Novoročný Kısır

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 10. januára 2013

Po všetkých tých vianočných dobrotách sme na Nový rok zatúžili po niečom ľahkom, ale pritom sviatočnom a chutnom. Voľba padla na kısır, bulgurový šalát Zobraziť celý popisPo všetkých tých vianočných dobrotách sme na Nový rok zatúžili po niečom ľahkom, ale pritom sviatočnom a chutnom. Voľba padla na kısır, bulgurový šalát s petržlenom, paradajkami a jarnou cibuľkou. V Turecku sa tradične podáva ako mezze, my sme ho povýšili na hlavné jedlo a ako prílohu sme jedli šalátové listy, cacik a biely syr. Zapíjali ako inak s rakı. Jeden recept na kısır som tu už dávnejšie vložila, pridávam aj tento, lebo sa mi zdá chuťovo oveľa lepší.

2-3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1 ČL
1 ČL
4 PL
1 PL
3 ks
1 ks
1 viazanička
1/2 viazaničky
2




Postup

  1. 1

    Bulgur nasypeme do vhodnej nádoby. V šálke vriacej vody rozpustíme paradajkový pretlak a paprikovú pastu. Týmto zalejeme pripravený bulgur, premiešame, prikryjeme a necháme postáť 20 minút, kým bulgur nevsiakne všetku tekutinu.

  2. 2

    Medzitým nakrájame cibuľu na drobné kocky, jarnú cibuľu na kolieska. Paradajky zbavíme všetkých zrniečok a nakrájame nadrobno. Petržlenovú a mätovú vňať nasekáme tiež nadrobno.

  3. 3

    Skontrolujeme bulgur, ak je príliš sypký, dolejeme ešte trošku vriacej vody a premiešame. Pridáme nasekanú cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať, mätu, pull biber, sirup z granátového jablka a nakoniec citrónovú šťavu. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je treba, osolíme. Hneď podávame.

    Novoročný Kısır  - obrázok 3
  4. 4

    Ľadový šalát očistíme, umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Menšie, vnútorné listy uložíme na väčší tanier a naplníme šalátom. Podávame ako predjedlo alebo hlavné jedlo.

Diskusia k receptu

marianne
Ty si moje dievca Eli,vcera som si ho zrovna kupila,dakujem bude:-)
tiginko
páči sa mi to, presne podľa mojich a dcériných chutí večera. Všetko doma mám, len ten sirup z granátového jablka mi chýba a asi aj chýbať bude :-(
nazarboncuk
dievčatá dakujem za reakcie, @tiginko nevadí, pridaj trochu viac citrónovej šťavy podľa chuti, prípadne posyp jadierkami z granátového jablka. @marianne :) dúfam, že vám bude chutiť kočky
mijaita
Tenhle recept je důkazem toho, že by se občas hodila možnost zařazení do více kategorií. Nevím, zda zařadit mezi "saláty" nebo "asijské" nebo "chuťovky" .... zbývá poslední možnost. Udělat novou kategorii "bulgur". Ale to do ní budu muset přesunout některé "polévky". Nevím, proč nejde klik na několik kategorií..... ?
lyali
No jeeeje, krasny recept. Kedysi v Jordansku som jedla salat s petrzlenom... vtedy som nevedela prist na to, z coho je... Tento vyzera lakavo. Ukladaaam do KK :-)
vierutt
Presne, @Nazanborcuk teraz toto potrebujeme, ako hovoríš v úvode. Do nedele sme všetko podojedali, teraz už treba len niečo takéto. Bulgur som nerobila už dobrý polrok
2010
Tato Turecka verzia tabbouleh je uplne super uz som chcel mudrovat ale vidit ze si dala presne ako sme tam mali so sirupom z granatovych jablk.:-) inac biber salsaci sa mi u nas podarilo zohnat.
nazarboncuk
@2010 kde je to "u nas" kedze si kazdy mesiac na inej pologuli :) @julica turecka paprikova pasta, trocha hustejsia ako tie čo pozname u nas. robi sa z kapie. v pohode ju zozenies v cudzokrajnych potravinach
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vyskúšam. Lebo som ešte nejedla bulgur a už som videla viacej receptov z neho.Vďaka.
pacinka
Viem že nie je Nový rok, ale dnes som tvoj recept vyskúšala s veľkým úspechom na grilovačke. Super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia