Dulovo-paradajkový džem

irenaw - fotkairenaw, 5. októbra 2012
Dulovo-paradajkový džem
Foto: irenaw

Mám rada jej vôňu. Mám rada jej chuť. Džem má krásnu farbu a perfektne tuhne... a to želé do keksíkov...a tie cukríky od @palokuchki... Zobraziť celý popisMám rada jej vôňu. Mám rada jej chuť. Džem má krásnu farbu a perfektne tuhne... a to želé do keksíkov...a tie cukríky od @palokuchki... dula skrátka nemá chybu :-)

60 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
2,5 kg
1 kg
1 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Zasa sa mi raz pošťastilo získať dule. Spracovala som ich známym aj neznámym spôsobom. Samozrejme džem nemohol chýbať. Prvý iba z dule, to je moja klasika. Druhý podľa @izabela929, je výborný a voňavý. Tretí som našla na internete.

  2. 2

    Hmotnosť paradajok a dule uvádzam už po očistení. Zrelé, sladké, mäsité paradajky umyjeme, vykrojíme stred, pokrájame a rozvaríme.

    Dulovo-paradajkový džem - obrázok 2
  3. 3

    Dulu umyjeme, očistíme. Pri čistení ju mám vo vode do ktorej som pridala vínny ocot, aby nezhnedla. Dáme variť spolu s rozkrojeným vanilkovým luskom a cukrom. Na začiatku trošku podlejeme vodou.

    Dulovo-paradajkový džem - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú paradajky mäkké, prepasírujeme ich cez sito. Uvarenú dulu rozmixujeme. Obidve masy zmiešame a pridáme šťavu z citrónov. Džem dovaríme v širokých rajniciach na cestičku. Malé poháre vysterilizujeme vo vriacej vode spolu s vrchnáčikmi. Naplníme horúcim džemom. Sterilizujeme v pare 15 minút. Necháme v zatvorenom hrnci vychladnúť do druhého dňa.

    Dulovo-paradajkový džem - obrázok 4
  5. 5

    Viem, že tá kombinácia čudne vyzerá, ale o to lepšie chutí. V originálnom recepte bolo oveľa viac cukru a nebol tam citrón. Ale dochutila som si ho podľa seba. Je vynikajúci, sladko-kyslo-trpký... k akej známej chuti ho prirovnať, asi najskôr k šípkovému...?

Diskusia k receptu

jarunka
Ja mam velmi rada dule ale kde ich vziat. Zaujimava kombinaciaale farba je pekna. Tak si pochutnajte aspon vy, ked mi nemozeme :-)
salinka
Tak toto by som naozaj chcela okostovat....ale nemam dule:-(
sneica
urcite chuti dobre ,ale popravde ,rada by som ochutnala...
irenaw
niečo medzi jablkom a hruškou, teraz je tu sezóna, už sa pestuje málo, ale ešte sa nájdu v záhradách. pekne voňajú, sú kyslo-trpké. alebo quince ak to tak ľahšie nájdeš ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia