Turecká baklava

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 19. novembra 2012

Buď ju milujete alebo nenávidíte. Existuje mnoho spôsobov ako ju pripraviť, ja vám sprostredkujem ten najjednoduchší, a pritom chuťou asi najbližšií k tureckému originálu. Zobraziť celý popisBuď ju milujete alebo nenávidíte. Existuje mnoho spôsobov ako ju pripraviť, ja vám sprostredkujem ten najjednoduchší, a pritom chuťou asi najbližšií k tureckému originálu.

30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

12-16 plátov
 (mleté alebo jemne nasekané)
sirup:
1 1/2 šálky
1 1/4 šálky
kúsok
okrem toho:




Postup

  1. 1

    Cesto na baklavu si môžete urobiť sami alebo jednoducho kúpiť. V obchodoch s cudzokrajnými potravinami by ste mali dostať tzv. baklava yufka cesto, špeciálne určené na prípravu baklavy, alebo ešte ľahšie sa dá zohnať cesto filo (phyllo pastry). Ja som použila mrazené plátky filo cesta z predajne M&S (cca 2,6 EUR/bal.).

  2. 2

    Cesto necháme rozmraziť podľa návodu na obale. Medzitým zomelieme orechy, množstvo neudávam, podľa chuti. Časť orieškov som nasekala na kúsky, aby to bolo zaujímavejšie. Pridáme hrsť práškového cukru a všetko premiešame. Maslo očistíme od bielkovín a pripravíme si tzv. prepustené maslo. Budeme ním potierať vrstvy cesta.

  3. 3

    Uvaríme cukrový sirup: do hrnca nasypeme kryštálový cukor, zalejeme vodou a ešte prihodíme kúsok citróna aj s kôrou. Dobre rozmiešame, kým sa cukor nerozpustí a necháme prevrieť asi 5-10 minút.

  4. 4

    Cesto je rozmrazené, môžeme začať. S cestom treba pracovať rýchlo lebo schne a trhá sa (dobré je ho udržiavať prikryté vlhkou utierkou). Ja som mala pomocníka, takže nám práca šla od ruky ;)

  5. 5

    Hlbší pekáč (cca 30x30 cm) pomastíme maslom a uložíme prvú vrstvu cesta. Potrieme rozpusteným maslom. Uložíme takto 5-6 vrstiev cesta. Medzi ďalšie 3 až 4 vrstvy ukladáme orechy a pokropíme maslom. Potom znova vrstvíme cesto-maslo až kým nespotrebujeme všetky pláty. Množtvo cesta je tiež len orientačné, ja som tuším mala len 12 plátkov. Potieranie každej vrstvy cesta je dôležité, inak sa vám vrstvy cesta zlepia dokopy a celá námaha vyjde nazmar.

  6. 6

    Posledný plát ešte potrieme maslom a zahneme rohy a okraje dovnútra. Ostrým nožom narežeme diagonálne alebo "do mriežky" na kúsky vo veľkosti asi 3x3 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi hodinu. Treba sledovať. Hotová baklava by mala mať zlatohnedý povrch (viac ako moja na obrázku).

  7. 7

    Napokon mierne vychladnutý zákusok polejeme teplým cukrovým sirupom pooriadne a necháme ho vychladnúť, nech sa dobre napije. Určite použite celý sirup, aj keď budete mať pocit, že už stačí. Baklava má plávať v sirupe. Mierne vychladnutú ju necháme v chladničke dobre odležať.

  8. 8

    Podávajte ju k silnej čiernej tureckej káve alebo čaju.

  9. 9

    Malý tip: ak sa budete niekedy túlať Tureckom, najlepšiu a najslávnejšiu pistáciovú baklavu vyrábajú v mestečku Gaziantep. Navnadiť na ňu sa môžete aj tu ;-)

Diskusia k receptu

marianne
jednoduche a krasne,jasom tu baklavu asi este nejedla,alebo jedla a neviem o tom:-) a cesto na yufku by nebolo? ak sa mi nepodari kupit filo cesto
afataga
ja baklavu raz jedla, neviem ci bola prava alebo lava :-) ale pre mna je to moc sladke, ale kto ma rad velmi sladke, doporucujem
nazarboncuk
inak kocky je este jeden recept na "baklava yufku" pohľadam, prepošlem. ten je vraj ešte lepsí
alena45
kolegyňa sa práve vrátila z poznávačky po Turecku, tak sme pred pár minútami spomínali baklavu. Bola z Turecka úplne nadšená.
rea1
super. len čo som si to stihla prečítať, okamžite som pol kila pribrala. :-(
jedla som to, aj doma robila ale pre mňa je to príliš sladké. hoci - raz za dlhú dobu, prečo nie?
medulienka122
je to fakt poriadne sladké, asi kvôli tomu sirupu, čím sa preleje, ale keď je to taká dobrota:-))))))))),je to jedna báseň. Ináč,videla som na Paprike, ako ju robia, takže si to viem celkom dobre predstaviť
cornela
mam v chladnicke uz kupenu baklavu yufku,aj ked ja ju nemusim no okrem mna ju asi kazdi miluje..prezeram si recepty tvoje mas ich perfektne nakolko varim aj ja vela z tureckej kuchyne..musim ti pochvalit poća recept boli lepsie ako s mojim receptom *;*
monika456
milujem baklavu, aj ked je strašne sladká.... ale toto cesto je výboné, dá sa použiť aj na slané, napr. so špenátom, syrom atď :)
izabella929
baklavu som ešte nejedla, ale tú chuť si dokážem predstaviť...videla som na videu celý postup ako sa robí, ale som ho ešte nepiekla...krásny kus zákusku:-)
sovka62
Prehĺtam sliny, už odvtedy, ako som zbadala úvodný obrázok a čím ďalej čítam, tým viac. Mne baklava určite nie je príliš sladká, pre mňa je akurát. Jedla som ju aj v Bulharsku a musím sa usmiať, keď si spomeniem, ako nám tlmočníčka oznámila, že baklava je jediný klad, ktorý Bulharom ostal po tureckej nadvláde.
milad
robím baklavu len občas, no moje decká sa jej nevedia dojesť. Neviem,či mám dobrý recept, nám chutí. Dávam namiesto cukru med. Sladko máme až v kotníku... no vtedy to nevadí:-))) Ukladám.
tiginko
mňam! Poznám ju z Grécka a aj pre mňa je príšerne sladká, ale ja ju zbožňujem aj tak. Výborný recept, keď nájdem odvahu, určite vyskúšam
paploska
mňam určite vyskúšam, baklava je to pravé orechové :-)
danda3
Ešte som ju nejedla, ale myslím, že by mi chutila, dúfam, že sa mi niekedy podarí dostať sa do Turecka a ochutnať ju priamo na mieste činu.♥
smajliqa
milujem TURECKO ♥
milujem BAKLAVU ♥
a po pravde, ak raz pojdete na dovolenku do Turecka, budete sa tam vracat kazdy rok :)
honestka
pridavam sa, milujem BAKLAVU ♥ mali sme ju vcera na slavnostnej veceri pri dcerke, cerstvo urobenu na sposob satocok. ja ju robim tak, ze misam orechy ?pecans, mandle a pistacie/ a medzi phyloo pastry polozim jeden plat rozvalakane puff pastry a posypam aspon 2-3 vrstvy orechov. takto je baklava vysoka, lahucka a clovek ma do coho zahryznut.
Dala by som sa na tuto tvoju pozvat bez vahania.
Dnes su tu same pochutky, a hlavne pre tych, co sme v kuchyni dost malo....
hanelore
Nazarbouncuk, prosím ťa a koľko bolo plátov v tom balíku z M&S? ja už toto cesto dlhšie zháňam na jeden egyptský recept, ktorý zbožňujem, tak aby som vedela koľko kúpiť :). Ďakujeeeeeeem
marikafil
My sme boli túto jeseň na poznávačke po 20 rokoch - a ten rozdiel bol poznať. Ja sa chystám zase:-)
babidka
Baklavu neskutocne milujem ! Uz ju doma nerobievam , musi mi stacit tych par dobrych kuskov na dovolenke :-)) Stalo sa mi totiz doma , ze som ju urobila v sobotu rano a "iba kusticok" ochutnavala ....az som ju do nedele obeda celu zjedla :-((( Sama...Ale kto ju ma rad , asi sa ani velmi necuduje ....
evanaaa
Baklava bol môj sen, ale už som premeškala, kým som sa k nej dostala ja, ku mne sa dostala tá sladká potvora - cukrovka, takže o nej môžem len ďalej snívať. Ja by som ju robila aj z kúpeného štrudlového cesta, v Kauflande majú také tenké ako papier, hodilo by sa hádam aj to. Ale @nazarboncuk , ak by si ma ponúkla ňou, ten hriech by som spáchala rada.
orchidea
nejedla som ale vyzerá nádherne, neohrdla by som ňou určite...
janger
Aaaach, paradicka. Pre mna neodolatelna dobrotka. Ta sladkost mi vobec nevadi ;-). Sem-tam kupim hotovu, este som nerobila.
soncya
milá @nazarboncuk , v chladničke sa mi povaľovalo filo cesto, tak som sa rozhodla urobiť baklavu a dovolila som si podľa Teba. Na túto sladkosť sme sa aj s mužom naučili, keď si vedľa mojho obchodíka otvoril prevádzku Osman, taký rázovitý chlapík z Macedónska. Nechcel mi prezradiť recept, tak som urobila podľa tvojho receptu a uznal, že je veľmi podobná tej jeho. Tak Ti ďakujem.
A takto sa mi podarila:

helika92
Nie, obrázok priamo k receptu je krásny, si šikuľka, môj syn (21) je na nej závislý ...a robím ju skoro každý týždeň. Nno baví ma varenie ako také, aj pečenie, ale zdajú sa mi všetci akosi chudší a ja naopak
buffy
Zdravim @nazarboncuk , porad mi prosim ako maslo zbavit bielkovin. V zivote som o tom nepocula, ale zad sa mi to rozumne a zaujimave. Dakujem
buffy
Jeeej velka vdaka @tiginko. Toto si urcite spravim. V poslednom case som za zdravu stravu. Asi je to vekom xixi ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia