Kyslá hubová polievka

anina6 - fotkaanina6, 31. októbra 2012

Aj túto polievku varím na štedrý večer, je podobná tej fazuľovej, lebo je podbíjana s rôsolom. tak tu je receptík.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Gramáž surovín neuvádzam, pretože ja to robím od oka a dá sa to prispôsobiť, tomu koľko surovín máme. Najprv si namočíme sušené huby, ja ich varím veľa, lebo na štedrý večer je nás doma viac, takže robím polievku zo štvorlitrovej fľaše sušených húb. Asi tak hodinku huby postoja vo vlažnej vode. Potom ich v rukách vyžmýkam, aby sa zbavili vody a prekladám na dosku. Drevenú dosku si posypem kukuričnou mučkou a aj huby posypem kukuričnou múkou. Sekáčikom si ich posekám na drobno.

  2. 2

    Medzitým si pripravím veľký hrniec s vriacou vodou a takto posekáné huby hádžem do vriacej vody. Stále ich miešam, aby sa mi neprichytili. Asi po 2o minútkach stiahnem plameň a nechám ich pomaly variť. Medzitým vhodím do polievky asi 3 hrste kyslej kapusty, osolím , okorením a dolejem kapustnej šťavy, čiže rôsol a aj fajne cesnaku prelisovaného. Ked sú už huby uvarené, pripravím si zátrepku z rôsolu a hladkej múky, nechám prevrieť. Potom si už len opražím na masti cibuľku, s červenou paprikou, zalejem, ked prevrie, okoštujem, poprípade ešte dolejem rôsolu, dochutím a máme navarené.

Diskusia k receptu

drpr
a čo je ten rôsol, či ako sa pripravuje
anina6
rôsol je šťava z kyslej kapusty, a ked je je málo tak s kyslú kapustu obvarím a ešte aj z toho je rôsol.
marijanka712
vypadá to dobre ale ma udivuje že ani trochu masti??? tak potom je to prudko dietné aj na udržanie línie , vypadá to pre mna aspon dobrá polievočka ..... skúsim v malom urobiť je to ako moja kapustnica bez mäsa a klobásky ešte ma udivuje tá kukuričná múka to je kukuričná krupica , alebo ešte jemnejšie pomletá???
anina6
dávam trochu oleja do zápražky, a kukuričná múka je kukuričná krupica a máš pravdu polievka je vynikajúca, oprobuj. stoji za ochutnanie, potom mi napíš ako ti chutila.
evanaaa
@marijanka712 , predsa len trochu masti tam ide, čítaj....na nej si opražíš cibuľku, ktorú do polievky pridávaš.
@anina6 , trochu som odpovedala za teba, lebo si to sama nespomenula.
Ja som ešte tento typ polievky nerobila, vodu z kapusty si zlejem a pijem zvlášť,a ak je kyslá, premyjem ju ale tú vodu už nepoužívam.
anina6
ďakujem za komentáre a oprobujte tú polievku, fakt je suprová.
nazarboncuk
@anina ahoj ja pochádzam od Humenného a túto polievku varievala moja babka každý rok na vianoce aj na troch kráľov. stará mama do nej ešte pridávala klobásu. Boli sme v nej "naložení" celé vianoce. určite to poznáš :) keďže babička už nie je medzi nami,tento rok budem hlavnou gazdinou ja, určite budem "kozarovu poľivku" variť, drž mi palce :)
anina6
nazarboncuk ahoj, určite si ti "kozarová poľivka" podarí, naučíla som ju variť aj moju dcéru, ktorá žije v Bratislave a má zhruba toľko rokov ako ty. ak nebudeš niečo vedieť, kľudne sa ozvi, poradím a pomôžem.
tak všetko dobré, nech sa ti darí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia