Studenina - Huspenina

natasam90 - bez fotkynatasam90, 16. septembra 2012
Studenina - Huspenina
Foto: natasam90

Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené. Aj keď tam ide mastné meso ktoré ja nejem, viem si urobiť aj dávku podľa môjho gusta. Možte Zobraziť celý popisToto jedlo patrí medzi moje obľúbené. Aj keď tam ide mastné meso ktoré ja nejem, viem si urobiť aj dávku podľa môjho gusta. Možte sa uistiť že tento recept pochádza od ozajstnej gadinky a dokonca aj ukrajinky.

10
porcií
480 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  ks
1/2  kg
3  ks
2 - 3  ks
3 ks
3  ks
1  ks malý
-  zelená
2  PL
5  ks
dochutenie
2  celé hlavičky - strúčiky
2  ks




Postup

  1. 1

    Mäso si očitíme od zvyšného ochlpenia (hlavne br.nožičky medzi palcami :D ), umyjeme. Pripravíme si veľký hrniec do ktorého vložíme iba mäso a zalejeme vodou. Pridáme soľ (1,5 PL), čierne korenie celé 5 guličiek.Čakáme pokiaľ nám to nezavrie.

  2. 2

    Ak to zavrelo, sporák nastavíme tak, aby sa nám studenina varila, ale aby som sem tam stále videla neaku bublinku (že nám povrieva). Ak bude silno vrieť, studenina nebude priesvitná ale taka mliečna.Po celý čas zbierame penu ktorá sa nám vytvorila.Tiež si na tom dajte záležať. Ak to zanedbáte, tiež stiudenina nemusí byť priesvitná. Zbierame penu po celý čas ako sa nám studenina varí. Zo začiatku toho bude hromada no potom toho bude stále menej. Studenina sa má variť 5 hodin.

  3. 3

    Po 3 hodinách varenia k studenine pridáme zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, cibuľa -celá, cesnak 2 strúčiky - celé. Túto zeleninu nekrájame, len očistenú celú vložíme do hrnca (môžte prerezať)

  4. 4

    Po piatich hodinách vypneme. Ochutnáme, prípadne dochutíme. Vyberieme mäso do jedej misky a zeleninu do druhej. A necháme odpočinú ťstudeninu cca 20 minúť + pridáme celú petržlenovú vňať. Mäso dáme vychladnúť.

  5. 5

    Ak mäso vychladlo, nakrájame ho na také kusy ake chceme, ja to krájem na drobnejšie. Samozrejme vykostujeme. Ak je mäso nakrájané, zaťiaľ ho chvíľu necháme tak a ideme na studeninu, ktorú celú cez sitko precedíme. Ostatný cesnak ktorý nám ostal (min. 5 stúčikov max. 8 )podľa sily cesnaku, prelistujeme do studeniny. (ja si ho lisujem na osobitný tanierik, na ktorom potom po lisovani cesnak troku posolím, popeprím lebo pustí trošku cesnačik šťavu a potom ho dávam do studeniny, Prihodíme aj mäso. Premiešame. Ochutnáme samozrejme. Ak nám chýba neaké korenie, dokoreníme. Rozlievame do mištičiek.

  6. 6

    Ak máme studeninu rozliatu, tak je to všetko. Ja ešte ozdobím mrkvou, petržlenom ktorý sme vybrali zo studeniny kedže je to odpad a neechám vychladnúť bud v chladničke alebo na chladnom mieste. ZIMA- balkón, kuchyňa Leto - chladnička. Studenina najviac chutí na druhý deň. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

modrykamen
Hovorí sa, že každý človek má niekde na svete dvojníka. Ale nevedel som, že mám dvojníčku vo varení a ešte takú mladú (ja starý chlap). Presne takto isto robím huspeninu aj ja (či studenia, ako tomuto jedlu nadávame my). Akurát že ja dávam údené kože, ktoré si v chladničke odkladám z domácej slaniny.
lusinkab
Tak toto je jedno uzasne jedlo :-) milujem studeninu sice som ju nejedla niekolko rokov ale teraz uz rozmyslam ci ju nespravit doma :-) ale asi budem musiet recept zozdelit na stvrtinky kedze sme doma len dvaja :-) kk
medulienka122
milujem huspeninu, len ju cedím ešte cez gázu alebo utierku, aby bola skutočne číra , na spodok ide samozrejme mäsko a trochu kožky, aby sa "zhuspeninovala", navarila si toho habadej:-)))
babuscha
mňam, nožky, kožky, koleno nemusia byť údené a na konci do hotového vývaru dávam jednu polievkovú lyžicu octu, už je chladnejšie tak bude
milad
Huspeninu z nôh by som nejedla, ani z uší...nehnevajte sa na mňa za to. Ako decko som to jedlo neznášala.Teraz ho mám rada, no nezjem nijaké, len to, čo si sama urobím a to čisto z kolienok a mäsa...predsa len, sú vyššie od hnoja, ktorým sa prasa celý život brodí...aj tak mi tá koža príde špinavá, čo by som ako drhla, mužíček mi ju vždy pred varením opáli plameňom.Vodu nechám vyvariť na polovicu a huspenina vždy stuhne, aj vďaka kostiam. Nuž, ukameňujte ma za môj názor. Asi som fajnovka...;-)
mracik9
Musím pozrieť do mrazáku,či tam niečo nezostalo od posledného varenia,ale si nám narobila chúťky,mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia