Dulové želé

cici21 - fotkacici21, 23. novembra 2012
Dulové želé
Foto: cici21

Na jeseň spolu so zberom jabĺk sa zbierajú aj dule (bižalmy). Je málo receptov na ich spracovanie a tak jeden predkladám.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
600 g
2 ks
2 - 3 KL (alterntíva)
 posekané




Postup

  1. 1

    Dule ošúpeme a zbavíme stredku s jadierkami. Pokrájame na malé kocky. Odpad dáme do gázového vrecka. Kocky zalejeme vodou, podľa potreby, pridáme gázové vrecko a varíme, do jednej hodiny.

  2. 2

    Po uvarení, vrecko s odpadom zahodíme, vodu zlejeme. Uvarené dule popučíme, alebo inak urobíme kašu. Pridáme 600 gramov cukru, šťavu z dvoch citrónov (môžeme nahradiť 2 - 3 kávovými lyžičkami kyseliny citrónovej).

  3. 3

    Varíme za stáleho miešania do zhustnutia.

  4. 4

    Vylejeme na pekáč, vo vrstve asi 1 cm a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Po vychladnutí narežeme na malé kocky, ako cukríky a tie obalíme cukrom, kokosom,vlašskými orechmi alebo čokoládou.

Diskusia k receptu

valeri
Zaujímavý recept, už je po sezóne, ale na rok možno vyskúšam. Ako dlho vydržia tieto dulové kocky-cukríky? Je mi jasné, že kým sa nezjedia určite :-))) , ale možno ich aj určitú dobu skladovať a ako ?
alexa61
Recept som si uložila, moja stará mama zvykla niečo podobné robiť. ja by som tiež, ale neviem zohnať dule. Nevidela som ani na trhu. Smiala som sa na tom názve - bižalmy. Po maďarsky sa dula volá birš alma. Z toho asi vznikli bižalmy.
irenaw
dúfam, že aj o rok sa mi podarí zohnať dule, ukladám :-)
isabel2
Dakujem za recept,skúšala som to spraviť,recept som nepoznala,tak je z toho džem.Na budúci rok spravím želé.,vdaka Tvojmu návodu.
cici21
hviezdička11, ty ich chceš skladovať? nestačia sa ani ohriať a už ich niet
ludmilaikov
Aj mňa by zaujímala trvanlivosť a skladovanie.
Dúl mám veľa, nikdy sa z nich nič nerobilo.
Chcela by som skúsiť kompót, ani to želé nevyzerá zle ......
1boby
Varil som to. Citronovu štavu som nedal. Dula je aj tak dost kyslá. Vodu som nezlial. Dusil som to na 3dcl vody pod pokličkou a potom pomaly hodinu vyvaril pri častom miešaní. Nakoniec som nalial do formičiek. Ku koziemu syru je to super.