Pane Siciliano - Sicílsky chlieb fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 15. septembra 2012
Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept)
Foto: lusinkab

Tento chlebík mi behal po rozume už dlchší čas,hlavne kôli tomu,že po väčšine pečiem tzv.slovenské chleby a chcela som mojej láske tiež priniesť vôňu Zobraziť celý popisTento chlebík mi behal po rozume už dlchší čas,hlavne kôli tomu,že po väčšine pečiem tzv.slovenské chleby a chcela som mojej láske tiež priniesť vôňu domáceho chleba z jeho rodnej krajiny.Splnila som aj svoj sľub jednej varecháčke ktorá ma s týmto chlebíkom predbehla ale sľuby sa majú plniť,tak tu je ten sľúbený recept.Trošku odlišný,časovo náročnejší ale každý deň robíme len niečo.Nechala som sa inšpirovať niekoľkými receptami a moja veľká vďaka patrí majstrovi pekárov Peter Reinhart.

Suroviny

predcesto:
150 g
150 g
3/4 KL
1/2 KL
180 ml
Cesto:
225 g
240 g
2 PL
1 PL
300 ml




Postup

  1. 1

    S prípravou som začala v stredu večer okolo 21:00.Urobíme si predcesto:do misky dáme 2 druhy múky,soľ,droždie a všetko spolu vymiešame,pridame vodu a pomocou varešky spájame cesto.Keď sa nám cesto spojí preklopíme na pomúčenú dosku a hnetieme pekne do hladka cca.6 minút.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vznikne nám takáto malá gulička,do misky si dáme trošku oleja vytrieme po všetkých stranách a cesto v nej pekne pootáčame.Prikryjeme kuchynskou fóliou a dáme do chladničky nech sa nám pekne vyspinká a podkysne.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Štvrtok 14:00 spomenieme si na to,že máme predcesto v chladničke,vyberieme nakrájame na 10 častí,zakryjeme kuchynskou fóliou a dáme na teplé miesto odležať aspoň na jednu hodinu,predcesto nesmie byť studené.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je predcesto pekne oddýchnuté tak si dáme do misky:Semolinu,múku 00,soľ,droždie (v pôvodnom recepte boli aj pivovarské kvasnice,ale to sa mi nejako nepodarilo zohnať ale našla som v obchode tzv. "zlepšovák na chlieb" ktorý obsahoval aj tento druh kvasníc tak som použila 1/2 kl) a premiešame.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme predcesto,olej,med a celý obsah teplej vody..............

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ......miešame pomocou varešky až kým sa nám cesto pekne nespojí.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme na pomúčenú dosku a hnetieme 10 minút až kým nedostaneme jemné a nelepivé cesto.Dáme do predolejovanej nádoby, poobraciame zo všetkých strán v oleji,nádobu uzatvoríme a necháme kysnúť na teplom mieste 2 hodiny.Tentoraz som zvolila nádobu v tomto tvare keďže po vykysnutí sa cesto lepšie rozdelí na rovnomerné časti.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ........po dvoch hodinách odvoríme nádobu a len preklopíme na pomúčenú dosku.........

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .....a s veľkým ženským cítením rozdelíme pomocou nožíka na 3 časti,snažíme sa cesto veľmi nepritláčať len tak zľahka prerezať a preložiť bokom.S cestom sa veľmi dobre pracuje a ako ho budete prekladať samo sa pekne natiahne.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ......pomocou ruky zľahka urobíme čiaru v strede každého cesta,preložíme vrchnú časť cesta smerom k strednej čiare a preložíme so spodnou časťou cesta akokeby sme uzatvárali obálku.Cesto zľahka popritláčame pomocou prstov a necháme oddýchnuť 5 minút.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 5 minútach zopakujeme rovnaký postup prekladania ako v bode 10. Vzniknú nám takéto hrubšie valčeky.Zoberieme si prvý valček a pomocou rúk smerom zo stredu šúľame smerom von na cca.70cm dlhý pás.Snažíme sa nepritláčať.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A keďže máme dve ruky tak ich využijeme a z oboch koncov začneme skrúcať smerom do stredu........

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    .......až kým sa nám nevytvorí takáto zaujímavá osmička. (prepáčte za kvalitu fotiek ale akosi som prepla fotoaparát a obrázky boli príliš veľké tak som sa ich snažila aspoň o niečo zmenšiť aby som ich mohla sem pridať)

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Každý bochník preložíme na plech s papierom na pečenie.Bochník v tomto stave vyzerá trošku malý ale podkzsne ešte dvojnásobne takže radšej ďalej od seba.Ja som dávala každý na iný plech keďže mám len takú mini rúru takže aj plech je o niečo mänší ako pre klasickú rúru. Každý bochník poprášime so semolinovou múkou,postriekame s vodou a posypeme so sezamovými semienkami (tá voda nám poslúži ako lepidlo na semienka aby po upečení ostali pekne prichytené k chlebu). Prikryjeme kuchynskou fóliou ktorú sme potreli olivovým olejom a uistíme sa,že je to poriadne zabalené. Pre dnešok nám už padla,bochníký odložíme do chladničky a zaprajeme im dobrú noc.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Piatok 15:00 spomenieme si na chlebík a vyberieme pekne podkysnutý z chladničky (ja som vytiahla len dve,tretí my ešte stále pomaličky kysne v chladničke na nedeľné raňajky) a necháme ešte podkysnúť na teplom mieste 1,5 hod cesto musí mať izbovú teplotu. Vyhrejeme si rúru na 250°C do ktorej si dáme na spodok misku s horúcou vodou.Vykysnutý chlebík vložíme aj s plechom na strednú mriežku a pečieme na 250°C cca 30 minút pekne do hneda,čas záleži od rúry takže sledujeme poprípade pootáčame aby sa nám rovnomerne upiekol. Po upečení dáme odkryté vychladnúť na mriežku.......a priniesť vôňu domova z ďalekej Sicílie sa predsa len podarilo.

    Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

mracik9
Klobúk dole,krááása,fantastický postup a ten výsledok,až mi srdiečko poskočilo,uložila som a určite vyskúšam,vďaka za receptík.
pusta
lusinkab, toto je teda náročnejší postup časovo aj spracovaním, ale výsledok fantastický. zaujalo ma, že si ho nedávala na plech, ale na mrižku, tým pádom sa rovnomerne piekol aj zospodu. tiež som si všimla, že si ho pred pečením nepotierala vajíčkom a piekla pri vysokej teplote. nuž pán majster-pekár Reinhardt je pán pekár! veľmi sa ti vydaril - blahoželám!!! ukladám do kk a chystám sa spraviť. dakujem za recept. ak ešte máš v chladničke tento úžasní chlebík, odfoť ešte rozlomený a vlož, prosím.
jerica
krásna práca , ešte krajší výsledok, jednoducho si "pokušiteľ" nedá mi nevyskúšať!!
1x dankap
lusinkab
@mracik9 , @mischamat , @stacy77777 , @jerica dakujem vam velmi pekne,robi sa sice 3 dni ale kazdy den len po trosku,takze v podstate to nie je nieco az take tazke. @afataga prave koli tomuto chlebiku som tento recept sem pridala,kedze je trosku odlisnejsi a slubila som pani @pusta ,ze tento recept sem pridam. @pusta dakujem ti velmi pekne dufam,ze tento recept potesil :-) piekla som ho na plechu len som ho dala vychladnut na mriezku (uz som to upravila aj v recepte),ono napriklad co by bolo este lepsie to prelozit z plechu a piect na kameni.Lenze akosi nemam ani ten kamen a ani taku lopatu na prekladanie :-)))) (hadam jeden den) a co sa tyka pana Reinharta ma uzasne recepty na chleba a su vysvetlene velmi dobre a zvladnutelne aj v domacich podmienkach.Prave mi ten treti chlebik podkysuje tak ked ho upeciem pridam fotku aj v priereze :-)
pusta
@lusinkab , pravdaže si mi urobila radosť. dakujem ti pána petra reinhardta som videla piecť chleby v desať dielnom dokumentárnom filme o varení:
Chlieb náš každodenný
pusta
@lusinkab , nádherné foto. máš super foťák a vieš úžasne fotiť, klobúk dole. tak tomu hovorí m nadýchanosť a vystihnutá štruktúra chlebíka. dakujem, že si si dala tú námahu a vložila.
pusta
@lusinkab , tá dokonalá štruktúra je daná zrejme tým časovo dlhým zrením cesta a opakovaným prepracovaním. aspoň moja skúsenosť je taká, že čím dlhšie cesto na chlieb zreje a viackrát sa prepracuje, tým dokonalejšia štruktúra.
martamm
Lusinkab, profesionalna praca, ten vysledok je nadherny, stoji za namahu. mam dvojnasobok Tvojich rokov, ale vidim, ze sa mam co od Teba ucit. Chlebiky urcite napeciem, len skoda, ze si recept nevlozila par dni skor, mala som dovolenku, mohla som sa s tym pohrat, ale nevadi, pride vikend, skusim, uz teraz som zvedava na vysledok.
martamm
Este mi napadlo, kde si zohnala tu semolinovu muku a drozdie na výlepsenie chleba? Dakujem za info.
evusik
už na prvý pohľad je jasné, že tvoj chlebík je úžasný.... krásna práca :-)
medulienka122
milá Lusinkab, ty si ho 3 dni robila a mne bude trvať týždeň, kým ho pochopím, xixi, obdivujem ťa,fakt!
salinka
To je fantazia...ten zdlhavejsi pracovny postup evidentne stoji za to !!!
astheart
Nedá se semolinová mouka nahradit krupicí nebo hrubou moukou? Semolina je totiž anglicky krupice.......
astheart
Z Wikipedie:
Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Používá se zejména na výrobu kvalitních těstovin nebo pro přípravu semolinových (pšeničných) kuskusů, bulgurů a chalv. Vyšší kvalitu (těstoviny se nerozvářejí, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index) zajišťuje větší množství lepku; semolinové produkty jsou tedy (stejně jako produkty ze špaldy) nevhodné pro bezlepkovou dietu.
pusta
@astheart , semolinová múka nie je to isté ako pšeničná krupica. obe sú síce vyrábané z tvrdej pšenice, avšak sú to dve rozdielne veci. v českej wikipédii preklad nie je správny. okrem toho, @lusinkab to podrobne vysvetlila už pri recepte Chlieb zo Sicílie -pozri tam.
cupcake
Vsetko, co je vyborne je aj narocnejsie na pripravu, ale to nas samozrejme nemoze odradit . Urcite skusim.
afataga
osprevedlnujem sa, nevedela som, ze ste sa dohodli :-)
lusinkab
mila @astheart snazila som sa uz minule vysvetlit,ze nejde o krupicu ale asi som to nespravne vysvetlila:tak este raz a hadam teraz to uz bude zrozumitelne,ze nejde o krupicu.  en.wikipedia.org/wiki/Semolina...
wiki v anglictine
 cs.wikipedia.org/wiki/Semolina...
wiki v cestine
.......trosku rozdiel v prelozeni (wiki nie je enciklopedia ale je pisana v inych jazykoch a infrormacie su doplnene obycajnymi ludmi)....ako vidite uz len na porovnanie je tam viac napisane . ... .biela semolina je jemnejsie mleta a ma bielu farbu.......v tomto pripade nejde o semolinu ale o muku.....ano google vam prelozi semolinu ako krupicu,ked si date do google prekladac cream of wheat....vam to prelozi ako krem zo psenice......pricom je to ta ista vec ....krupica po slovensky......ale tu sa bavime o talianskej semolinovej muke.....talianska semolinova muka ma zltu farbu.....a obsahuje ovela viac lepku ako ostatne muky preto je aj jeden z dovodov preco sa na tento druh chleba robi predcesto a kysne dlhsie ako niektore klasicke chleby.Pricom skuste si urobit kruicovu kasu z krupice a skuste si urobit krupicovu kasu zo zltej talianskej semolinovej muky (v tomto pripade prajem dobru chut :-) ),tak isto ked ide o krupicu a taliansku semolinovu muku tak si porovnajte ceny tiez je rozdiel vsak?
Talianska semolina



Krupica



.....
....takze v tomto pripade ked nemate semolinovu muku pouzite radsej silnu chlebovu muku,nie krupicu kedze to nie je to iste aj ked prekladac nam to tak prelozi.
2010
@lusinkab , dik ze si to pridala lebo ani vo sne nenapadne ze - Cream of Wheat .... je nasa krupica :)
lusinkab
@martamm dakujem velmi pekne,ja sa tiez este len ucim,pred par rokmi som sebe samej vravela,ze ked budem mat raz deti tak pecene a kysnute kolace budu jest jedine len u babky kedze som k tomu nejako nemala vztah a kazdy pokus skoncil katastrofalne.Casom ma zacalo pecenie a varenie bavit,mozno aj koli mojej praci v hotelierstve.Zijem v australii a tu muku som kupila normalne v supermarkete ale neviem ako je ju dostat na slovensku,pani @pusta prilozila link kde ju dostat na sk.K tomu zlepsovaku chleba je to tzv.Bread improver skusala som hladat na inernete ale nejako som to nenasla.Robim tento chleib opat kedze priatelovi velmi chutil ale teraz som skusila dat do predcesta 30ml piva a 150 ml vody (viem,ze tie kvasinky v tom pive nie su lebo sa ziskavaju pri vyrobe piva ale skusam) a skusim vynechat ten zlepsovak,ze co to spravi.Tak dam potom vediet :-)
hejka
milá pani @astheart , semolina nie je krupica napíšte si do google semolina a pozrite si obrázky, tie prekladače prekladajú ako chcú a Wikipédia nie je 100 percentná je to úplne iná múka do žltá a tvrda na dotyk ale nie krupica , opýtajte sa odborníkov v kuchyni a hlavne Talianskych kuchárov a ukážte im našu krupicu tak vás vysmejú.
hejka
pani @pusta , aké máte skúsenosti s tým droždím? pozerala som si ho a vyzerá dobré
pusta
@hejka , osobne nemám skúsenosti s Tebi droždím tiež nazývaným ako
Lahôdkové droždie, na internete píšu, presnejšie v tom linku, ktorý som pridala, okrem iného sa uvádza, že sa používa na zlepšenie aj do cesta. sú tu však varecháčky, ktoré s nim už pracovali - napr. @ziravnica1 , @tinca a dalšie.
medovnicek
nádhera a výborný, zrozumiteľný postup, akurát, že nemám Semolinu, ale keď sa niekedy odhodlám, tak dám na tvoju radu a skúsim použiť nejakú chlebovú múku
lusinkab
@medovnicek dakujem chlebik je vyborny kludne pouzi nejaku hrubu chlebovu muku @martamm tak som robila tento chlebik opat ale bez toho zlepsovaku a bol super takze ho tam nie je ani potrebne pridat,namiesto toho som dala do predcesta 30ml piva a 150ml vody a postupovala ako je to napisane v recepte @evanaaa a @pusta aj majster tesar sa raz sekne :-) kedze je tu neskutocne vela preziviek :-) @pusta precitala som si obsah toho drozdia ale nie je to ono ale ako som napisala v komente fungovalo to aj bez neho :-)
cica2
teda klobúk dole, to je krása! Si veľmi šikovná, zbožňujem tvoje nádherné receptíky :-)
lusinkab
@astheart .....no a este na porovnanie dnes som si dala namahu to odfotit
......takze nalavo semolina durum .....na pravo chlebova muka ....




...... a este obal zo znacky Barilla - cestoviny su zlte nie preto lebo su tam vajicka ale preto,ze je tam ta semolinova muka (semolina durum a voda)


dodo46
@lusinkab !!!!
Parádne chlebíky! Taká mladá baba a tri dni sa babreš s chlebom. Máš ohromne veľkú trpezlivosť, akú mali len naše babky. Rád by som vedel, koľko varecháčiek si tento chlieb upečie. Myslím , že väčšina pečie ten nemiesený. Večer si zababre pri miešaní dva prsty, ráno ho trtne do trúby a hotovo.
Prajem ti veľa, veľa, veľa chutného jedla a receptov.
sportak
Recept veľmi zaujímavý a chlieb bude určite výborný.
lusinkab
@sportak a @dodo46 dakujem velmi pekne.No ja som sa nejako dala na pecenie a chebik robim doma pravidelne,kedze do obchodu mam daleko a toastove chleby mi chutia ako karton :-).Ked mam cas tak sa rada vyhrajem v kuchyni a moj priatel musi mat chleba ku vsetkemu,takze u nas domaci nesmie nikdy chybat :-)
havino
no teda @lusinkab nádherné niečo, dokonalé, so zatajeným dychom som všetko prečítala, každú tvoju radu, tvoj chlebík je jedna báseň, nádhernaá práca, krásne nafotené
cesminaz
Kraaaaasny chlebik ;-DDD ukladam a urcite vyskusam,dakujem za receptik
nyja
Veľmi sa mi páči tento recept, no nechápem, ako pomestiť tri plechy s vyformovaným cestom do chladničky na viac ako 1/2 dňa? Sicílčania to kde nechávali kysnúť, kým ešte neboli chladničky... (to len tak uvažujem o recepte, nemyslím nič zlé).. A pomaly a dlho kysnuté cesto je skvelé, takže toto bude parádna vec... navyše so starým cestom (paté fermenteé) alebo s bigou strašne rada pečiem. Senzačne zlepšujú chuť i trvanlivosť. Chcela by som to vyskúšať, len neviem, ako tie plechy zmestiť? ... Keby sa dal recept niekde oznámkovať, naisto by som mu dala 1* :-)
lusinkab
Dakujem velmi pekne @nyja som velmi rada , ze sa ti recept paci no k tym plechom ja mam taku mini "ruru" cize aj plechy musim pouzivat mansie takze do normalnej rury staci dat 2 na jeden velky plech a jeden na taky mansi kedze chlieb dost vykysne a to pomale kysnutie aj v chlade stoji za to.Na tu chladnicku ti fakt neviem odpovedat kedze ja som to tak nasla v recepte a k historii ako to robili pred tym nebolo nic popisane ak nahodou zistim tak dam
vediet.Ono pravdu povediac dnes malo kto na Sicilii robi chlieb doma kedze na kazdom rohu su pekarne a ta vona ktora sa z nich siri ach aj a este teply vonavy chlebik si clovek berie so sebou domov.Budem velmi rada ak vyskusas a prajem peknu nedelu.
iva2111
@lusinkab , sicilský chleba jsem pekla teď o víkendu, je výborný.
Mám trochu jiná recept, většina mouky je semolinová, zadělávala jsem s bigou. Zkusím přidat fotku ze stránek, snad se zadaří.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia