Guľaš z trúby fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 29. januára 2013
Guľaš z trúby (fotorecept)
Foto: ancicka

Všetké suroviny sú moje vlastne ,vyprodukované počas roka,takže je o to chutnejší,okrem korenín.

20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
3 ks väčšia
4-5 strúčiky
2 ČL
2 ČL
2-3 ČL
3 PL
1-2 kocky podľa chuti
1 ks
1 ks
 podľa chuti
 podľa chuti
1 l približne




Postup

  1. 1

    Do zápekacej misky,alebo na pekáč si dáme všetký suroviny. Mäsko si nakrájame na kocky, cibuľu na drobno, cesnak pretlačíme a pridáme ostatné suroviny. Premiešame.

    Guľaš z trúby (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zakryjeme,v mojom prípade alobalom a vložíme do vyhriatej rúry.Počas pečenia netreba miešať.Pečieme približne 1 hodinku.Ked by ste mäsko miešali s hovädzím,alebo len hovädzie,tak dlhšie.

    Guľaš z trúby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s knedľou,alebo výborné je aj s fajnou cestovinkou.Ja som mala domácu knedľu.

    Guľaš z trúby (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

elysa
robievam podobný,bez leča,ale skúsim aj takto,tento guláš je dobrý,lečo takisto,spolu to musí byt ešte lepšie...
broni
wau, tak toto som ešte nevidela :o) guláš bez miešania :o) teším sa ako ním doma prekvapím :o)
anina6
no vidím, že rúra má viac využití, tak aj ja vyskúšam. ďakujem za recept, všetky suroviny mám, takže môžme variť .
mijaita
Takovy krasny gulas, takova skoda, ze s vegetou .... :-( mela jsem tu moznost ochutnat takovy prave na Slovensku, byl vyborny. Pak prisypali vegetu a bylo po gulasi.... Opravdu je to bez ni nedobre?
lucylee
A urcite bez masoxu a solamylu. My sme nikdy masox do gulasu a ani nijaku muku alebo solamyl nedavali a vzdy bol vyborny. Vzdy sme dali zemiaky, aby sa rozvarili (na zahustenie) a potom zemiaky na kocky na konci varenia.
mijaita
@lucylee doba nasich babicek je v propadlisti dejin. Tehdy se varilo hlavne jen pomalu, aby maso pustilo stavu vlastni, korenilo se cibuli, maslem, kminem, peprem, bylinkama .... maximalne se pouzivaly male kosticky "vitana". Ale do gulasu? Nikdy! Moukou se zahustovalo, ale nechalo se maso vydusit a do zakladu se dala mouka teprve. Solamyl uz pouzivali indiani, proti nemu nic nemam, je to prirodni produkt, ale do gulase ? No.... proti gustu, at si to kazdy vari jak mu chutna. Doba je jina.
marijanka712
Dievčata toto je návod ako si zjednodušiť prácu nikde nie je napísané že to čo chutí autorke to aj mne ja si tam člupnem moje chute a to čo vyhovuje mojej rodinke a našim chuťovým pohárikom je to výborný nápad chválim zjednoduší to nemusím chodiť a miešať či mi nevyvrela šťava a nepripaluje sa kým tu študujem recepty pozdravujem vás všetkých a tento zamračený den si spríjemnite peknou hudbou....recept je pre mna dobrou inšpiráciu!!!!!VĎAKA
rennatte
je to moderny sposob varenia a ja som zastanca poctiveho klasickeho galasa bez masoxu, ten tu nahradza chut masa, ktoru dosianem len pomalym dusenim masa, ked sa uvolnuje z neho stava a postupne priavanie korenin a zeleniny, ktora chut vylepsi a prevonia, tak ako som sa aj pri gulasi od @pusta vyjadrila,,,skusala som ho pred troma rokmi len kvoli tomu ze bol bez tuku, ale neoslovil ma,,,,je na kazdom, treba skusit aj netradicny sposob varenia
lucylee
@rennatte presne, skoda, ze aj pusta tam ma bujon a solamyl...ale kazdemu ako chuti. Ako navod na zjednodusenie je to supis!
radost
@Ancicka super jednoduché..a suroviny si tam môže dať každý také-aké uzná za vhodné..a 1 a pol hodiny mám pre kávičku s pokojom...to bude krásne dopoludnie...:-))))
ancicka
Dakujem za nahliadnutie.
Presne ako píše @marianka.Ved každý si môže prispôsobiť podľa svojej chutí.Ja si beriem z veľa rcp.tu na vareche inšpiráciu a tiež si prispôsobím podľa seba ako nám to chutí.Tak isto aj v každej domácnosti nie každý člen,má jednakú chuť.
Zasa je tu diskúsia čo a ako a čo je správne a zdravé a pod .Ved strašne veľa ľudí varí podobne ale sú tu odborníci......................
Solamil je zemiakový škrob v prášku,či nie?
Ja nerada sa vyjadrujem /diskutujem/ ku každému komentáru zvlášť,tak mi prepáčte,že takto reagujem.
Vdaka aj tak za vaše komentáre.
ola111
@ancicka ,veľmi dobrý recept,ako sa dá guláš zjednodušiť,páči sa mi to :)
nadia56
@fridecanka , gulas mozes kludne uvarit v remoske, obcas tak robievam aj ja, nemusis mat obavy,
@ancicka , dobre, ze si sem pridala tento recept, varenie v rure je velmi pohodlne, podobne robievam segedin aj kuracie prsia na smotane, sice na nizsej teplote a dlhsie, ale kazda mame svoje metody,
vsetkym zelam pekny den:-)
izabella929
skvelý nápad, nemusím stáť pri hrnci, keď sa to aj samé upečie.-)))) pekný recept Anička.-)
tatranka
No teda Anička,nápad za milión!!!!!!!!Ak sa pustím do umývania okien,naplánujem si tvoj guláš.Vidím v recepte solamil a tím že sa za tú hodinu určite zredukuje je aj dostatočne hustý. Príma!
Ináč,by som namiesto solamilu asi použila natrúhaný surový zemiak,na kašičku.Čo ty na to?
helca103
výborný nápad to som veru ešte nerobila, ale stojí to za vyskúšanie
evanaaa
Keď v rúre, tak v rúre. Nie je to prvý guláš z rúry, ja mám niekde v starých receptoch z nejakého časopisu, ale chcela by som vyskúšať. Ale ja rada vylepšujem chuť, mne bujón nevadí a mám rada ten Extra silný, zdá sa mi najlepší. Svet sa nezrúti, aj tak z neho odídem a neviem z akej príčiny-:))) A tento, @ancicka , si ukladám tiež, raz sa zíde.
pusta
neviem, čo máte proti solaylu, ved je to zemiakový škrob a nie umelina alebo chémia
tatranocka
Možno nie je dôvod,aby gulášová šťava mala pudingovú konzistenciu.Tu je alternatíva:
V kuchárskych knihách v angličtine nechýba ani recept na „Uhorský – Hungarian Goulash“.Zdroj:Kulpínska kuchárka

Suroviny:
25 g. hladkej múky;
1 lyžička pomletých zrniek horčice;
1 lyžica papriky;
soľ a korenie;
575 g. hovädzieho mäsa;
3 lyžice oleja;
2 cibule pokrájané na kolieska;
1 paprika odsemenená a posekaná na kúsky;
450 g. paradajok (zbavených kože) a posekaných na kúsky;
0,6 l. hovädzieho vývaru;

1 lyžica posekaných lístkov petržlenu – na prezentovanie.

Pracovný postup:
Zmiešaj si múku, horčicu, papriku, soľ a korenie a po tejto zmesi pováľaj kúsky mäsa. V rajnici si zohrej olej, prelož do nej už „obalené“ mäso a popraž ho do hneda. Prelož to do kastróla. Jemne pripraž cibuľu, papriku a od skorej získanú šťavu, kým všetko nezmäkne. Prelož to do kastróla. Pridaj posekané paradajky a hovädzí vývar. Všetko si dobre premiešaj. Prikry kastról a vlož ho do mierne zohriatej rúry, kde sa proces zakončí. Vezme to asi 2 – 2 ½ hodiny. Kým mäso nezmäkne.
Je zaujímavé,že sa solamyl vyskytuje v 90% tejto prípravy,čo koluje na internete.
lucylee
@pusta ja nemam proti solamylu nic, ved aj ja ho casto pouzivam, ale nechapem preco sa pouziva v gulasi? Namiesto zemiakov?
palokuchki
@ancicka , ja tiez robievam gulas v rure. Mam na to hrniec, co moze ist na sporak aj do rury. Takto robeny gulas usetri vela casu. Nemusi sa stat pri sporaku a moze sa popri vareni robit aj ina robota. No a s tym zahustovanim to je naozaj kazdeho osobny nazor. Komu ake chuti.
pusta
@lucylee , vyššie bolo viac komentárov proti solamylu, preto môj predchádzajúci koment. podľa môjho názoru sa tu používa solamyl na zahustenie a to z dôvodu, že tento guláš sa varí len 60 minút a iným postupom ako napr. pri madarskom guláši, kde hustotu šťavy určuje práve podstatne väčšie množstvo cibule v pomere 1:1 k množstvu mäsa a opakované vydusenie základu až na tuk, ako aj dlhšia doba varenia, čím sa cibuľa úplne rozpadne a tak pokrm zahustí - vid môj rp




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia