Špaldová kvásková vianočka fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 27. januára 2013
Špaldová kvásková vianočka (fotorecept)
Foto: irenaw
70 minút
na 200 °C

Suroviny

1. deň večer:
1 PL
200 g
200 ml
2. deň ráno:
100 ml
200 ml
100 g
2 ks
100 g
250 g
štipka
Po 2 - 3 hodinách:
250 g
2 ČL
2 ČL
50 g
70 g
50 g
Na dokončenie:
podľa potreby
1 ks
30 g




Postup

  1. 1

    Postup na založenie chlebového kvásku nájdete napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html.

  2. 2

    1. deň večer vyberieme kvások z chladničky. Pridáme 200 g hladkej špaldovej múky a 200 ml vlažnej vody. Dobre premiešame, zatvoríme a dáme na teplé miesto.

  3. 3

    2. deň ráno nájdeme v mise niečo takéto:

    Špaldová kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nezabudneme lyžicu odobrať, zmiešať s múkou a odložiť do chladničky. Potom pridáme smotanu na šľahanie (nevyšľahanú), vlažnú vodu, špaldový sirup, žĺtky, roztopené a vychladnuté maslo, múku a štipku soli. Vymiešame riedke cesto a dáme opäť do tepla na 2-3 hodiny, kým cesto nezväčší objem na cca dvojnásobok.

  5. 5

    Keď predcesto podkyslo, pridáme hladkú špaldovú múku, cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, umyté brusnice, posekané mandle a dôkladne vymiesime cesto. Malo by byť pružné a len mierne lepivé. Ak treba pridajte trochu múky. Opäť zatvoríme a necháme stáť asi tak hodinu, až sa cesto opäť začne dvíhať. Netreba, aby malo dvojnásobný objem, ešte bude mať dosť času podkysnúť. Malo by vyzerať nejak takto:

    Špaldová kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rímsky hrniec namočíme do teplej vody. Keď je cesto podkysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, jemne vytiahneme na obdĺžnik a preložíme ako obálku. Necháme 10 minút odpočinúť. Z cesta vyformujeme valec.

    Špaldová kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozdelíme na 9 rovnakých dielov. Vygúľame z nich bochníčky a obalíme v múke. Rímsky hrniec vyložíme papierom na pečenie. Zo 4 bochníkov vygúľame valčeky a zapletieme spodok vianočky. Uložíme do rímskeho hrnca. Rúru zapneme na 50°C a počkáme, pokým kontrolka zhasne. Rúru vypneme.

    Špaldová kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokračujeme druhým poschodím z 3 bochníkov, navrch príde spletenec z posledných dvoch. Potrieme bielkom rozšľahaným s trochou vody. Popicháme celé mandle. Zatvoríme vrchnákom a vložíme do nahriatej rúry. Necháme stáť 30 minút.

    Špaldová kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru zapneme na 200°C a pečieme zatvorené 50 minút. Odokryjeme a pečieme ešte cca 20 minút. Necháme dôkladne vychladnúť na mriežke. Vianočka váži 1750 g.

    Špaldová kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Skončila som svoje vianočko-skúšanie a zostanem pri pečení vo forme. Krásny tvar na plechu bol o poznanie tuhší a suchší. Táto je vláčna a mäkká. Kedysi určite nebola múka taká biela a vysoko lepková. A kváskové cesto na rozdiel od toho s droždím pri kysnutí redne. Nemali prapraprababičky hlinené formy na vianočky a podobné koláče práve kvôli tomu?

Diskusia k receptu

medovnicek
tá sa ti veru vydarila, zo špaldovej múky som ešte vianočku nejedla, ale môže byť výborná, recept si odkladám
marijanka712
@irenaw aj mna zaujal tvoj recept celková príprava je zaujímavy aj samotné pečenie aj ja stále experimentujem s cestom na chlebík aj vianočkovým to je priam umenie trafiť, aby bolo lahké ,stravitelne a chutné...a ked si myslím že už to mám zasa druh múky to pokazí- si ma zaujala týmto cestom a preto si to odskúšam pečenie v rimskom hrnci sa mi páči aj ja pečiem pravidelne chlieb a mäso chválim tvoj recept
francuzska1
ani ja som vianocku nerobila zo spaldovky, ale preco nie, jooooooj velmi sa mi pacia tvoje receptiky;-))) uz sa tesim kedy ju vyskusam! V sobotu som si zalozila kvasok a vyzera, ze sa mi aj vydari, len este musim chvilu pockat, nech dobre vyzrie a potom hor sa do kvaskovych chlebikov a kolacikov;-)))

francuzska1
a este sa chcem opytat, kde si zohnala spaldovy sirup, tie v predajni zdravej vyzivy? dakujem
marienka44
@Irenaw , Ty si specialistka na kvasok! Obdivujem Ta a mohal by si robit kurzy pecenia chleba s kvaskom.
Ja som si kupila v DM predajni kysle cesto: Sauerteig extrakt Bio , pre 1 kg muky, teda mi odpada vyroba kvasku. Dnes som ouzila zo sacku polovicu, teda 7,5 g do chleboveho cesta, pridala som vsak aj obycajny kvasok z 20 g drozdia. Muky su miesane+ mleta pohanky, otruby, slnec. semiacka, rasca mleta, rasca cela, sezam a lanove semiacka. Uz mi cele zamiesene cesto kysen v rure vyhriatej nba 50 st., ako aj Ty pouzivas. Paci sa mi, ze cesto nie je vystavene prievanu a teplo je konstantne. Po hodine to premiesim a zase dam kysnut a definitivne budem piect v hlinenom pekaci vystlatom peciacim paierom. Uvidime...potom dam vediet, ako pokus dopadol. Tesim sa na Tvoje recepty.:-)
evanaaa
Ja som si dnes u nás v predajni Alfa-bio kúpila sušený kvások celozrnný ( do 26.1.2014), 30g . Tiež ej to na kilo múky ( pšeničná+žitná).
Z tej vianočky by som chcela ochutnať, pekne upečená a špaldová, @irenaw , ozaj vydarená. Len by ma zaujímalo, či sa dá aj z tohoto kvásku odobrať, asi nie.
irenaw
ďakujem za milé komentáre :-) aj u nás sa kedysi pieklo iba s bielou pšeničnou. život je zmena a špaldová múka veľmi dobre spolupracuje. @marijanka712 budem rada, ak dáš vedieť, ako si pokročila. @francuzska1 držím ti palce. áno, špaldový sirup je zo zdravej výživy. dá sa použiť akýkoľvek obilný sirup, alebo med. tento špaldový má veľmi príjemnú chuť. @marienka44 zatiaľ mávam chlebo-stretnutia s kamoškami :-) keby sa v okolí niečo organizovalo, rada sa zúčastním. poznám ten extrakt, pridáva sa do cesta na zlepšenie chuti a podporu aktivity droždia. keby si ho pár dní kŕmila, oživil by sa a mohla by si piecť celkom bez droždia. vyzerá dobre tvoje cesto, aspoň vôňu mi sem pošli :-) tak nech úspešne napečieš.
irenaw
@evanaaa dá sa odoberať, práve táto vianočka je z oživeného sušeného kvásku, zatiaľ som z neho piekla 3x. držím ti palce.
renulienka
Irenka, krasne vianocka a naozaj potvrdzujem, ze spaldovy sirup je vynikajuci, davam ho miesto medu na chlieb;-)
glosterka
Irenka, kde môžem zohnať špaldový sirup alebo sa dá niečím nahradiť?
glosterka
Pardón, našla som odpoveď... tak v zdravej výžive... hmmm, tam sa dostanem až koncom mesiaca... smola...
irenaw
@glosterka môže byť aj med, dala by som trochu menej, je sladší. obilné sirupy podporujú činnosť kvasiniek, preto ich používam. (špaldový mi aj chutí) alebo môžeš použiť iba cukor, len si potom dolaď hustotu :-)
havino
@iren , irenka, kde si moja, kukaj sem, s radosťou ti oznámujem, že kvásková vianočka dá sa, čo kvásková, špaldová a kvásková, po tvojich radách a mojich skúsenostiach som sa veru nenamáhala s pletením, nemala som v pláne ju pliecť, vláčne, redšie cesto a do formy, na začiatok kombinacia špaldy a kvásku stačilo, tak pre istotu forma. dala som citronovej kory, pomarančovej, hrozienka v rume, ale tie biele truba som dala, nie je ich vidno, ale citit aspon, no nepovedal by človek že je z kvásku. Dnes mi machroval kvások, frajer jeden, aj chlebík z ošatky, aj vianočku. Tak kukaj a píš, ja sa tak teším, že môj dia má vianočku, steviu som do cesta, presne akurát chuť sladká, som sa trafila, voňavá po citrone.










irenaw
@havino Táni, škoda, že už nemáš, mohla by si mi dnes kúsok hodiť, takú mám chuť, ako na tie fotky nakúkam... parádne ti vyšla :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia