Menej kalorické šišky a pirôžky

tassiedevil - fotkatassiedevil, 6. februára 2013

Šiškových receptov je mnoho a každý obsahuje buď veľa vajec, veľa oleja, alebo masla a taktiež veľa cukru. Skrátka mnoho tých neduhov, ktorých sa Zobraziť celý popisŠiškových receptov je mnoho a každý obsahuje buď veľa vajec, veľa oleja, alebo masla a taktiež veľa cukru. Skrátka mnoho tých neduhov, ktorých sa v dnešnej dobe pokúšame strániť čo najviac. Preto som sa rozhodol vymyslieť niečo, menej kalorické, na čom si sem-tam môžeme pochutnať.

Suroviny

400 g
100 g
1 ks celé
1/2 PL
1 PL
200 ml
125 ml
7 g
2,5 g
 alebo lekvar
 na vyprážanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Z uvedenych prisad vymiesime vlacne cesto a dobre prykryte ho nechame asi hodinu kysnut. Potom cesto zlahka stlacime a nechame ho znovu prykryte kysnut dalsich 30 minut.

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto vyberieme na mukou posypanu dosku a nozom ho rozrezeme na dva rovnake diely, Jeden diel vytvarujeme do gule a nechame pod utierkou odpocivat 15 minut. Druhu cast cesta rozvazime priblizne na 50 g kusy a vytvarujeme do tvaru mallych guli a tiez prykryjeme a nechame odpocivat 15 minut.

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 2
  3. 3

    Po odpocinuti cesta, velku gulu na pomucenej doske dlanami jemne roztlacime /nepouzivame valok aby sa z cesta nevytlacilo mnoho vzduchu/ a povykrajujeme poharom 65 mm kruhy, prikryjeme a nechame dalsich 15 minut kysnut. Zo zbytku cesta po vykrajovani urobime dalsie mensie gulky. a pouzijeme ich ako posledne v poradi. Z malych guliek ktore medzicasom nakysli, vytvarujeme prstami kruhy o priemere asi 10 cm a do stredu polozime plnku podla vlastnej chute, tvarohovu, makovu alebo len lekvar alebo dzem. Tak asi za malu lyzicku. Prehneme ich na polovicu a jemne po okrajoch prstami postlacame, dbame nato aby sa nam plnka nedostala az na okraj kruhu, lebo sa nam cesto dobre nespoji. Potom namucenou vidlickou tesme vedla seba dobre popritlacame okraje tak asi 5 mm od kraja, nemusime sa obavat ked sa cesto vidlickou prereze, to prave spoji okraje cesta aby sa nam pri peceni neotvaralo.Pirozky prykryjeme utierkou a nechame ich podkysnut.

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 3
  4. 4

    Medzitym nam sisky podkysli a mozeme ich vyprazat v rozohriatom oleji na 160 stupnov C. Sisky vkladame do oleja najprv hornou stranou, prykryte asi na 1 a pol minuty, ked uz maju peknu zlatistu farbu, otocime a dopecieme asi dalsich 1 a pol minuty a polozime na pijavy papier alebo servitky aby sa zbavili prebytocneho oleja. Ja pouzivam slnecnicovy olej, lebo odbornici tvrdia ze je lepsi a zdravsi ako olivovy. Podla poslednych vyskumov repkovy a slnecnicovy olej su pre nas najzdravsie....??? ?Boh vie?

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 4
  5. 5

    po siskach tak isto vyprazame pirozky a posypeme praskovy cukor pomiesany s vanilkovym cukrom. U nas sa pred nedavnom objavil na trhu novy prirodny osladzovac bez akych kolvek chemikalii. Hovoria ze tie chemicke sladidla su nezdrave a sposobuju rakoviny.

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 5
  6. 6

    a hotove pirozky

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 6
  7. 7

    v nareze

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 7
  8. 8

    dobru chut!

    Menej kalorické šišky a pirôžky - obrázok 8

Diskusia k receptu

zuzik01
ja myslim, ze to, ze do cesta ide len jedno vajicko a ziaden tuk... do vacsiny sisiek sa do cesta pridava olej alebo maslo-tuk a viac zltkov, aby boli jemnejsie... moja susedka robieva prave tento recept, s pridanim lyzice masla do cesta a su vyborne, tiez len s jednym vajcom ;-)
rajnica
stanislav, porovnaj si to s inými receptami na Vareche
marijanka712
super sa ti vydarili aj pekne pirôžky si z tohto cesta urobil si šikulka, zložením cesta je to iné a preto aj toto treba vyskúšať
helca103
@Tassiedevil vitaj na Vareche a samozrejme tvoj recept je tu na dobrom mieste... určite tieto šišky aj pirôžky vyskúšam. Vydarili sa Ti na jednotku, teším sa na ďalšie recepty :-)
tassiedevil
dakujem za privytanie helca103, mam mnoho inych a zaujimavych recetov v poradovniku...
2010
@tassiedevil , srdecny pozdrav na koniec sveta , velmi pekny recept , pridaj aj vase miestne speciality ako abalone, alebo z vasho najlepsieho medu na svete ( Tasmanian leatherwood honey). Cheers from Queensland
ninocka84
kolko sisiek a kolko pirozkov z toho vyslo ? akurat dnes hladam recept na zdravsie sisky a natrafila som prave na toto :) myslim ze ho pojdem skusit len to sojove mlieko nedam bo nemam. dam tam iba mlieko normalne. snad to dobre dopadne :)
sovka62
Práve takéto ľahučké mám rada, mne tie vajcia a maslo vadia aj v chuti šišiek, sú mi ťažké. Toto je recept pre mňa.
ariela6
naozaj je tu vela receptov na šišky ale si ich ukladam a ktory mi bude vyhovovat ten si necham
tassiedevil
vyslo z toho po 8 kusov, ak nemas sojove mlieko, aj normalne bude dobre,sojove pouzivam najma preto lebo je zdrave, pomaha muzom pri prostatovych problemoch a u zien proti rakovine prsnikov...rozhodne si ho zaradte do svojho jedalnicka....dakujem Vam vsetkym za mile komentare...
tassiedevil
dakujem za pozdrav 2010...rad by som dal nieco z abaloni,ale si myslim ze na Slovensku o tom mozno vedia len malo, nakoniec o nic neprisli, mne to osobne nechuti, nejaka prisera z mora,nieco take ako ohryzat kus michelinky /pneumatika/.:))))) neviem co na tom vidia ked je mnoho inych a chutnych ryb ako napriklad losos, pstruhy.....to mas pravdu, medik je vynikajuci a o tom konci sveta tiez..daleko od vsetkeho, ostrov rozlohou Slovenska a pol miliona obyvatelov, mnoho malych certov..najcistejsi vzduch na zemeguli, tak so mozete predstavit ako tu ludia ziju...australska kuchyna? ta sa veru nema cim velmi chvalit...fish and chips? aj to na prepalenom oleji...zhorene steaky na barbeq...a sa cuduju preco maju rakiviny zaludkov???? najznamejsie je sedem chodovy obed: sixpac and the pie...tzn. v preklade: sest piv v cartone a paj..:)))) o pive ani nehovorim, tunajsie piva okolo piva ani nechodili...
yogy1972
Moja starka davala do sisiek a vsetkeho co sa vyprazalo rum ,bo vraj pri prazeni rum vyprrchal a nenapilo to tolko oleja .
aleana
zaujimalo by ma co obsahuje to sladidlo a z coho sa vyraba.Je to nieco na sposob diabetickych sladidiel ako sacharin,aspartam a podobne?
jeka
Nemám nič proti tvojím šiekám,ale urob ich bez vajička (ja to tak robím) a pouťí ak môžeš jogurt ,maslo nedavám iba 2 Pl oleja.Ale vyskúšam aj tvoje.
vladkaku
...jéj a už mi šišky nevytečú, urobím ja veru pirohy :-)
tassiedevil
aleana: sladidlo je čisto prírodné vyrovené z rastliny pod nazvom STEVIA, neobsahuje žiadne chemikálie ako sacharin a pod. obsahuje o 97 percent menej kalorii ako cukor, vhodný na pečenie ,do kávy a pod. dakujem za nápad jeka, rozhodne vyskušam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia