Pirohy ľahko a rýchlo

sovka62 - fotkasovka62, 3. februára 2013
Pirohy ľahko a rýchlo
Foto: sovka62

Recept na cesto pridala @čistinka - bryndzové pirohy. Môj je len postup a pridávam ho preto, že podobné čudo, aké mám viac ako tridsať Zobraziť celý popisRecept na cesto pridala @čistinka - bryndzové pirohy. Môj je len postup a pridávam ho preto, že podobné čudo, aké mám viac ako tridsať rokov z Ruska, sa dá už kúpiť aj u nás. Moja peľmenica je liatinová, tá čo sa predáva tu, je z umelej hmoty, ale myslím, že poslúžia rovnako.

30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g (varené v šupke)
1 ks
250 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Studené uvarené zemiaky nastrúham, pridám k ostatným surovinám a vypracujem cesto. Pripravila som si peľmenicu.

    Pirohy ľahko a rýchlo - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som rozdelila na dve časti, vyvaľkala tak, aby bolo o niečo väčšie ako peľmenica. Preniesla som ho na ňu. Cesto sa v jamkách trochu prepadne a spraví tak miesto na plnku. Ja som tentoraz plnila vareným a mletým údeným kolenom.

    Pirohy ľahko a rýchlo - obrázok 2
  3. 3

    Rozvaľkala som druhú polovicu cesta a položila na tú naplnenú.Trocha som ju rukami pritlačila.

    Pirohy ľahko a rýchlo - obrázok 3
  4. 4

    Cesto mám naplnené. Teraz už stačí prejsť po vrchnom ceste pár razy váľkom a pirohy sa vykroja samé.

    Pirohy ľahko a rýchlo - obrázok 4
  5. 5

    Odstránila som okraje cesta, peľmenicu otočila hore nohami a klepla ňou o dosku. Pirohy vypadnú na dosku. Teda, aby som napísala pravdu, skoro všetky, Niektoré nezodpovedné kusy sa držali ako repíč, nič im to nebolo platné, vystrčila som ich prstom.

    Pirohy ľahko a rýchlo - obrázok 5
  6. 6

    Takto som ich v jednom kroku spravila naraz 44 kusov. Kým sa varili v osolenej vode, vyrobila som zo zvyškov ďalších 44 kusov a kým sa varili aj tie, zvyšok som ušúľala na šúľance. U nás sa jedávajú s kyslom smotanou a praženou cibuľkou. Vy si dajte ako máte radi a máte povolené vybrať si aj svoju obľúbenú plnku: bryndzovú, tvarohovú, lekvárovú, makovú.........., veď vy už viete čo majú vaši doma radi.

Diskusia k receptu

radost
takéto-kucháročke život uľahčujúce-výmysly-by sa v každej domácnosti určite zišli..samé dobré správy-preto ma to -na VARECHE - baví...:-))
ľudí-čo rozširujú tu dobro-si veľmi vážim...
ja len veselým slovom sa snažím..:-))
pokojný večer-@sovka62 -posielam na "dolniaky"...
zdravia "horniaky"...:-))
slavka2012
Fantasticke! Tvoje pirohy i pelmenica sa mi velmi pacia. Kde predavaju tie z umelej hmoty?
babidka
@sovka , a ja som svoju pri stahovani stratila :-(( Doniesla mi ju susedka , pravdepodobne z Uzhorodu , robila som na nej pirohy aj pelmene . Mala trosku iny tvar - vychadzali z nej take polmesiaciky , ale kedze moj muz ma radsej pirohy vacsie , tak som na nu casom zabudla . teraz by sa mi zisla ....
naninka1
Formu predávajú Ukrajinky na trhu, čo predávajú šaty, aj ja mám. Mne sa aj tak paru rozvaria.
jerica
@sovka62 super recept , môžem len doporučiť , ja síce nemám formu , ale čo nie je môže byť,som závislá na super pomôckach do kuchyne, ja dokážem všetky využiť aj použiť , nemám s tým problém , dokonca sa vytešujem , ako krásne sa s nimi pracuje,nie je mi zaťažko vytiahnuť strúhadlo , či iný "inštrument" pri varení , a použiť ho.
izabella929
@sovka62 ,,,tvoja peľmenica ma úplne dostala.-)) mám v láske včielky a práve tvoja pomôcka mi pripomína plásty pre pracovité včielky...) je to krásny tvar a mne sa to strašne páči.-))) no a pirohy sú tiež krásne a presvedčená som, že aj chutné.-))
havino
jejdanenky,parádna peľmenica, veru som ju ani ešte nevidela a ak aj, tak som určite nevedela na čo by som ju použila. Pokukám sa po nej, pekné pravidelné tvary, rýchla robota, veľa kusov naraz. Páči sa mi veľmi.
margaretka28
Paráda, tá Tvoja pomôcka a pirohy tiež, k takýmto plneným s údeným mäsom robievam podusenú kyslú kapustu.:-)
denyany
dala by som si z tých tvojich pirohov... jedla som aj peľmene originál na Ukrajine, ale nevidela som ešte takúto pomôcku. tú by som uvítala, lebo pirohy máme všetci radi a kým urobím toľko, aby bolo dosť, tak mám dosť...
dodo46
@sovka62
takéto peľmenidlo som ešte nevidel ,ale niečo podobné jedávame
na horniakoch. Plnka podobná - poliať smaženou cibuľkou, alebo
bryndzu rozrobiť so smotanou a poliať.
@radost - ty si horniačka od Prievidze ???


medovnicek
tú peľmenicu som ešte nikdy nevidela, veľmi ma zaujala a vďaka za výborný postup
sisuk
Nádhera! Radosť variť s takou pomôckou! Pirohy robievam ručne, okraje zatláčam vidličkou... :-( Zajtra nebehnem do domácich potrieb, hľadať niečo podobné
pivonka
Veľmi sa mi páčia tvoje pelmene, také drobné, šikovné. Ja mám také to prevracacie koliesko ale teraz budem hľadať pelmenicu.
sovka62
Navnadila som vás, pravda? Veľmi sa tomu teším. Prečo by sme si neuľahčili prácu, ak sa dá?
Ja som toto čudo prvý raz videla v Rusku na Kubáni, keď som sa pýtala akým spôsobom dosiahli ten tvar peľmeňov. Poznáte Rusov, hneď ju priniesli, s tým, že si ju mám vziať domov (až neskôr som sa naučila, že ak sa mi niečo páči, nesmiem chváliť, lebo oni majú potrebu hneď to darovať).
Mali ich v každom dome a v zime sa ženičky schádzali na výrobu peľmeňov, tak ako naše ženy kedysi na priadky či páračky. Robili ich kvantá, mrazili na dvore na tuhom mraze a ukladali do mrazničky. A nabudúce zase u inej priateľky.
No, ja som toľko pirohov nikdy nepotrebovala, ale kým sme mali dcéry doma, veru som ju raz za 2-3 týždne vyťahovala.
@renatte , tá v druhom linku je presne taká ako moja, tú som videla v domácich potrebách, takže kto chce, tam ju nájde a ani nie je drahá.
Ale teraz mám chrobáka v hlave, kde by som zohnala tú malú na štvorcové pirohy????????
radost
@dodo46
do Prievidze cesta trvá asi hodinu..ty si odtiaľ?tak potom tam mám aspoň varecháčsku rodinu...:-))))
valeri
Jééééééj o pelmenici som až doteraz nikdy nepočula, ja sama mám veľmi rada perky so slivkovým lekvárom, robím ich vždy veľa, určote by som ju využial. Musím pozháňať. Mám veľmi rada rôzne pomôcky do kuchyne, hlavne takéto, ktoré nepotrebujú elektrinu, nemajú motorčeky, a tým je vlastne záruka, že sa nikdy nepokazia.
gordonko
... no já zírám ...niečo také som ešte nevidel .... to musím mať
...dobre si nám poradila
dodo46
@radost
medzi horniakov sa rátajú obyvatelia Hornej Nitry z okresov Bánovce n.B, Topoľčany, Partizánske a Prievidza. Keď to máš
do Prievidze asi 1 hod. t.z. asi 60 km - to je už mimo hraníc
horniakov, alebo to máš stopnuté na bicykli. Mám dcéru s rodinou v Bojniciach
radost
@dodo46 nie je to celkom tak...dnes sa už tento výraz tu tak nepužíva..ked som bola dieťa-chodili sme k rodine do Leopoldova-babka vždy vravela:ideme na dolniaky...a oni ku nám chodili na horniaky...
a som z Považia..
pekný deň...:-)
garanco
Pred týždňom, v nedeľu som takéto robila s mäsovou plnkou. Tú peľmenicu som vliekla z Taškentu niekdy začiatkom osemdesiatych rokov:-))
tatranka
@sovka62 žasnem! Nikdy som sa nikde s takouto formou/pelmenicou-zrejme na ruské pelmene nestretla/.
Veď je to veľmi praktické,rýchle.Tvary plnených pirôžkou rovnaké.Paráda.Takže sa ide zháňať pelmenica!!!!!!!!!!! xixixi
mirkamt
Takúto pomôcku pre kuchárky som videla aj v Martine, kúpila som ju maminke a pochvaľuje si ju.
evusik
tá tvoja peľmenica ma dostala, musím si takú aj ja zbudovať....
aroooo
@sovka62 , sú krásne, ako by ich jedna mater mala, ale mňa by zaujímalo, či sa aj riadne zlepia okraje a pri varení z nich nevyteká plnka, pretože ako malé sme mali radi pirohy, alebo guľky s lekvárom z toho istého cesta a mame zvyklo pri varení pár vyfučať a tak štrajkovala,že ona nebude lekvár vo vode variť, ej veru a posypané s makom a pokvapkané cukrovým sirupom boli......no až no.....
sovka62
Peľmenica -podľa peľmeňov, tak ich nazývajú na ďalekej Sibíri a tak ich volali aj tí Rusi na Kubáni.
Tú plastovú som videla v úplne obyčajných domácich potrebách, pre Trnavčov a a z okolia - u Hudeca.
@aroooo , nerozlepil sa ani jeden, ale treba poriadne triafať do dierky, aby si lekvár nemala medzi dvomi vrstvami cesta, tam kde sa má zlepiť. Tam potom povolí. Aj to mäso som v prstoch šúľala na guľky, aby bolo tam, kde má byť. Takže nie džem, radšej marmeládu, tá je pevnejšia, skôr ju ustrážiš.
aroooo
no chcela som si to čudo objednať čo sem pridala renatte tú druhú adresu, ale keďže som si navyberala tovaru až za necelé 3 € -tak nič, lebo minimál.objednávka je 20€, tie otvory /kde ich je viac majú priemer 3 cm, to som si tam zistila./ @sovka , ďakujem za info, ide sa zháňať...
evanaaa
Jednou ranou nie dve - ale plno "múch" vychytám, no to je dobré, peľmene, pirôžky či perky? naslano aj nasladko, tie druhé asi radšej. len treba formu pozrieť. U nás je predajnička domácich potrieb " Dobrý nákup", ale je taká maličká a zaprataná všeličím, že by mali púšťať dnu nanajvýš po dvoch zákazníkoch, viac by sa nezmestilo, ale majú tam všeličo, aj čo nehľadáte, tam sa podívam.
iva63
aj ja som skúšala pirohy od čistinky už viackrát..samozrejme, že sú vynikajúce ako všetko od nej...
@sovka62 chválim tvoj zlepšovák-:)
rela
@sovka , Tvoja peľmenica je skutočne "technika boľšaja." Myslím, že by sa dala využiť aj vykrajovanie pagáčikov, slaného pečiva aj malých moravských svadobných koláčikov. Pred Vianocami som v niektorom obchode videla podobné čudo z umelej hmoty. Vtedy som ale nebola "taká múdra" a nevedela som na čo všetko by sa to dalo použiť.
jody
Aj ja ceeeeem, bratislavčania, neviete, či to tu niekde nemajú?
sovka62
@rela , ja si rada uľahčím robotu, tak na to slané pečivko som to vyskúšala. No, nezagungovalo. Cesto na tie slané dobroty musí byť trošku hrubšie a keď som po ňom prechádzala váľkom, neprekrajovalo mi to na kúsky, ale hrnulo cesto pred sebou. Takže časť bola úplne tenká, časť hrubá a aj tvar bol zdeformovaný. Vadilo mi aj to, že kúsky boli priveľké, formičkami vykrajujem menšie.
zdezda
mňaaaaaam, aj ja ju mám, peľmeničku, @sovka62 , no je iného tvaru, taká zatváracia ako kniha, dostala som ju ako dedičstvo po babke Ruske :-), bez peľmeňov sa neobišla žiadna rodinná oslava, a keď sme to prehnali s množstvom, tak sme ich dali na mráz, jedávali sme peľmene s hovädzím vývarom s trochou hočice :-) odkedy mi aj tatino odišiel , sme ich nevarili, nabažila si ma, ďakujem ti za to :-)
sovka62
Aj ja občas robievam taštičky plnené mäsom ako závarku do polievky, ale tie robievam ručne, maličké, tak 2x2cm. Chutí to s tým vývarom výborne.
sjuz
och @Sovka62 , takéto chute mi tu robíš....:)! S kyslou smotanou poliate...mňam! Tá pelmenica je skvelá, veľmi sa mi páči...tuším rozhodím svoje siete do ďalekého Ruska...snáď sa po toľkých rokoch ešte niekto chytí...:)
sovka62
@sjuz , to je presne ona, rodná sestra tej mojej. Ako vidieť, niektoré veci v Rusku pretrvajú desaťročia a nikto nemá potrebu niečo meniť či vylepšovať. A v tomto prípade, načo aj? Zdá sa byť nezničiteľná, bude ju treba zahrnúť do závetu.
margaretka28
Dnes som ich robila, mala som v mrazničke také orezky, aj kúsok lopatky, tak som pomlela, zarobila klobáskovú zmäs, trošku ju orestovala, naplnila pirohy a k tomu podusenú kyslú kapustu a gule boli aj za ušami.:-)
akeber
@sovka62 , peľmenicu nemám :-( ale tieto pirohe od teba vyskúšam ...zatiaľ ma ani jeden recept od teba nesklamal....a tak pri nich slintám :-( zajtra idem na ne !
sovka62
Držím palce, tebe, aby sa ti darili a mne, aby som ťa nesklamala.
risko74
pani sovka62!!krasny pohlad na tie pirozky!!bol som raz v rusku a v jednej restauracii,kolega si tie pirozky objednal a nechapali sme ako dosiahli tu presnost!!vsetky boli rovnake!!hadali sme sa,ze sa to vykrajuje malou formickou,ale az teraz viem,ze je to velka forma
modrykamen
Doporučujem zaobstarať si peľmenicu. Je s ňou rýchla robota. Vďaka za recept, či pripomenutie, robíme podobne.
sovka62
Je s ňou naozaj rýchla práca a podstatné je, že (síce plastovú) si ju môžete kúpiť u nás v domácich potrebách.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super recept. Určite vyskúšam. Takú umelú peľmenicu mám aj ja. Kúpila som ju v BA v predajni Kinekus, Fedinova /Petržalka/.
sovka62
Tá prvá sa veľmi páči, pirohy z nej budú mať taký slovenský tvar.
ubka
No aká dobrá Varecha to bola v týchto časoch, kde sa aj úprimné a dobré rady odovzdávali...veru ani ja som doteraz nevidela také perfektné formy a pelmene robievam "po našom", vyvaľkám, urobím kôpky s plnkou a preložím ďalším plátom cesta, krájam radielkom.
sovka62
Veru, @ubka moja, bola to iná Varecha. Plná dobrých rád z dobrého srdca, výborných receptov, zaujímavých diskusií, vtipných aj dobrodružných zážitkov a hlavne veľmi priateľská. Jedna k druhej sme sa chovali s rešpektom, nie vždy sme chválili, ale prípadná kritika sa podávala v dobrom úmysle pomôcť, bez toho, aby sme sa navzájom urážali a ponižovali. Veľmi mi tá Varecha chýba.....
zdezda
Peknú nedeľu Ti prajem, @sovka62 , práve dnes idem robiť s peľmenicou, tak na Teba myslím :-) S Tvojim komentárom, z 27.2.15, sa stotožňujem. Aj mne je smutno za "Našou starou Varechou" :-(
sovka62
Srdečne ťa pozdravujem, Naďka. Spomínam na naše posledné stretnutie, na beh pre búrkou, kvôli ktorej sme sa rozlúčili veľmi narýchlo. Veru, škoda "našej" Varechy.....
1x zdezda
adakovalinka
Tak "pelmelicu" som nikdy nevidela ale hneď ju hľadám na internete a kupujem. Krása ako jednoducho a rýchlo sa dajú urobiť. Ja pirohy robím klasicky uzavreté do taštičky a okraje utláčam alebo plnené cestoviny si vyvalkám a dve cestá prekladám. Ale toto je super jednoduché.
Mimochodom takéto pirohy som mala v Estónsku, aj vyprážané. No krása. Ukladám recept a určite čoskoro urobím :) pekný deň prajem
adakovalinka
našla som aj fotky :)
varené:



vyprážané:



podávané s kyslou smotanou, mňam, hneď by som si dala
sovka62
Rovno sa mi zbehli slinky, tuším budú zajtra k obedu.....
sovka62
Fíha, tá druhá plastová sa mi páčia viac ako moja, pirohy sú väčšie a teda rýchlejšie hotové. Idem mrknúť na cenu a poštovné.
sovka62
Objednané, rovno 6 kusov (aj pre dcéry a vnúčatá, lebo odkedy som objavila recept, ktorý pridala @tatranka , nevieme sa bryndzových pirohov dojesť). Cena za kus 4,20 €, poštovné zatiaľ neviem, ale keď sa rozpočíta na tých 6 kusov, nebude to veľa.
Ďakujem za tip.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia