Svieže ľahké tortičky :3

nogeranca - fotkanogeranca, 4. októbra 2012
Svieže ľahké tortičky :3
Foto: nogeranca

Ovocné tortičky ktoré vás nikdy neprestanú baviť :) rozplývajú sa na jazyku a výber ovocia je viac menej na vás :)

70-90 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Linecké cesto:
250 g
mini-štipka
100 g
150 g
50-100 g
štipka
1
Medzináplň:
1  balíček olúpané
cca 60 g
podľa chuti  (mandľový)
1  balenie (kus) horká
Ovocná náplň:
1/2
3
1-2  ks (Dr. Oetker)
1-5 PL
  a kôra
  a kôra
1-3  balenia




Postup

  1. 1

    Najprc si pripravíme linecké cesto: zmiešame múku s PDP, potom pridáme mandle a cukor, nakoniec kúsky masla,soľ a žĺtok. Ale varujem, PDP naozaj len miništipôčku, inak sa tortičky nepekne nafúknu (ale vynikajúce sú aj tak, mám overené ;)). Ak je cesto príliš sypké tak podá potreby môžme pridať trošičku vody nech sa s ním dá pracovať. Necháme hodinu v chladničke prikryté.

  2. 2

    Ovocie (v mojom prípade žltý melón a nektarinky) nakrájame na menšie kúsky, dáme do misy a zalejem šťavami z citrónu a pomaranča - nebojte sa ak je šťavy aj véééla! A nastrúhame na to ešte kôru, zasypeme vanilkovým cukrom. Keď budeme odležané linecké cesto vyťahovať z chladničky, scedíme šťavu z ovocia cez sitko do jednej nádoby a ovocie dáme späť do misky. Poprípade toto môžme spraviť aj viackrát, ak opäť ovocie pustí šťavu. Rúru si zatiaľ rozohrejeme na 180 stupňov.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním formy. Ak máte na formy na tortičky, je to super, ak nemáte dá sa jednoducho použiť forma na muffiny. ja tam dávam aj košíček, ak vám cesto nejde vyvaľkať a rozpadá sa, jednoducho ho tam stačí nejak rovnomerne vtlačiť. Tortičky musia byť tenké (cca 3 mm). Nezabudnite, pokiaľ nepoužijete košíček, treba formu DOBRE vymastiť maslom, poprípade aj posypať múkou. Dáme piecť na 15-20 min.

  4. 4

    Do vodného kúpeľa si dáme horkú čokoládu a pridáme maslo, to môžeme vždy pridať podľa potreby ak bude čokoláda príliš hustá. Kým sa čokoláda topí, na panvici si zvyšných cca 10g alebo malý kúsok masla roztopíme a hodíme tam nasekané (približne na rovnaké kúsky-dôležité!) mandle. Opražíme si ich dozlata na strednom plameni a potom pridáme amaretto. Počkáme, kým zhustne a začne sa tvoriť trochukaramel, mandle sa na seba začnú trochu lepiť a tekuté to bude minimálne. Potom mandle pridáme do roztopenej čokolády. Touto hmotou potierame hotové tortičky a necháme stuhnúť. (Ja to robím tak, že ich potriem najprv čokoládou a potom ich posypeme mandľami s amarettom, lenže je to zdĺhavejšie a efekt je len vizuálny.)

  5. 5

    Kým čokoláda tuhne (nemusí v chladničke, len pri izbovej teplote), pripravíme si želatínu. V recepte je všade uvedené nepresné množstvo cukru, je to kvôli tomu, že ja sa snažím napr. cukriť menej, no niekto to zas rád veľmi sladké, takže máte na výber. :) Každopádne, v hrnci si zmiešame želatínový prášok s cukrom, zalejeme šťavou, čo sme zliali z ovocia, poprípade dolejeme vodou ak (podľa návodu na sáčku) nemáme dosť šťavy. Urobííme želatínku.

  6. 6

    Na tortičky si poukladáme ovocie a zalejeme trochu vychladnutou želatínou. TA-DAA tortičky sú na svete :) P.S. výborne chutia so šľahačkou!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia