Guláš z diviaka

kimlo - fotkakimlo, 1. novembra 2012
Guláš z diviaka
Foto: kimlo

Každý ho robí po svojom, ja ponúkam svoj osvedčený, jednoduchý a chutný recept. Uvedené množstvá surovín sú len orientačné, nič som nevážil, nemeral, len Zobraziť celý popisKaždý ho robí po svojom, ja ponúkam svoj osvedčený, jednoduchý a chutný recept. Uvedené množstvá surovín sú len orientačné, nič som nevážil, nemeral, len odhadol... Konečný výsledok a chuť záleží od neustáleho sledovania, ochutnávania, ochucovania, a dokladnej starostlivosti o celý proces prípravy... s dobrým gulášom sa treba pohrať... :-)

8-10
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5-2 kg
900 g
200 g
400 g
2-3 ks
1 hrsť
2-3 PL
1-2 PL
1 ks
1-2 KL
5 guličiek
10-15 guličiek
1 ks
5 guličiek
1 štipka
1 kocka
0,5-1 PL
300 ml
 podľa chuti
4-6 strúčikov
2-3 PL
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mäso omyjeme, odblaníme, a nakrájame na kocky. Tiež nakrájame slaninu, cibuľu, papriku a zemiaky.

    Guláš z diviaka - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu opražíme na masti dozlatista.

    Guláš z diviaka - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nakrájanú cibuľu...

    Guláš z diviaka - obrázok 3
  4. 4

    ...a usmažíme do hneda...

    Guláš z diviaka - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme paradajkový pretlak, orestujeme (restovaním stratí kyslosť), odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku a premiešame.

    Guláš z diviaka - obrázok 5
  6. 6

    Vrátime na sporák, pridáme mäso, soľ, mleté a celé korenia, korenie na divinu, bobkový list, chilli papričku, trocha orestujeme až sa mäso zatiahne a na miernom plameni prikryté dusíme pokiaľ mäso nezačne púšťať šťavu. Nepodlievame.

    Guláš z diviaka - obrázok 6
  7. 7

    Neskôr prihodíme za hrsť sušených húb, kocku bujónu, štipku tymiánum a pomaly dusíme do polomäka..v prípade potreby podlejeme červeným vínom.

    Guláš z diviaka - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme za hrsť nakrájaných zemiakov, budú sa postupne rozvárať a tým guláš zahusťovať...

    Guláš z diviaka - obrázok 8
  9. 9

    ..a papriku...

    Guláš z diviaka - obrázok 9
  10. 10

    Potom už len trpezlivo dusíme, občas premiešame, podlejeme, ochutnávame šťavu a keď je mäso už takmer mäkké, pridáme zvyšok zemiakov, prelisovaný cesnak a uvaríme domäkka. Pred koncom varenia dochutíme rozdrvenou sušenou majoránkou, prípadne zahustíme nastrúhaným zemiakom a ešte chvíľu povaríme. Podávame s chlebom.

    Guláš z diviaka - obrázok 10

Diskusia k receptu

izabella929
@kimlo ,,,jaj kamarát, túto chuť si ešte dobre pamätám, varila som taký guláš, keď som predala chatu aj s vinohradom, bol to na rozlúčku guláš, ale niečo vynikajúce...som to varila vonku v koltíku, malo to prekrásnu farbu a chuť, no škoda vravieť.-)máš to presne také, aké to má byť.-))))teda super...
ernest
Super, guláš môžem vždy a všade ,no na teba kimlo by som tipol viac ako jednu čili :)))
kimlo
@izabella929 ďakujem za pochvalu, bol naozaj výborný, hlavne na ďalší deň.. @ernest , ja si vždy svoju porciu ešte zvlášť ochucujem... :-)
sany11
ale si mi narobil chute,vyzera fantasticky,az sem ho cítim.
evusik
parádny gulášik, verím že bol vynikajúci :-)
tiginko
z diviny som ešte nemala príležitosť robiť guláš, ale čo sa týka postupu a ingrediencií ako by nás jedna mater mala, úplne navlas rovnako. My to máme s mužom podelené - on mieša, ochutnáva a dáva pokyny, ja to všetko ostatné :-)
tiginko
priskoro som odklikla, takže: - lebo kladenie ohňa a varenie kotlíkového guláša patrí k mužovi, ako rodenie detí k žene :-)
gastronom
Gulas ako sa patri , tiez varim gulas zo srncieho masa v liatinovom kotliku vonku na ohni , co dodat iba popriat dobru chut a k tomu dobre vino alebo pivecko ( nezijeme preto aby sme iba jedli , jeme preto aby sme mohli zit , cize nemusime jest vela - jedzme nemej ale kvalitne jedlo ) )
helca103
neostala Ti jedna porcia? Ja sa k takému mäsu nedostanem, ale musí byť výborný. Slintám už pri pohľade na fotopostup a úvodnú fotku :-)
dodo46
Super guláš !!!
pre @gastronom- máš pravdu, žijeme preto, aby sme jedli čo najchutnejšie jedlá a čo najviac. Škoda že pracuješ pre FBI a tvoje recepty píšeš neviditeľným písmom. Tie názvy tvojích receptov sú sympatické. Tak nemachruj a hoď ich do placu !!!!!!!!!
mracik9
Kimlo,tak toto je gulášik podľa môjho gusta,na slaninke a z vínkom,tak takýto sme robili pred rokom v kotlíku na chate,len sme tam pridali kosti a mäsko z jeleňa,to bola bašta,až mi tečú slinky pri pohľade na ten tvoj.
nonna
NOU KOMENT!!! Všetko fantastické, myslím určite chuť, technológia, spracovanie receptu, nafotenie. Chválim, ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko pre ďa lšiu propagáciu.
frezia68
Načo som sem teraz nakukla,keď guláš v nedohľadne a chute si narobil?Lebo niekedy dávno som také jedla aj na raňajky :-),hoci nie priam z diviny,lebo nebola.Pekný recept a ako Ťa poznám,sebe ochucuješ takými drobnými papričkami :-)))
vini55
No kamaráti diviaky tešte sa ! Kimlo, ty taký gurmán a že masox, neurážaj guláše. Raz sa mi podarilo dostať sa do Byšice v Čechách aj do nemenovaného závodu, od vtedy žiaden bujón, masox a podobné oné našu kuchyňu nevideli. Dva týždne som daný závod obchádzal širokým oblúkom, ale dodnes to nevyprchalo.
radox1
az na ten masox spravne techologicky zvladnuty gulas ako ma byt.
gastronom
Pre , dodo46 , tuna je moja E-mail Stannallc@hotmail.com , aj agenti FBI lubia jest dobre jedlo a kvalitne ( mozem ti zaslat recept na Steak , grilovane maso , na srncie maso alebo z diviaka , divinu zasadne davam do pacu na 24 h. , lubim varit / v mojej kuchyni prevlada Talianska kuchyna - varenie je moja zaluba - koreniny zasadne pouzivam zo Slovenska , priklad : drtena rasca , majoranka , borievka , grilovacia zmes ktoru upravim s dalsim korenim na grilovanie ) ak mas zaujem mozme spolu komunikovat
jogal
Tento týždeň doniesol muž diviaka, tak aspoň viem čo sním. Vďaka.
radox1
ak je to starsi kus,tak treba vlozit maso do marinady.
bembo
Včera som dostal od známeho kus stehna z diviaka a srnca.Z množstva receptov sa mi páčil najviac ten tvoj.Hneď som sa pustil do prípravy,a uvažoval som,či tam patrí aj masox.Najprv som ho vynechal, a keď bol guláš hotový,okoštoval som ho,a ako keby mi tam niečo ešte chýbalo.Tak som tam dal ešte aj ten masox,a zdal sa mi chuťove lepší.Nechal som si ho na dnes aby trošku postál,a musím povedať,že tak vynikajúci guláš som ešte nenavaril.Keďže mi ostalo trochu mäsa ešte aj zo srnca,urobím tento guláš tak isto.Keď že divinu stále nemám, skúsim tento recept aj z hovädzinou,snáď s tým nič nepokazím.Kimlo,dík sa tento super recept,a vyskúšam aj iné tvoje recepty.Verím že budem aj naďalej spokojný.
rein
Presne takto má vyzerať guláš,čo sa týka farby a hustoty,z diviaka som ešte nejedol,ale určite musí byť výborný,keď ho varíš Ty.Ukladám do KK,možno sa raz diviačina pritrafí
hubata
Ach jo ..... už chýba len orosená dvanástka a zaľahnúť do polohy číhajúceho strelca hehe....
nelajsia
ukladam a dnes varim, akurat vcera som si priniesla 5 kg rôznych kuskov z diviny....tesim sa, dufam, ze to klapne tak, ako ma... a dik za recept, poznam len z rakuska a tam nejde nic, len vela cibule, paprika, korenie na gulas...ziadna zelenina, zemiaky, ale ja som zvyknuta na vsetky tvoje prisady, takze sa ide na vec...netraba mäso nechat v koreninach nejakych postat?
dodo46
@kimlo !!!
Je to fantastické už na pohľad. Protestujem však proti poslednému obrázku. S takou malou porciou si ma sklamal. Nemáš poriadnu chlapskú misku ???
kimlo
@dodo jasne že mám, šak prídi a uvidíš! Aj veľkú drevenú lyžicu.. to na fotke je len kvôli estetike, a porcia taká aby sa tým čo nejedia mäso žalúdky neprevracali.. :-)
dodo46
@kimlo ďakujem za pozvanie , určite by sme sa mali stretnúť ale asi už až
na jar. Máme podobné chute a taký dobrý guláš a grilovačka dobre padne.
cocka
Dnes ho robim druhy raz. To Vam poviem to je papanicko.
helica
Ahoj @kimlo !
Dnes som objavila Tvoj guláš z diviaka a ako dobrému fajnšmekrovi by som poprosila o radu: Manžel aj so svojou partiou vyvárajú v garáži všelijaké dobroty. Tento týždeň dostali diviačie mäso a tak z neho urobili guláš v kotlíku, postup ako pri hovädzom, bez zemiakov. Keď som ho ochutnala, cítila som nepríjemnú chuť, tzv. " kančoviny", alebo neviem, ako by som to popísala -iste vieš, čo asi myslím. Ani som nemohla ďalej jesť, lebo mi to rástlo v puse. Chudák manžel sa urazil, že nikto nič necítil, iba ja. Večer, keď prišiel domov, priznal, že fakt tam bolo cítiť tú pachuť, napriek tomu, že ho miešali aj s hovädzinou, potvrdili to aj ostatní a naviac im aj trochu prihorelo, takže výsledná chuť ... Nevieš mi vysvetliť, v čom sa stala chyba? Inak kotlíkové guláše, aj maďarské robí manžel na 5 hviezdičiek.
P.S. mäso bolo z vieryhodného zdroja, čerstvé a dobre vyzerajúce
kimlo
Ahoj @helica , ja som ten problém s mäsom nemal, asi to nebol kanec ale mladá prasnica... ale v každom prípade odporúčam mäso dôkladne oblaniť a zbaviť tuku, tá "kančovina" ide práve z týchto častí. A čo môže v guláši prihorieť? Asi ho zabudli miešať... zvyčajne prihárajú zemiaky, najmä po zahustení ak sa zemiak nastrúha a nemieša, ale ako píšeš, bol bez zemiakov, možno prepálili na začiatku cibuľu a zhorkla, alebo paprika, alebo len tak sa chlapi trocha pozabudli, ale to sa v dobrej partii stáva... :-)
pusta
jaj no, nechápem, ako mi takáto dobrota mohla ujsť.
z úvodnej žravej foto sa zalizujem až za ušami, len si nabrať :P :-)))))
perfektne spracovaný postup na úžasné jedlo, ktoré milujem. dokonalá práca a letí ti za to uznanie s 5*****
eviana
No tak za tanier tohto gulášu nie pol kráľovstva, ale rovno celé dám... Kua, kua, kua... si mi chute narobil, kde teraz divú sviňu splaším? :)))
megdesign
@kimlo gulas sa nezahustuje ani chlebom, ani zemiakom rozvarenym, ani struhanym. Gulas sa zahusti cibulou...
katka78
Milý @kimlo , ďakujem ja aj moja polovička za skvelý divinový guláš! U nás síce z jeleňa a bez húb, ale inak všetko podľa teba. Teda ešte tymián bol čerstvý a vývar som mala odložený v mrazničke z predošlého varenia. Vynikajúce jedlo, ďakujem za recept!
sano111pn
Bol vyborny. Cerstvy chlebik a orosene pivko k nemu. No nema chybu.
monteska
No super...v sobotu navarím....robím ho skoro tak isto a vyskúšam s tým novým korením aj bobkovým listom...
lubosko57
do divinového gulášu zemiaky nepatria, zabíjajú chuť diviny, ale prosím je to asi vec chuti a vkusu, naviac si myslím že uvedené množstvo cibule spôsobí sladkú chuť gulášu
strucik
Pokaziť diviačie mäso bujónom, no neviem, neponúkol by som sa. :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia