Hovädzí steak

taxitaxi - fotkataxitaxi, 25. marca 2013
Hovädzí steak
Foto: taxitaxi

Aj keď uprednostňujem kuracie prsia,občas si dáme aj hovädzie mäsko :-)

4
porcie
25 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
Príloha:




Postup

  1. 1

    Mäso som pripravoval na večeru v deň,kedy som ho kúpil,takže nebolo odležané.Napriek tomu bolo chutné.Steaky už boli naporcované / 4 ks / v balení, tak som mäso iba opláchol,okorenil,osolil a nechal trošku odpočinúť.Medzi tým som dal variť zemiaky.

  2. 2

    Rozohrial som panvicu,pridal olivový olej a steaky prudko opiekol tak 3 minúty na každú stranu.Potom som ich vybral,dal na každý plátok masla a nechal 5-6 minút odpočinúť.

    Hovädzí steak - obrázok 2

Diskusia k receptu

abdul
Ja by radšej uprednostnil hovädzie mäsko ako kuracie.
angast
@taxitaxi
pokiaľ nedáš fotopostup nemusí ti nikto veriť, že si to naozaj
robil a recept vyskúšal. Takto môžem pridať 50 rcp. denne.
A je mnoho takých , čo to takto robia. Pridávaj recepty s fotom a budeš mať celkom iné komentáre. Nie je to až taký problém a určite môžeš fotiť aj telefonom. Jedine , že by si to skôr zjedol, ako ťa to napadlo fotiť. Veľa zdaru.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Ja ti verím aj bez fotiek. Len som ti chcela povedať, že to mäsko už bolo určite odležané ;) Ak si kupoval porcované v niektorom reťazci.
tiginko
@2010 u nás je falošná sviečková považovaná za druhé "najkrajšie" hov. mäso po pravej sviečkovej (to bude asi americký Tenderloin), aj je druhá najdrahšia. Je podobnej štruktúry, jemnejšia, s krátkym vláknom. Neviem ho lepšie zaradiť podľa tvojich kráv ako Sirloin. Inak prikladám link, kde je len v skratke popísané o mäse na steaky v súvislosti s porovnaním s cudzinou, len sa tam nespomína "falošná" sviečková ...  restauracie.sme.sk/clanok/gurmani-povazuju-za-najlepsi-ste...
Podľa mňa je odborníkom @mesiar50 , ktorý pozná slovenské aj zahraničné kravky :-), možno sa vyjadrí
angast
@tiginko
máš pravdu @mesiar je na vareche najväčším odborníkom na meso
a ak neni v nizozemi , tak by nám to mohol po odbornej stránke vysvetliť. Má medzinárodné styky aj skúsenosti , tak hádam poradí.
silvi
nechápem, prečo falošná sviečková. veď to je farbené bravčové mäso
taxitaxi
Ospravedlňujem sa,že pridávam fotku dodatočne.Mal som iné povinnosti a nejak nevyšiel čas.Stihol som ho akurát napísať.Robil som ho cca.pred dvoma týždňami.Nie všetko stíham v ten deň keď sa varí alebo pečie aj komplet zverejniť.A nemám dôvod niekoho zavádzať a vymýšľať si!
tiginko
aha, tak to nie je z tej časti kravy, čo som si myslela... @silvi to by ma zaujímalo, ako si na to prišla. Ty si ho farbila??
angast
@taxitaxi
prepáč, že som ťa vyhecoval, ale toto už je niečo iné. Aj keď ti človek verí , takto ti nik nemôže nič vyčítať. Recept super, aj keď ja na oliv. oleji mäso nerobím skôr do šalátov a na zeleninu, ale keď ti takto chutí , je to tvoj recept.
lusinkab
vam tu slinky vsetkym stekaju :-) a chudak @taxitaxi musel na rychlovku fotku pridat :-) ja mam svoj steak rada krvavy taky,ze ked rozrzezem este surovkaste masko vidim ... mnam a k tomu netreba nic ine iba sol a cierne korenie a som v siedmom nebi :-)
taxitaxi
Nehnevám sa naozaj,každý má právo povedať si svoj názor ako povedal Bohuš - máme demokraciu né. :-) A ten olivák dávam iba tak 1 ČL.
lusinkab
ale ta co uz s tebou @angast ked uz nic ine nie je :-) tak aj to moze byt ja som vsezravec vsetko okrem kurcata na smotane,kolienok,chrobakoch a hadoch zjem :-)
angast
chúďa žabka vyhrabáva spod snehu medvedí cesnak a vy máte také
zvrátené chúťky. šak ona vám to spočíta , keď nazbiera jak maruška
plný košík cesnaku.
tiginko
no a totok tu už zase čo je?? Chobotníc sa Vám zachcelo? Dajte pokoj s takými horormi. Hej ty, Ľudovít Štúr, čo do každého šťúra...mne sa chrobákoch a hadoch viac páči :-)
tiginko
@Taxitaxi máš nejaký zlý pomer na tanieri - stejk má byť minimálne na 2/3 taniera a zemiačik tak jeden by stačil :-). Viem, viem, zemiaky sú lacnejšie...
lusinkab
....@angast :-))))))) ejha jak hned vies o jakej zabke hovorime hmmmmmmmmmm :-))))) a potom nas s tym cesnacikom vsetkych pekne pohosti ja mozem tak voniat iba cez obrazovku :-( @afataga ty si do mna teda sturila ...no do kelu a tak som sa snazila spisovne pisat a aj tak som sa sekla :-( @tiginko dakujem :-)))) hahahhahaha a ty nemas rad chobotnicky?
tiginko
žiadne divné morské živočíchy, okrem rybičiek, tie sú milé... už som tu niekde citovala nebohého Menšíka, ktorý ako by mi zo srdca hovoril: "Zásadne nejem nič, čo sa kŕčovite drží taniera" :-) :-)
2010
@hag dik, pozeral som kde je ta falosna svieckova, ale moc mudrejsi nie som , nasiel som detailny popis steakov - prikladam, ale zda sa nic takeho tam nie je , vyzera ze je to cast round steak ale to je tu velmi lacne ( @masiar50 pomoz , uz tolko nepracuj )
 www.mathewsfoods.com/cuts.htm...
mesiar50
Ahojte
Falosná sviečková je na spodnej časti hovedzieho stehna resp.na spodnom šály hov.stehna
ak som dobre rozumel otázke ovšem.
2010
@mesiar50 , dik a nevies nahodou co je asi tak podobny equivalent v anglickom reze hovadzieho? Tu dostat pomaly 10 rezov na rozlicne steaky ale nic take som nenasiel. Nikdy ma nenapadlo kupit z tej casti, lebo je klasifikovana ako roasting - gulasove maso - usetrim :-)
mesiar50
@tiginko
Vidim,že sa docela dobre vyznáš v mese.
Z časti máš pravdu TENDENRLOIN bude tá falošná
sviečková pravdepodobne.
SIRLOIN to bude skorej ROŠTENKA
a to buď vysoká roštenka,alebo nízka roštenka.
Falošná sviečková sa nachádza na spodnej strany
hov.stehna čiže na spodnom šály je umiestnená hneď na kraji stehna.
V Priereze je meso povečšine pekne zmramorované
Pozdravujem vás z Nederlandu.
mesiar50
@2010
Zdravím ťa 2010
poviem ti úprimne ja tie anglické vnázvy hov.dobytka
viem podla tých linkov čo ste sem pridali.
Tu v holandsku pracujem výlučne len z bravčovým mesom.Neviem či som ti dobre rozumel,ale chceš
vlastne náhradu za falošnú sviečkovú.Podla obrázka
na linku by to malo byť to TOPSIDE keďže je hneď na
kraji stehna na spodnom šály.
Nahradiť asi tým SIRLOIN čiže roštencom ktorý je
hádam najbližšie k tej falošnej.Stehno už nieje také
jemné meso.Roasting to budú asi nejaké orezky pravdepodobne.Samozrejme aj takéto orezky sa dajú
použiť na steaky.Trochu ich vyklepať a narýchlo
ich krátko posmažiť aby to chytilo jemnú korku
a meso ostane šťavnaté.Neviem či som ti vedel
pomocť ak nie tak sorry.
Prajem ti pekný večer
mesiar50
@Taxitaxi
Prepáč,že teba som nechal na posledy.
Steak vyzerá naozaj lákavo bol by som si rád dal na večeru.
silvi
@tiginko a ty kde prosím ťa žiješ? v dobe bronzovej? všetko sa prifarbuje, napúšťa, prebaľuje, máča vo vode aby sme si to mohli kúpiť za pár korún
tiginko
určite nie všetko @silvi , iba to, na ktoré si miešala farby a tvoj manžel farbil...a k tvojej otázke: žijem v Bratislave, mám televízor, čítam noviny a DOKONCA mám aj internet
silvi
tak potom si tiginko šťastný človek, keď si takto predstavuješ dnešnú konzumnú dobu, nech ti to vydrží, hlavne never každodenným potravinovým škandálom v TV a novinách :-)
tiginko
wau, už som z teba jeleň @silvi :-) Ako takto si predstavujem dnešnú konzumnú spoločnosť? Ty tu vyťahuješ jeden z potravinových škandálov a radíš mi, aby som im neverila :-) :-) ty si väčší vtipkár ako @angast !
2010
@mesiar50 , konecne som sa dohrabal co je falosna svieckova v anglickom reze - eye of round steak :-)


mesiar50
Si šikovný naozaj .
Ja som si to odfotil na tablet,Vďaka .určite sa mi to v budúcnosti zíde.Prajem ti dobrú noc
2010
Dobru, nie je zac , u nas je uz rano ide sa do roboty ale daako sa nam "ochladilo" je len 23 C .
doman
Obrazok tych porciovanych steakov je pekn no bohuzial v slovenskej kuchyni prd platny kedze v beznom masiarstve si nekupite maso ktore je idealne odlezane. Tzn. ze zacne proces toho rozkladu maso je potom vlacne. Falosna svieckova je zo stehna ak sa nemylim. A ak to maso nebolo argentinske alebo z odlezane z plemena charole tak steakom by som to nenazval.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia