaleni do vakua ) tak je OK , ale z lacneho masa sa nikdy nestane dobre maso na stejky a na odlezanie ( aging ) sa davaju vacsie kusy - a drahsie maso nie jednotlive kusky a je to pomerne komplikovane a treba mat stalu teplotu to znamena druhu ladnicku co sa neotvara, a z tych malych kuskov sa stane len stare maso ( old meat)...
doman
podla mna je najlepsie kupovat maso v Metre. Tam maju maso odlezane, kvalitne, okamzite pripravene na steaky alebo tataraky.
violetacamorova
Mas pravdu dobry tatarak nemusi byt z najdrahsej svieckovej, aj ja som ho robila z rostenca? - Priznam sa ti nepoznam dobre vsetky druhy masa, ale chutil mi viac, ako skor robeny z original svieckovej. To ako ho ochucujes ty vyzera zaujimavo, lebo su to same dobre prisady, ked za nejaky cas dostanem na tatarak chut vyskusam podla teba.
doman
podla mna to nemusi byt rostenka. ale ked tak dobre vyzerala tak som ju zobral :D zadny orech je taktiez dobry. Svieckova je na mna velmi malo stavnata. Mam radsej ak to chuti :)
astheart
Běžně jsem dělávala tatarák z hovězího zadního, tedy z nízkého roštěnce. Stejně jako svíčková je to maso první jakostní třídy. Lidé, co dělali v restauraci, mi říkali, že na tatarák je nejlepší maso naškrábat než semlít. Protože roštěnec se moc škrábat nedá, melu ho taky, ale nejméně dvakrát, třikrát, aby směs byla dostatečně jemná.
2010
Mozno skusim ako experiment na buduci tyzden mam velmi kvalitne maso z mladeho bycka ale rez je druha trieda hovadzie pliecko , odblanim a prebehnem 2x cez mlyncek.
doman
hovadzie zadne je taktiez dobre ale rostenec je nieco ine, je to sval na vrchu zvierata. Skrabat sa neda, bohuzial. Ale moj znamy to robi tak, ze polovicu premelia dva krat a jednu len raz, resp. ju naseka uplne na jemno. Mam rad ak si mozem do nejakeho toho kusku este aj zakusit ;)
doman
hovadzie zadne je taktiez dobre ale rostenec je nieco ine, je to sval na vrchu zvierata. Skrabat sa neda, bohuzial. Ale moj znamy to robi tak, ze polovicu premelia dva krat a jednu len raz, resp. ju naseka uplne na jemno. Mam rad ak si mozem do nejakeho toho kusku este aj zakusit ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia