Trdelníčky fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 9. februára 2013
Trdelníčky (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Tradicný slovenský múčnik/dezert:)....najznámejší skalický trdelník:)

40
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg
4 ks
250 g
2 ks (na potretie)
1 balíček
1 téglik
podľa potreby
 na potretie formičiek
Posýpka:
150 g
150 g
1 balíček
4 lyžičky




Postup

  1. 1

    muku preosejeme spolu s práškom do pečiva do väčšej misy. Pridáme žltky,tuk,smotanu a podľa potreby mlieko, vymiesime hladké a pružné cesto.

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme.

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkané cesto nakrájame na pásy široké asi 2 cm (ja som spojila dva pásy aby to bolo dlhšie tak odporučam jeden dlhší lebo je to piplačka ale da sa to zvladnuť):)))

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vlašské orechy nahrubo nasekáme, zmiešame s oboma druhmi cukru a so škoricou.

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pásy cesta namotáme na tukom namastene rúrky na pečenie. Trdelníčky potrieme mierne rozšľahanými bielkami.posypeme zmesou:)

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (ja som mala trubičky ktoré stáli tak to bolo jednoduchšie ale aj tak som ich dala na papier na pečenie pretože by sa rurky až priliš nahriali:) a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista.

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po uečení ich necháme úplne vychladnúť a až potom ich stiahneme z rúrok:)

  8. 8

    Keďže som mala iba 3 rurky postup som zopakovala 4x a potom sa mi už nechcelo:D tak som to vyriešila takto:D......spomienka na moje osie hniezda:) cesto som rozvaľkala potrela herou, kakaom a posypala cukrom

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolovala som to potrela bielkom posypala zmesou a nakrájala:).....

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Experiment dopadol takto:.......a chutil ešte lepšie:).......PRAJEM VáM DOBRú CHUť:)

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A tu je z vnútra:-*

    Trdelníčky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ethanel
No na 17 rocne dievca si velmi dobra, musim pochvalit ... Proste SUPER, davam 1*
dodo46
asi si to trdlo nemala dobre premastené. keď sa ti takto trhalo
mimka946
Jedna rada ked nakrucas nieco na trubičky (rúrky) nemusis ich vymastovat nieje to potrebne robila som trdelniky a nic som nepotierala a vydarili sa užasne proste ked to velmi nebudes pritlačať na trubky nic sa nebude lepit.
tatranka
Prečítala som si tvoj recept a aj to,že máš len tri formičky tohto typu postaviť do plchu,aby sa cesto nepripekalo.A potom,že sa ti už nechcelo takto pokračovať.Určite máš dom formu na srnči chrbát.Cesto si mala pekné a ja ti posielam svoj recept,ako ja praktizujem trdelník.Nie je to síce válec,len pol válca,ale koláčik si aj tak celý nedávaš do pusy a z neho olamuješ.Možno sa ti to zapáči a budeš robiť takto.Ja mám tri formy na srnčí chrbát,takže som hotová raz a dva. varecha.pravda.sk/recepty/trdelnik-fotorecept/8250-recept...
používateľ nemá avatar
mb
mb
pekne, kedy si to stihla piect, v noci? ;)
kajusiqq
ano:)....okolo pol štvrtej som ich vyberala z rury:D......trpím nespavosťou posledne dni:)
evanaaa
@kajusiqq , dievča, teda ty sa ničoho nezľakneš, je niečo,čo si neskúšala, alebo by si sa bála vyskúšať? Asi nie. Ja závidím aj tvojej mame, vždy dobre napečené a prísť na hotové, keby mal mne kto.......
kajusiqq
@evanaaa.... :D....no rada skušam a o par dni dokončím celú slovensku kuchynu od všetkých vianočných či vdľkonočných receptov, kysnute cesta, normalne cesta všetko:D......tak som šťastna potom už budem iba piecť:Dtak sa mate načo tešiť:DD......a kľudne vam pridem napiecť navariť:)..kedže bývam iba s mamkou vačšinou ked varím veľa... jedlo papaju všetci blízky priatelia:D čo nieje škoda len dosť finančne nevýhodne pre ňu:Dale tak chce aby som robila čo ma baví:)....robim to s láskou a milujem ked ludom chutí moje jedlo:)....nič nieje krajšie ako nasýtiť blízkych:)
medovnicek
páčia sa mi aj trdelníčky a aj tie osie hniezda, mamka musí mať z tak šikovnej dcérky určite veľkú radosť
helanka
dlhodobym pozorovanim konstatujem, ze tvoje vytvory /mladeznikov tu/ patria zasluzne medzi tie, ktore su povsimnutia vhodne od dalsich, ktori sa musia este vela priucit. mas skvelu buducnost.
mesiar50
Trdelníčky sa ti vydarili.Na tak mladú slečnu podávaš obdivuhodné výsledky v gastronómii.Máš moj rešpekt.
Pozdrav ti posielam z Holandska.
kajusiqq
Waw naozaj dakujem za tak krásne komentáre:).......hm a gastronomii sa v buducnosti venovať nechcem myslím si že varenie v reštaurácii kde je samí zhon a podobne by mi zničilo chuť variť doma takže tak:).....dakujem ešte raz za krásne komentáre:)
marikafil
Ja nemám ani jednu takú trubičku, takže myslím, že rovno vyskúšam Tvoj skvelý nápad s roládou:-) A palec hore, naozaj krásne recepty sem dávaš!
ebaka
si smelá,odvážna a také sú aj tvoje recepty....len pokračuj pre radosť aj nás Varecháčov
vladkaku
... ja som si kúpila v "39" tri lacné drevené valčeky, rúčky mám obalené poriadne alobalom, aby neprihoreli a dávam na hlbší pekáč... mňam , robíš chute :-)
marienka44
@Kajusiqq , ved v obchode predavaju trubicky na samrony po min.20 ks. Ty mas len 3 ks? Cesto na trdelniky poznam len s kvasnicami, nie s PDP. Ale si sa vynasla, to treba ocenit. Si sikulka.
tetrisss
Vcera som ich piekla, len z 1/2 davky, bolo ich 24, su chutne, dobre sa s cestom pracuje, akurat dam nabuduce do cesta trochu cukru. Dnes este ostali, su stale dobre, chrumkave. Super recept.
carolka
mnam trdelniky milujem,škoricove,kokosové....skusim to urobiť,už teraz by som si dala:)))
beyatka
akurat som ich dopiekla..su proste fantasticke..aj ked som musela trosku inovovat receptik, nakolko som prisla nato, ze smotana na slahanie sa nenachadza v mojej chladnicke:-))) tak som to skusila s bielym jogurtom:-)))
marika21
Škoda , že nebývaš v susedoch , požičala by som ti rúrky. Nedaj sa odradiť. Si šikovná. Ak budeš mať skúsenosti z pečením, varením viac ročné to budú mať Varecháči ešte väčšiu radosť. Na malé nedostatky sa zabudne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia